Is luchtgitaar spelen toch iets voor mij?

Als gitarist ben ik altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen op gitaargebied. Ook al ben ik meer old school en wil ik wel een echt instrument in handen hebben en niet ‘aan knoppen draaien’. Nu sta ik echter voor een dilemma; er komt binnenkort een nieuwe gitaar op de markt waardoor ook ik misschien meer New School moet worden…..

Op Kickstarter loopt namelijk een project om de Kurv guitar op de markt te brengen. Dit is een gitaar zonder snaren…. Het heeft dan ook meer weg van Luchtgitaar spelen. Maar dan wel echt zelf spelen.

Hoe werkt het

Dat is een beetje lastig uitleggen. Ik heb de gitaar zelf nog niet in het echt gezien, laat staan in handen gehad. Maar voor zover ik het begrijp werkt het ongeveer als volgt.

How it works - Kurv GuitarJe begint door eerst de gedownloade app op je iPhone of iPad te openen en deze via bluetooth met de Kurv gitaar te verbinden. Daarna maak je een keuze uit Electrische-, Akoestische- of Basgitaar.
Vervolgens doe je om één hand een soort van handtoetsenbord met een aantal drukknoppen en neem je in de andere hand een flink uit de kluiten gewassen plectrum.

Kurv gitaarDan is het een kwestie van spelen maar. Wanneer je beginnend gitarist bent leert het systeem je zelfs spelen. Kan je al gitaar spelen en wil je met bestaande nummers meespelen? dan zijn er veel bekende hits om mee te jammen beschikbaar. Natuurlijk kan je ook je eigen nummers componeren.
De software werkt met bekende programma’s (of Apps) als Garageband, Logic Pro X en Ableton Live. Daarnaast kan je de Kurv ook als MIDI controller gebruiken.

Kurv gitaar

Het vernieuwende aan de Kurv gitaar is dat er helemaal geen snaren aan te pas komen en je er toch echt gitaar op kan spelen. En ondanks het ontbreken van snaren klinkt de gitaar toch als een gitaar, althans zo zegt de producent. Het gaat dus heel wat verder dan bijvoorbeeld Guitar Hero. Dat is veel meer een spel.
Onderstaand promotiefilmpje van de Kurv guitar geeft een aardig beeld van de mogelijkheden van de Kurv.

https://youtu.be/JXcb-h2SHas

Toekomst

De Kurv guitar heeft veel potentie. De gitaar zelf is interessant voor mensen die gitaar willen leren spelen of de gitaar thuis willen gebruiken om te oefenen of opnames te maken.
Maar met de techniek achter de Kurv is veel meer mogelijk. Ik denk niet alleen aan andere snaarinstrumenten als viool of cello maar ook aan percussie-instrumenten als drums, Djembe’s of Conga’s om er maar wat te noemen.

Als dit Kickstarter’s project slaagt en waar kan maken wat ze nu beloven dan gaan we er in de toemomst zeker meer van horen. Ik ben – als Old School man –  in ieder geval wel heel benieuwd!

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.