‘Aandacht op de weg’ campagne van start gegaan

Bij negen procent van de fietsongelukken speelt smartphonegebruik een rol. Bij jongeren is dat zelfs bijna twintig procent. Om dit weer eens onder de aandacht te brengen – iedereen weet tenslotte toch dat het gevaarlijk is tijdens het fietsen met je telefoon in de weer te zijn – is de campagne ‘Aandacht op de weg’ bedacht.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft vandaag de campagne officieel gestart op het Zandvliet college in Den Haag. Samen met KPN, T-Mobile, UPC, Vodafone en Ziggo gaat het Ministerie het veilig gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer stimuleren.

Veel fietsongevallen worden veroorzaakt door het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen. Vooral in de leeftijdsgroep 12-34 jaar is het aantal ongevallen groot, ruim 18 % van het totale aantal fietsongelukken. Ongeveer 70% van de fietsers in deze leeftijdsgroep sms’t wel eens tijdens het fietsen. Een kwart doet dit zelfs bijna iedere rFietsmodusit.

App

Om juist jongeren uit deze kwetsbare categorie te stimuleren het mobieltje uit te zetten tijdens het fietsen is er een gratis app ontwikkeld; Fietsmodus.

De app beloont de fietser wanneer die het mobieltje tijdens het fietsen niet gebruikt. Door de app te gebruiken en de smartphone tijdens het fietsen uit te zetten spaar je punten en maak je kans op door de providers beschikbaar gestelde prijzen zoals bioscoopkaartjes, een t-shirt of zelfs een fiets.

De app is gratis en werkt op Android en Apple. Je kan hier meer informatie over Fietsmodus vinden en de app ook gratis downloaden.

Geen verbod

De Minister liet tijdens interviews weten het probleem vooralsnog positief aan te willen pakken. Op radio NPO1 zei ze  “Je weet toch dat jongeren hun smartphone blijven gebruiken in het verkeer.” Daarnaast speelt ook het handhaven van een eventueel verbod natuurlijk een rol.

In de ons omringende landen is het niet handsfree bellen op de fiets sinds deze zomer overigens wel verboden.

Ik vraag me af of deze app nu echt het verschil zal maken en jongeren er van zal weerhouden hun mobieltje tijdens het fietsen te gebruiken. De tijd zal het moeten uitwijzen!

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.