eindejaarstraditie

Zoals veel tradities is ook deze eindejaarstraditie totaal voorspelbaar maar op de één of andere manier toch ook altijd weer leuk. Niet alleen om naar te luisteren maar ook om naar te kijken.

Ik heb het natuurlijk over de Top 2000. Een lijst met (over)bekende liedjes die je – afhankelijk van je radiofrequentie – door het jaar heen al met regelmaat voorbij hoort komen. Op een enkele na misschien. Op zich niets bijzonders dus.
Ik zou eigenlijk ook niet weten waarom ik überhaupt luister. Het is lang niet altijd mijn smaak. Toch is ieder jaar de radio in de laatste week trouw op NPO’s Top 2000 afgestemd. Thuis en in de auto. Zelf’s ‘s-nachts moet ik bekennen.
Alhoewel, dan staat de TV aan. Want het blijft natuurlijk ook aapjes kijken. Niet alleen om de DJ’s op TV aan het werk te zien maar vooral het gedrag van de bezoekers van het Top 2000 café blijft intrigeren.

De Top 2000 begint traditioneel de eerste week van december met de stemweek waarbij je een week lang op je favoriete platen kunt stemmen. Gevolg door het bekendmaken van de top 10 van de meest gekozen nummers. In deze periode zijn er op TV al programma’s rond de Top 2000 te zien. Daarna blijft het even stil. Tot de laatste week van het jaar. Dan begint de 24-uurs uitzending die door verschillende DJ’s afwisselend verzorgd wordt. De uitzending is dag en nacht op zowel radio als TV te beluisteren/bekijken.

Persoonlijk vind ik de Top 2000 quiz met als hoogtepunt de mini documentaires die “Don” Leo Blokhuis van groepen en/of artiesten maakt het leukste onderdeel van de Top 2000. Daar hoor en zie je toch altijd weer dingen die je niet wist en een liedje een net iets andere betekenis of lading geven. Meestal totaal nutteloze informatie maar wel heel leuk om te weten.
Dit jaar is er een nieuw onderdeel aan het Top 2000 programma toegevoegd; The Untold Stories.  Verhaaltjes vergelijkbaar met de mini-docu’s uit de quiz.

Helaas – of misschien gelukkig –  duurt de Top 2000 slechts een week. Daardoor blijft het bijzonder en leuk om dit te volgen. 

Voor mij is de stemweek ook altijd de tijd om mijn verzameling Top 2000 boeken uit de kast te halen en het Top 2000 spel af te stoffen.

Mocht je nog langer (of eerder) van de Top 2000 willen genieten dan kun je de docu’s natuurlijk altijd online terugkijken:

  • Op de NTR website lees je alles over de Top 2000 (Quiz / Untold Stories)
  • Alle Top 2000 a gogo mini docu’s zijn op YouTube terug te kijken.
  • Op de website van SchoolTV zijn ook leuke Top 2000 filmpjes te vinden (voor verschillende leeftijdscategorieën)

 

Fijne feestdagen!

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.