Een URL-shortener gebruiken

Omdat je tijdens het twitteren slechts 140 tekens tot je beschikking hebt en ik regelmatig tegen die grens aan loop, maak ik vaak gebruik van een zgn. URL-shortener (of URL-verkleiner in het Nederlands).Hiermee kan je de soms erg lange webadressen een stuk inkorten. Ideaal wanneer je nog wat extra tekst aan je tweet wilt toevoegen.

Er zijn verschillende websites waar je dit online gratis kan doen (bijvoorbeeld bit.ly, TinyURL, goo.gl). Zelf gebruik ik meestal is.gd. Niet dat het een beter programma is. Ik ben deze site ooit eens tegengekomen en er nog steeds tevreden mee. 
Al moet ik zeggen dat Twitter de laatste tijd wel eens moeilijk doet bij het gebruik van een met is.gd ingekorte link. Twitter denkt soms dat je een (ro)bot bent. Wanneer ik vervolgens exact hetzelfde bericht in kort met goo.gl gaat het wel goed.

Gebruik

Het gebruik is heel eenvoudig. De werking in vier eenvoudige stappen:

1. Open het url-shortener programma in je browser en vul het te verkleinen webadres in (bijvoorbeeld:http://www.dagelijksezaken.nl). Ik gebruik hieronder is.gd maar ze werken allemaal op eenzelfde manier.

Unknown
Voer het in te korten webadres in

2. Klik op ‘verklein’ en je krijgt de ingekorte versie van je webadres te zien. Er staat ook nog onder waar de ingekorte versie naar verwijst.

Unknown-1
Het ingekorte webadres

3. Controleer door de ingekorte link te kopiëren en in een nieuw tabblad te plakken of de deze goed werkt / naar de juiste pagina verwijst.

4. Wanneer de ingekorte versie goed werkt kan je deze in je Twitter bericht plakken.

Unknown-5
Plak het ingekorte webadres in je Twiter bericht

 

Mocht je dit willen dan kan je in het (bovenstaande) scherm ook nog kiezen voor ‘QR code’. Door daar op te klikken krijg je de het webadres in QR code te zien. Dit kan je als plaatje op slaan.

Unknown-3
QR code van het webadres

 

Nadelen

Kleven er dan geen nadelen aan het gebruik van een URL-shortener? Ja. Neem de volgende verkleining: http://is.gd/nEl2bI.
Dit is de verkleining van mijn website URL. Aan de link zelf is helaas niet te zien waar de link over gaat en waar de linkt naar verwijst. Soms kan dat ook weer prettig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld iemand met je tweettekst op het verkeerde been wilt zetten…..

Los daarvan vraag ik mij ook af of is.gd deze naam nog lang blijft voeren. Je leest de laatste tijd namelijk regelmatig dat bedrijven met is als merknaam (overwegen) deze te veranderen om niet geassocieerd te worden met de beruchte terroristische groepering…..

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.

één reactie

  1. Mary Ellen
    7 oktober 2014

    Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say fantastic blog!

Reacties Gesloten