Je kan ook overbezorgd zijn

De 10 jarige Lars uit Enschede wilde voor zijn spreekbeurt over tatoeages zijn van top tot teen getatoeëerde opa mee naar school nemen. Een levend praktijkvoorbeeld zeg maar.
Maar nog voordat Lars zijn opa aan de neusring mee de deur uit kon nemen hing de directrice van zijn school al aan de lijn.
Ze had die ochtend pas begrepen dat opa mee kwam en dat mocht niet. Daar zouden de kinderen van kunnen schrikken.
Bovendien was er ook geen tijd meer om de arme kinderen voor te bereiden op de komst van opa.
Dus bleef opa, die speciaal voor zijn optreden een dag eerder uit Schiedam was overgekomen, thuis.

Met enige verbazing las ik dit verhaal vanmorgen in het AD.
Op zich heb ik wel begrip voor de directrice dat ze ‘haar’ kinderen wil beschermen. Maar tegen een volledig getatoeerde opa? Dat gaat wel erg ver.
Stel dat de leerlingen de beste man in het wild op straat tegen komen. Dan zijn ze er ook niet op voorbereid. En die kans is niet ondenkbaar. Opa komt immers op bezoek in Enschede en zit echt niet de hele dag binnen.
Stel dat opa geen tatoeages had maar een zeldzame (huid)aandoening. Mocht Lars hem dan ook niet meenemen voor zijn spreekbeurt over die aandoening?

Natuurlijk kunnen dergelijke dingen confronterend zijn voor kinderen. Maar dat is het leven soms ook!
Volgens mij moet je kinderen niet tegen alles beschermen. Ze zijn tegenwoordig bovendien meer gewend dan menig volwassene denkt.
Kijk maar eens naar onder jongeren populaire computerspellen, TV-series- en films, internet, het journaal of foto’s in kranten en tijdschriften.
Vergeet ook de billboards op straat niet. Maar misschien is dat in Enschede allemaal niet te zien. Ik weet het niet.

Dat dit speelt in de week dat ook in de krekkelstad carnaval wordt gevierd verbaast mij des te meer. Daar komen toch ook veel kinderen (onvoorbereid) op af en zien ze ook de nodige enige dingen en mensen.
En vergeet Halloween ook niet.

Gelukkig hebben we Gerard Ekdom. Hij nodigde Lars uit om zijn spreekbeurt live in zijn ochtendprogramma op radio2 alsnog samen met zijn opa te houden. Het radioprogramma is via een live stream te bekijken. Volgens mij ook in Enschede. Benieuwd of zijn medeleerlingen mogen kijken. Nu wel goed voorbereid!

Lars kreeg – zonder gebruik te maken van zijn model – overigens een 7,5 voor zijn spreekbeurt. Het is mij niet bekend of hij die dag door opa van school is gehaald. Ergens hoop ik dat wel!

Tatoe opa
Klik op de foto om het AD artikel te lezen.

 

De spreekbeurt van Lars in het NPO radio2 programma Ekdom in de ochtend is inmiddels op YouTube te(rug) te zien.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

2 Reacties

  1. Michaela met kids
    11 februari 2016

    ik hoorde het vanmorgen op de radio. Had het nog niet zo bekeken maar een het wel met je eens.

  2. Beatrice
    11 februari 2016

    Volledig met je eens. Overdreven reactie van de directrice

Reacties zijn gesloten.