Overname Ziggo door Liberty Global (UPC)

Het gerucht deed al langer de ronde maar vandaag werd bekend dat Ziggo na een nieuw en verhoogd bod mogelijk wordt overgenomen door Liberty Global, moederbedrijf van UPC. Het nieuwe bedrijf gaat dan verder onder de naam Ziggo.

In Nederland zijn er meerdere kabelmaatschappijen (zie overzicht onder dit stukje) De twee grootste zijn UPC en Ziggo die ieder een eigen gebied hebben en daardoor geen directe concurrenten zijn.

Wanneer deze twee kabelbedrijven samen worden gevoegd ontstaat er een gigantische monopolist die 90% van de Nederlandse kabelmarkt in handen heeft. Het bedrijf is dan ook een directe concurrent voor bijvoorbeeld KPN dat ook landelijk opereert. Vooral op het gebied van 3 in 1 (telefoon, tv en internet) maar ook op het gebied van mobiele telefonie. Daar is Ziggo medio 2013 mee begonnen. Momenteel is Ziggo nog een kleiner speler op die markt. Door de samenvoeging met UPC krijgt het bedrijf er veel klanten bij en zal het in staat zijn goede deals met concurrenten van KPN af te kunnen sluiten. Ziggo heeft momenteel al een scherp mobiel abonnement in de markt gezet.

Ik verwacht ook dat Ziggo in de nabije toekomst ook 4 in 1 pakketten gaat aanbieden om zo een nog groter deel van de markt in handen te krijgen. De enige echte concurrent op dat gebied is dan KPN.

Volgens UPC en Ziggo is het samengaan vooral bedoeld om efficiënter te kunnen werken. Door de fusie verdwijnen er ook banen. Hoeveel is nog niet bekend. Volgens de vakbonden kan het om enkele honderden banen gaan.

Voor ons, de consument, kan de overname ook gevolgen hebben. Afgezien van het feit dat Ziggo per 1 april de prijzen van haar 3 in 1 pakketten al verhoogt, is de kans groot dat de prijs na de fusie ook omhoog gaat. Er is immers geen concurrentie en het geinvesteerde geld moet worden terugverdiend. Daarnaast gaat Ziggo landelijk bepalen welke zenders worden doorgegeven.

De fusie kan nog mislopen door ingrijpen van Brussel of de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zij zouden Ziggo kunnen verplichten de kabel ook voor bijvoorbeeld Vodafone, Tele2 en T-Mobile open te stellen. De kans hierop is echter klein omdat KPN dit een aantal jaren geleden ook al tevergeefs heeft geprobeerd.

Update:

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat kabelaars zoals Ziggo en UPC geen concurrenten toe hoeven te laten op het analoge kabelnetwerk. Dat zou in strijd zijn met Europese regelgeving. Bron: nu.nl

Overzicht van alle kabelmaatschappijen in Nederland:

In Nederland zijn onder meer de volgende spelers bekend:

Bron overzicht kabelaanbieders: wikipedia

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.