Overleven bij de nonnen

Gisteren was bij Pauw en Witteman schrijfster Daniëlle Hermans te gast. Van haar is recentelijk het boek ‘Stil in mij – overleven bij de nonnen’ verschenen. Een indringend boek dat ze samen met Esther Verhoef schreef over vrouwen die tussen de jaren dertig en negentig van de vorige eeuw in Nederlandse katholieke weeshuizen en internaten door nonnen zijn mishandeld.

Voor het boek interviewden zij tientallen vrouwen die als kind slachtoffer waren van deze nonnen. Aanleiding voor het schrijven van het boek was een eerdere uitzending van Pauw en Witteman. Daar vertelde Els Mulkens – schrijfster van het boek ‘Een verloren jeugd’ – hoe zij als kind aan de zorg van de nonnen van ‘De Nieuwenhof’ in Maastricht was toevertrouwd en daar angstige jaren doormaakte.

Verhoef en Hermans herkenden hierin de verhalen van hun eigen moeders die als kind ook bij de nonnen op school hadden gezeten.

In de media was – helemaal na het rapport van de commissie Deetman – regelmatig aandacht voor jongens die slachtoffer van mishandeling waren binnen de RK kerk. Dat ook meisjes ten prooi vielen aan de gruweldaden van (sommige) nonnen is veel minder bekend. Aanleiding om hier een boek over te schrijven.

Het resultaat is een indringend verhaal over seksuele mishandeling, fysiek en psychisch geweld tijdens één van de donkerste periodes uit de kerkelijke Nederlandse geschiedenis.

Aan tafel bij Pauw en Witteman zit kunstenares Merapi Obermayer, één van de voor het boek geïnterviewde vrouwen die zelf slachtoffer van de nonnen is. In het programma vertelt zij hoe ze in het St.Marie internaat in Amersfoort terechtkwam, hoe het er daar aan toe ging en welke invloed dit op haar verdere leven heeft gehad.
Daniëlle Hermans en Merapi Obermayer over misbruik door nonnen

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. E. Smith
    4 augustus 2014

    I think this is among the most significant info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really great D. Good job, cheers

Reacties zijn gesloten.