TV makelaar – mission impossible

Eergisteren keek ik eens naar de ‘nieuwe’ afleveringen van de TV-Makelaar waarin een extreme inrichting of aparte bouwstijl die een huis onverkoopbaar maakten, werden aangepakt. Het is dat de eigenaren het huis wilden verkopen anders…..

zou ik het zonde vinden! Het zijn inderdaad heel extreme en aparte inrichtingen en soms ook bouwstijlen. Maar dat geeft een huis ook zijn sfeer. En als een ander daar gelukkig van wordt…
Ik blijf het jammer vinden dat programma’s als TV Makelaar van iedereen een eenheidsworst probeert te maken. Allemaal dezelfde showroom inrichting. Natuurlijk snap ik ook wel dat een huis met extreme inrichting moeilijk te verkopen is. Het is en blijft een kwestie van smaak en die verschilt nog wel eens, gelukkig.

Ik ben heel praktisch ingesteld en vraag mij vaak af of zo’n ‘showroom’ woning ook leefbaar is. Een mooie vaas op een krukje lijkt mij niet erg praktisch wanneer je kleine kinderen of een (drukke) hond hebt. Bij ons zou die er in no time af liggen.

In mijn studententijd voelde ik mij altijd snel ergens thuis. Iedereen had dezelfde (goedkope) Ikea meubels en min of meer dezelfde kleuren in zijn of haar kamer/woning. Het voelde als je eigen woning. Weinig spanning.

Ik vind het altijd leuk om naar andere inrichtingen te kijken. Dat doe ik dan ook graag. TV programma’s genoeg. Verder kijk ik ook graag in woonwinkels en betrap ik me er ook wel eens op wanneer ik de hond uit laat…. :oops: Het gaat mij niet om de mensen maar hoe ze een ruimte in hebben gedeeld. Helaas is er bij ons in de wijk weinig leuks te zien. Overal de eettafel op dezelfde plek, soortgelijke vaasjes op de vensterbank en geen ‘afwijkende’ kleuren.

Toch zijn ze er wel. Zo hebben wij een vriend die in een zeer apart huis woont. Niks moderne spullen. Bijna alles is tweedehands of gratis bij elkaar gezocht. Niet dat hij geen geld heeft. Hij heeft een goede vaste baan.
Maar zijn (grote) huis heeft sfeer! Niet dat ik dat zeg. Anderen vinden dat ook en vragen zelfs of ze er feest mogen organiseren! Ik moet zeggen het is niet mijn inrichting – en dat respecteert hij – maar ik vind het bij hem passen en denk dat hij doodongelukkig zou worden wanneer zijn huis een make-over zou krijgen.

Dichter bij huis zijn er ook aparte inrichtingen te vinden. Zo moest ik laatst een pakje ophalen dat door de postbode bij buren was afgegeven. Ik kende deze buren wel omdat ik regelmatig een praatje met ze maakte. Maar hun huis had ik nog nooit van binnen gezien. Bij het openen van de voordeur kwam mij een groene muur tegemoet. Ook de rest van de inrichting ademde de sfeer van de jaren 70 uit maar met elementen uit deze eeuw. Schitterend!

Ons huis is ook geen showroom. Maar extreem is het ook niet. Wel een donker bruine wand en (redelijk) witte wand. Verder spullen die wij mooi vinden. Of dit oud of nieuw is maakt ons niet uit. Zo hebben we in een zijkamer een eigenlijk foeilelijke stoel uit de jaren 70 staan. Een groene! We vinden de stoel mooi van lelijkheid. Eigenlijk hoort er nog een lelijke oude staande lamp bij. Die zoeken we nog.

Wat ‘men’ met de inrichting van een woning probeert te doen gaat ook voor tuinen op. In verschillende tv-programma’s zie je hoe tuinen tot een eenheidsworst worden omgetoverd. Gras er uit, tegels er in. Afgezien van de gevolgen voor de waterafvoer blijf ik het lelijk vinden. Maar ja, ik hou – waarschijnlijk door mijn roots – van een beetje natuurlijke tuinen. Sommige mensen noemen het rommelige tuinen. Ik omschrijf het vaak als Franse tuinen. Niet allemaal hetzelfde tuinhekje en dezelfde planten.

Misschien schuilt er wel een nieuw TV-format in het kijken naar bijzondere woning(inrichting)en en tuinen zonder er direct een waardeoordeel over te geven.

 

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.