Views, visitors & hits

Mijn nieuwe blog is nu een paar dagen online en ik zie dat er meer bezoekers zijn dan verwacht. De site is (nog) niet geïndexeerd door google. Waar komen deze bezoekers vandaan? Hoe vinden ze mijn blog?

Op de site had ik een teller geïnstalleerd. Daarop was te zien hoeveel mensen er op dat moment, per dag/week en totaal op de site waren.Webstatistiek

Via mijn dashboard had ik echter een veel uitgebreider en beter overzicht. Daar zag ik onder andere de termen Refferers, page hits en visitors (bezoekers). De getallen liepen enorm uiteen. Page hits was een veelvoud van visitors. Hoe kan dat? Wat is het verschil tussen visitors en page hits.

Wat zoeken op internet leert mij dat iedere keer dat een browser een bestand op vraagt, de webserver een bestand terug stuurt. Dit is een page hit. Dat is dus (nog) geen pageview. Wanneer je bijvoorbeeld 3 plaatjes op je website hebt staan stuurt de webserver 4 hits terug (1 voor de de pagina en 3 voor de plaatjes).
Een pageview ontstaat wanneer (één) iemand (een visitor of bezoeker) daadwerkelijk je webpagina opent en bekijkt. Wanneer deze persoon 3 pagina’s op je site leest zal je ook 3 pageviews krijgen en 1 visitor.

De statistieken maken dan ook nog onderscheid tussen terugkerende bezoekers en unieke bezoekers. Unieke bezoekers zijn bezoekers die jouw site voor het eerst bezoeken. Komen ze terug en lezen ze dezelfde pagina opnieuw dan worden ze gezien als terugkerende bezoekers.Webstatistiek2

Tot slot zie ik in de statistiek Referrers (Verwijzingen) staan. Hier kan je zien wanneer een bezoeker via een andere site op jouw site terecht komt.
Kortom, het is belangrijk/interessant om te weten hoeveel visitors je site heeft. Het aantal hits doet er (voor mij) minder toe.

Webstatistiek3

Een leuke en zeer handige gratis WordPress plugin is Count per day. Deze plugin komt in je dashboard te staan en geeft veel handige en leuke info over (bezoekers) op je website.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.