Lenovo Tab 3; de ideale vakantie tablet?

Een Apple man met een Android tablet? Dat klopt, een Lenovo TB-X103F.
Geen Samsung tablet maar een echte Chinese Lenovo. Waarom zal je denken..

Nou, dat zit eigenlijk zo. Tijdens het kamperen nam ik naast mijn iPhone ook altijd mijn iPad mee. Die gebruikte ik om boeken, tijdschriften en de krant te lezen, om informatie over de omgeving op te zoeken, het weer te volgen, het lokale nieuws te kijken, een filmpje te kijken, mijn websites bij te houden en social media te volgen.
Maar een iPad is best prijzig. En kamperen is nou niet de plek waar je kostbare spullen makkelijk veilig op kunt bergen. Bovendien is de kans dat het apparaat een keer uit je hangmat valt aanwezig.
Vandaar dat ik op zoek ging naar een goedkope Android tablet waar ik tijdens vakanties bovenstaande dingen mee kon doen.
Mijn eisen waren:

  • meer dan 8 uur batterijduur
  • 16GB interne opslag met uitbreidingsmogelijkheid
  • minimaal 1Ghz en bij voorkeur een quad core processor
  • Android 6 (Marshmallow) of hoger
  • Bluetooth en koptelefoonaansluiting

Natuurlijk kom je dan al snel bij Samsung tablets uit. Maar het nadeel daarvan vind ik dat er te veel bloatware (niet te verwijderen apps) op zit. En – nog erger – er meestal een oude Android versie op staat waar geen update meer voor komt. De goedkopere Samsung tablets worden nog steeds geleverd met de inmiddels bejaarde Android 4.4 (Kitkat) wat toch minder veilig is.

In het goedkope ‘budget’ segment kom je al snel uit bij obscure merken. Apparaten die je ook bij de plaatselijke drogist kunt kopen. Ik wilde wel iets meer dan dat.

Lenovo’s Tab 3

Zo kwam ik uiteindelijk bij het Chinese Lenovo uit. Eind 2016 bracht het bedrijf de Lenovo Tab 3 (TB-X103F) uit. Een tablet die aan al mijn wensen voldeed en bovendien zeer betaalbaar bleek te zijn.
Omdat ik de tablet nergens in een fysieke winkel kon vinden heb ik er één online besteld.
Een dag later werd die keurig bezorgd. Hoe makkelijk is het soms!

De tablet

Na het opstarten van de tablet volgde er een update van Android 6.0 naar 6.01.
Daarna kon ik ermee aan de slag. Lenovo heeft inderdaad een vrij ‘kale’ Android versie op het apparaat geplaatst. Weinig ballast apps die je toch nooit gebruikt maar wel ruimte innemen.

Het apparaat ligt lekker in de hand. Het voelt wel wat kwetsbaar aan. Ik ben natuurlijk een iPad Air gewend die toch zwaarder is.
De behuizing is van kunststof. Het scherm is verder prima in orde. In de zon spiegelt het wel aardig. Maar het scherm van mijn iPad spiegelt ook. Gelukkig lees ik eigenlijk altijd in de schaduw. Bovendien doe ik er toch een screenprotector over die iets mat is en haalt de ergste spiegeling er vanaf.
De kwaliteit van het beeld is prima. Het leest fijn, films en foto’s zijn goed te zien.

Het is even wennen, een Android apparaat. Maar alles doet het. Apps openen snel, film kijken gaat prima en zonder haperingen. Ook surfen op internet gaat prima. Jammer dat het apparaat alleen op de 2,4 Ghz WiFi band werkt. Ik gebruik thuis liever de minder storingsgevoelige en snellere 5 Ghz frequentieband. Maar ik haal desondanks nog steed bijna 70 MBps op mijn thuisnetwerk.

Buitenshuis heb je de mogelijkheid om te tetheren via je telefoon, mocht dat nodig zijn.
De bediening is zoals je dat van een Android apparaat mag verwachten. Niks mis mee.

Ondanks de bescheiden hardware lukte het mij prima om foto’s en korte filmpjes te bewerken. Ik denk dat eenvoudige spelletjes ook geen probleem zijn.

Muziek klinkt dankzij de meegeleverde dolby app best aardig. Wel jammer dat de  twee speakers op de achterkant van de tablet zitten. In de praktijk gebruik ik bij het kijken van films vaak een koptelefoon of zet ik het apparaat veilig in een dockingstation met speakers. Het geluid is dan prima voor het doel.

De tablet heeft twee camera’s. De kwaliteit van de front (selfie)camera is met 2 megapixel erg laag. De backcamera is met 5megapixel wat beter. Ik maak echter geen foto’s met de tablet. Dus dat maakt voor mij niet uit.
Video schiet je in HD kwaliteit. Ook dit is voor mij voldoende. Voor mooie video’s heb ik andere apparatuur.

Extra geheugen

De Lenovo heeft standaard 16Gb intern geheugen. Dat is voor mij voldoende. Ik maak toch bijna geen foto’s met de tablet.

De tablet accepteert micro SD kaartjes tot 32 Gb. 128 Gb kaartjes waar ik wat bestanden op had gezet zijn met bijvoorbeeld de video-app wel te openen maar je kan er geen data op zetten. Sterker, het kaartje is (in Instellingen/Opslag en USB instellingen) niet eens zichtbaar.

Wanneer je een micro SD kaartje in de Lenovo plaats moet je dit formatteren. Er zijn dan twee mogelijkheden:

  • je gebruikt het SD kaartje alleen op de Lenovo tablet. Het apparaat voegt de extra ruimte aan het interne geheugen toe. Andere apparaten herkennen het kaartje dan niet meer. Het is bij deze keuze mogelijk om bepaalde apps naar dit SD kaartje te verplaatsen.
  • je gebruikt het SD kaartje als extra opslagruimte. De Lenovo ziet het kaartje dan als externe opslagruimte voor bijvoorbeeld foto’s en muziek. Video, foto, boeken, documenten en muziek die je op een  computer op het kaartje zet zijn dan ook op de Lenovo te gebruiken. Eventueel met de Lenovo gemaakte foto’s en documenten zijn ook naar het kaartje te verplaatsen en op andere apparaten te gebruiken.

Ik heb beide opties uitgeprobeerd en uiteindelijk voor de laatste optie gekozen.

Apps

Mijn Lenovo tablet heb ik ingericht voor vakantiegebruik. Zo heb ik er de volgende apps op staan:
Meteo France, Buienradar, Via Michelin, Bliyoo, Campinggidsen van Acsi en Best deal, de standaard social media apps, Here We Go, CC Cleaner, Polar Flow, Nu, kranten waar ik een abonnement op heb, NOS, BVN, Spotify, Nostalgie radio, Netflix, Ziggo Go, Opera VPN en Kodi.

Het is heel goed mogelijk om via Kodi films of series op de tablet te kijken. En met de gratis VPN omzeil je in het buitenland de Ziggo blokkade. Mits je een redelijke internetverbinding hebt.

De tablet is ook prima als navigatie apparaat met de gratis Here We Go app te gebruiken. Voordeel van die app is dat je de kaarten offline opslaan en geen data verbruikt.

Leuke toevoegingen

Bij mijn favorite Chinese internetwinkel kocht ik voor €0,40 een USB adapter. Het is nu mogelijk om een gewone usb stick op de Lenovo aan te sluiten.

usb-adapter op de Lenovo 10" TB-X103F TAB 3 tablet
USB Adapter

Ik heb in China ook nog een Android DVB-T tuner besteld. Wanneer die binnen is zal ik daar een blog aan wijden. Ik weet dus niet hoe dat werkt. Op mijn iPad/iPhone heb ik een vergelijkbare gadget die prima werkt. Ik ga er dan ook van uit dat deze ook goed werkt.

Via de bluetooth (4.0) is het mogelijk om andere randapparatuur aan te sluiten. Ik gebruik bijvoorbeeld mijn Logitech K480 toetsenbord. Dit is gelijk een goede standaard!

Nadelen?

Natuurlijk. Het blijft een Android apparaat, maar dat is flauw. Het grootste nadeel is het vinden van een goed passende screen protector. Die heb ik in Nederland nog niet gevonden.

Verder is er ook geen speciale tablet hoes te koop. Je bent dus aangewezen op universele modellen. Nadeel daarvan is dat die vaak de knoppen, camera of speaker bedekken. Ik heb daarom voor een paar euro bij de plaatselijke discounter een sleeve (insteekhoes) gehaald. Daar zit de tablet in ieder geval goed en beschermd in.

Verder heb ik nog geen echte nadelen ontdekt. Het scherm is standaard erg spiegelend. Een matte screenprotector vermindert dit wel wat.

lenovo-tablet
Mijn 10″ Lenovo Tab 3 tablet

 

Conclusie

De Lenovo TB-X103F is mij prima bevallen. De tablet ligt makkelijk in de hand, heeft een comfortabel formaat scherm en is snel genoeg voor standaard taken.
Ik denk dat tablet voor veel mensen een prima keuze zou zijn. Helemaal voor dagelijks gebruik om bijvoorbeeld wat te surfen, social media bij te houden, een boek te lezen of een film te kijken.
Wanneer je van plan bent zware games te gaan spelen of Full HD video’s gaat bewerken zou ik een ander apparaat kiezen met meer processorkracht en geheugen. Waarschijnlijk ook geen Android, maar dat is mijn keuze.

Voor het doel waarvoor ik de tablet heb aangeschaft – vakantie – is het een prima apparaat. Ik ben er heel tevreden mee. Helemaal voor de prijs: €139.
Wil je een nog betere?: Voor 40 euro extra koop je de Lenovo Tab 4 die nog sterker en sneller is.

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.