De ALS Ice Bucket Challenge

De Ice Bucket Challenge verovert in record tempo de wereld. Ook bekend en minder bekend Nederland moet er nu aan geloven!

Een kleine drie weken geleden schijnt oud honkballer Pete Frates de actie – die hij heeft overgenomen van een groep professionele golfers die het gebruikten om geld voor dieren in te zamelen – gestart te zijn. Frates wilde met zijn actie aandacht vragen en geld inzamelen voor de zeldzame en ongeneeslijke spierziekte ALS (Amyotrofe laterale sclerose, ook wel bekend als Lou Gehrig’s Disease). Zelf kan hij ten gevolge van de ziekte inmiddels niet meer praten.

Pete daagde in de video zijn vrienden uit om net als hij een filmpje op internet te plaatsen waarin te zien is hoe ze een emmer ijskoud water over zich uit (laten) storten. Na afloop mochten ze drie mensen uitnodigen die dan binnen 24 uur hetzelfde moesten doen.

Wanneer ze de uitdaging niet aannamen moesten ze minimaal $100 op de rekening van ALS storten. 

De actie is vervolgens ook opgepikt door oud NFL speler en ALS patient Steve Gleason. Toen is het hard gegaan. Inmiddels is #ALSIceBucketChallenge ‘viral’ geworden op internet. In binnen en buitenland doen bekende en minder bekende mensen er aan mee. In Amerika is zelfs president Obama uitgedaagd…..

Het is de bedoeling een emmer met echt IJSkoud water over je hoofd te kieperen en geen lauw water. Ook al weet je dat je koud water over je heen krijgt, het blijft een schok en neemt je adem even weg. Eenzelfde schok krijgen mensen die te horen krijgen dat ze ALS hebben.

Soms heb ik het gevoel dat het eigenlijke doel – geld inzamelen voor onderzoek – nu helaas wat ondergeschikt raakt. Gelukkig is er sinds de start van de actie, 29 juli 2014, toch al ruim $10 miljoen extra opgehaald, hebben zich veel nieuwe donateurs gemeld en is er heel veel publiciteit voor de ziekte!

Op YouTube zijn veel filmpjes te zien waarin mensen een emmer ijskoud water over zich heen kieperen waaronder onderstaand filmpje met Bill Gates. Ik ga er van uit – en hoop – dat al deze (bekende) mensen na het plaatsen van hun ‘moment of fame’ filmpje ook nog geld hebben overgemaakt want daar gaat het bij het vinden van een medicijn toch ook om!

Persoonlijk blijf ik dit één van de meest indrukwekkende filmpjes vinden:

Wil je de Stichting ALS steunen?

Geld doneren: NL50 INGB 0000 1000 00

Sms “ALS” naar 4333.
U doneert dan eenmalig 3 euro. Dit bedrag wordt van uw beltegoed afgeschreven. U ontvangt na het verzenden van de sms een bevestiging van het gedoneerde bedrag.

Informatie afkomstig van ALS website 

 

Wil je ook de ‘blooper’ filmpjes zien die mensen van zichzelf online zetten? Kijk dan hier

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.