nieuws

Naar aanleiding van het nieuws dat steeds meer mensen -met name jongeren-  kiezen voor een tablet in plaats van een (moeilijker verplaatsbare) tv voor het kijken naar tv, moest ik vaststellen dat dit ook voor mij op gaat.

Ook Ik kijk steeds vaker tv op mijn netbook, tablet en soms zelfs op de smartphone dan op een tv toestel. Daarnaast hebben deze nieuwe media het voordeel dat je kan kijken waar en wanneer het je uit komt. Ze geven je ook de mogelijkheid om altijd en overal op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. De beschikbaarheid van (gratis) WiFi doet dit alleen maar toenemen.

Het Journaal

Neem bijvoorbeeld Het Journaal. Vroeger was ook het acht uur journaal bij ons thuis bijna heilig; daar keek je altijd naar. Inmiddels kijk ik al lang niet meer iedere dag om acht uur (tegenwoordig ook het half acht journaal bij RTL4)  of op z’n minst minder aandachtig. Het meeste nieuws heb ik dan al via andere nieuwe digitale kanalen zoals Twitter gelezen, gehoord of gezien. Het journaal kan dit ook nooit bijbenen.

Uit diverse bronnen blijkt dat het aantal kijkers in de leeftijdsgroep 20-49 jaar jaarlijks afneemt. Dat is denk ik ook de groep die informatie van andere digitale bronnen haalt. Om kijkers te behouden zal het journaal er op de één of andere manier voor moeten zorgen dat hun tv programma een toegevoegde waarde heeft. Vooral bij ‘vlug’ nieuws, gebeurtenissen die kortstondig in het nieuws zijn, is dat moeilijk. Ze proberen het wel maar het zal altijd lastig blijven te concurreren met het snellere internet en actualiteitenprogramma’s die meer tijd hebben om op een zaak in te kunnen gaan. Daar komt bij dat een toenemend deel van de kostbare ‘journaaltijd’ op gaat aan het weer (van de afgelopen dag i.p.v. wat komen gaat) en de beelden van kijkers daarbij. Dit laatste is bij uitstek een item voor hun website. Overigens haal ik van de website (via Twitter) wel veel actueel nieuws.

Ik moet ook bekennen dat ik wel graag naar het jeugdjournaal kijk. Dat heeft soms een net iets andere invalshoek. Misschien denk ik door daarnaar te kijken jong blijven….

Actualiteitenprogramma’s

Wanneer ik tv kijk dan is dat (mede daardoor) vaker  naar actualiteitenprogramma’s. Al blijven ook daar regelmatig inhoudelijke vragen (voor mij) onbeantwoord. De aanvullende informatie haal ik dan weer van het internet. Hierbij lees en kijk ik ook regelmatig naar buitenlandse bronnen om een zaak in beter of ander perspectief te zien. Journalisten in andere werelddelen kijken soms heel anders naar een nieuws item. En ik ben nu eenmaal een wereldburger!

Daarnaast is er soms een overkill aan informatie. Vooral wanneer er iets ‘groots’ is gebeurd. Alle actualiteitenprogramma’s hebben het er dan over en brengen min of meer dezelfde informatie.

Ik kijk sowieso steeds minder vaak tv programma’s live. Meer en meer kijk ik achteraf naar een programma wanneer het mij uit komt. Een programma opnemen doe ik eigenlijk ook niet meer. Onze HD recorder staat dan ook maar een beetje stof te vangen. Misschien ligt het ook aan het tijdstip. Ik kan ‘s avonds altijd nog even rustig werken. Meestal kijk ik – afhankelijk van de onderwerpen en/of gasten – óf Pauw & Witteman óf RTL Late Night wel live. Dat zijn (voor mij) geen programma’s die ik in de herhaling bekijk.

Radio

De radio luister ik bijna uitsluitend via de kabel. Mijn netbook, tablet en smartphone gebruik ik daar eerlijk gezegd nooit voor.

Het actuele nieuws bereikt mij na Twitter bijna altijd het eerst via de radio. Die staat overdag meestal ook aan. Ter variatie wissel ik af en toe tussen Radio 1 en 2 en BNR. Dat is en beetje afhankelijk van waar ik ben en waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik moet zeggen dat ook Radio 1 en BNR soms de neiging hebben om té veel in de actualiteit te blijven hangen. Na een uur weet ik het wel. Maar de zenders houden (terecht) ook rekening met mensen die af en toe luisteren. Gelukkig zit er een knop op!

Kranten en Tijdschriften

Kranten lees ik regelmatig maar dan vrijwel uitsluitend digitaal. Al moet ik toegeven dat het in het weekend wel eens lekker is om papier tussen de vingers te voelen. Een groot deel van mijn nieuws haal ik dan ook uit kranten. Het voordeel van de digitale krant is dat het nieuws gedurende de dag wordt bijgewerkt.

Tijdschriften lees ik steeds minder. Door de benodigde druk- en distributietijd hebben ze moeite om de actualiteit bij te kunnen benen. Daarentegen kunnen ze wel weer meer verdieping bieden. Waarschijnlijk is dat hun bijdrage. In ieder geval voor mij. Daarnaast hebben sommige tijdschriften een voor mij te dominerende (politieke) signatuur.

Er komt tegenwoordig echter zoveel nieuws op je af dat je gewoon keuzes moet en gelukkig kan maken. Soms ben ik het nieuws ook wel eens zat!

Aanvulling

Vandaag, 27 maart 2014, kwam De Raad voor Cultuur met het volgende advies:
Rol publieke omroep moet anders

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.