Social Media Dip

Na Facebook ben ik nu voorlopig ook klaar met Twitter; Ik heb last van een Social Media Dip. Waarom? 

Facebook

Facebook heeft mij nooit zo aangesproken. Het ‘kijk eens hoeveel vrienden ik heb’ gehalte staat mij tegen. Internetvrienden zijn (meestal) geen echte vrienden maar dienen alleen om hogere volgcijfers te realiseren. Voor de populariteit dus.

Om bekenden die wat verder weg wonen te volgen is Facebook een goede dienst. Maar dan moeten er niet een paar tussen zitten die om de haverklap spam delen; reclameberichten van slimme ondernemers die je kans laten maken op hun product wanneer je hun bericht met je vrienden deelt.
Of vrienden die je om de haverklap meedelen op welk level van een spel ze zitten of vrienden/likes nodig hebben….
Ontvreemden van bekenden is natuurlijk een optie. Maar het blijft lastig. Voor je het weet heb je ruzie…

Dan maar gewoon stoppen met Facebook. De mensen waar je echt wat mee hebt spreek je sowieso wel. Live of (vanwege afstand) via een ander programma.

Twitter

Zoals je misschien gemerkt hebt zijn er de afgelopen zes weken geen (re)tweets van mij verschenen. Ik ben ook hier een beetje klaar mee.
Min of meer hetzelfde verhaal als bij Facebook. Mensen voeren elkaar als volger op om de cijfertjes. Hoe meer volgers, hoe populairder. Sommige twitteraars kopen zelfs volgers.
Hoewel ik dat voor commerciële twitteraars enigszins kan begrijpen, een account met veel volgers is voor adverteerders immers meer waard, blijf ik het onzin vinden. Een serieuze Twitteraar ziet aan je volgers of die echt zijn.
Daar komt bij dat het gros van de twitteraars het overgrote deel van hun volgers negeert omdat ze hun berichten gewoonweg niet willen lezen (lees als spam zien) en/of hun timeline beheersbaar willen houden. Als cijfer mogen de volgers echter wel meedoen! Je zou voor de grap eens een tweet moeten versturen met de mededeling dat je mensen die je tweet niet liken worden ontvolgd. Wedden dat het aantal reacties veel lager is dan het aantal volgers….

Verder ben ik gewoon niet geïnteresseerd in iedere scheet die sommige mega twitteraars laten. Ik hoef niet om de haverklap geïnformeerd te worden over hoe die ruikt, wat ze doen, waar ze zijn of wat ze eten. Dat is niet bij te houden. Tenminste, als je ook nog een ‘normaal’ leven hebt!

Maar eigenlijk is dit niet eens de reden voor mij om Twitter voorlopig links te laten liggen.

De belangrijkste reden is de bagger die er op verschijnt; mensen worden – natuurlijk anoniem – beledigd, uitgescholden en voor alles en nog wat uitgemaakt. Dat iemand een mening heeft die niet strookt met mijn visie is prima. Maar laat ieder in zijn/haar waarde.

In mijn omgeving hoor ik dat ik niet de enige ben die dit zo ervaart. Als Twitter niet oppast is hun rol over niet al te lange tijd uitgespeeld. Daar komt bij dat Twitter, net als Facebook en Instagram, op hun achterste poten staan wanneer er een blote billen te zien is maar laten ze het helemaal afweten wanneer er mensen op hun site bedreigd, beledigd of gechanteerd worden.

Ondanks mijn gemopper op social media kijk ik nog wel op Twitter. Het blijft een goede nieuwsbron. Vooral wanneer er – zoals afgelopen week – ontwikkelingen zijn waarbij de reguliere media (radio/tv/krant) veel minder snel reageert. Helaas gaat het daarbij vrijwel altijd om rampzalige gebeurtenissen (aanslag Nice, Coupe Turkije). Ik merk dan trouwens dat de reguliere media regelmatig berichten van Twitter haalt, maar dat terzijde.

Twitter blijft handig om er achter te komen waarom er weer eens een helikopter over je huis cirkelt, berichten van de wijkagent te lezen of bij directe vragen aan bedrijven.
De laatste tijd ontvolg ik wel mensen die elkaar beledigen of uitschelden. Dat er een discussie ontstaat is prima. Zolang je elkaar maar met respect behandelt.

Instagram

Instagram gebruik ik nog steeds en blijf ik leuk vinden. Al krijg ik ook hier regelmatig likes van mensen die volgers te koop aanbieden. Gelukkig kan je die accounts als ongewenst melden of laten blokkeren.
Ik volg alleen accounts die actief zijn en ik echt leuk vind. En welke accounts spreken mij dan aan? Vooral accounts van mensen met foto’s van uiteenlopende dagelijkse zaken. Het liefst uit alle windstreken.
Dus mocht je zo’n account hebben; je mag me volgen. Ik blijf echter wel kritisch in wie ik (terug)volg want ik wil de foto’s ook echt kunnen bekijken. Wanneer ik honderden accounts volg heb ik geen tijd meer om alles te bekijken. En ik like niks als ik het niet echt leuk vind. Dat verwacht ik zelf ook terug!
Ook mensen die mijn foto’s nooit liken ontvolg ik. Niet omdat ze de foto’s nooit liken maar omdat ze die waarschijnlijk gewoonweg niet kunnen zien tussen de duizenden accounts die ze al volgen. Ik wil niet als cijfertje voor hun populariteit dienen. Bovendien vraag ik mij dan af waarom ze mij dan volgen.
Mij ontvlogen is overigens ook prima!  ;-)

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Jos
    8 september 2016

    Helemaal mee eens. Ik ben min of meer om dezelfde redenen ook met Facebook en Twitter gestopt. Te veel negativiteit, zonde van mijn kostbare tijd. Daar komt bij dat ik het beleid van deze bedrijven zat ben. Ze schenden de privacy van hun gebruikers en zijn gewoon hypocriet. Neem bv hoe FB omgaat met wraakberichten. Slachtoffers moeten hemel en aarde bewegen om die er af te krijgen maar wanneer er 1 tepel of bilnaad te zien is blokkeren ze je foto direct omdat het pornografisch zou zijn.
    Hoop dat meer mensen er mee stoppen en weer gewoon ouderwets face to face contact met elkaar hebben!!

Reacties zijn gesloten.