Voeding verandert darmflora veel sneller

De samenstelling van je darmflora blijkt veel sneller te veranderen dan tot nog toe bekend was.

Uit eerder onderzoek was bekend dat voeding de samenstelling van je darmflora op langere termijn beïnvloedt. Uit nieuw onderzoek van de Harvard universiteit blijkt nu dat door anders te eten de samenstelling van je darmflora al na een dag verandert.

Tijdens een vijfdaags onderzoek kreeg een testgroep van 10 personen twee extreem verschillende diëten voorgeschoteld. Eerst kregen ze een vezelrijk plantaardig dieet met veel granen en groenten, rijst en fruit.Na een rustperiode waarin de darmflora zich kon normaliseren volgde een dierlijk dieet met veel vet, weinig vezels, kazen en veel vlees. Qua calorieën waren beide diëten gelijk.

Het resultaat was dat tijdens het dierlijke dieet het aantal vetafbrekende bacteriën sterk af nam. Het aantal galzoutbacterien, nodig om vet op te nemen, nam echter sterk toe.

Tijdens het plantaardige dieet waren er weinig veranderingen te zien. Een mogelijke verklaring is dat de reeds aanwezige bacteriën dit voedsel goed kunnen verteren.

Tijdens de diëten was er geen verandering in de diversiteit van bacteriën te zien. Wel waren er meer soorten van bepaalde bacteriën waarneembaar tijdens een bepaald dieet. Sommige bacteriën werden actiever door een bepaald dieet.

Uit ervaring – ik heb een chronische darmaandoening – weet ik dat je darmflora veel invloed op je functioneren heeft. Veel mensen voelen zich wat slapjes na een aanval van diarree. Bij een darmaandoening is dit een vrij constant iets. Je leert om te gaan met je hoeveelheid energie. Sommige dingen kosten energie, andere dingen geven je energie. Dit laatste kan gek genoeg ook door bijvoorbeeld te sporten of bewegen. Ook al kost de activiteit je energie.

Mijn darmflora kan heel snel veranderen. Eet ik anders dan gebruikelijk – wanneer ik bijvoorbeeld uit eten ga – dan merk ik dat binnen een dag. Ik probeer daarom ook zoveel mogelijk een constant eetpatroon aan te houden en gezond te eten.

Een gezonde darmflora zorgt er (bij mij) ook voor dat je minder snel ziek wordt. Met enige regelmaat neem ik extra darmbacteriën in. Die zijn bij de betere drogist en op internet te koop. Het gaat om de Acidophilus & Bifidus bacteriën. Voor mijn gevoel helpt dit wel.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.