Lexar kaartlezer; goede aanschaf of niet?

In het kader van het downsizen wilde ik deze vakantie nog minder spullen meenemen. Niet alleen minder kleding maar ook minder apparatuur.
Dus geen fototoestel maar gewoon mijn vertrouwde iPhone SE. Omdat een iPhone jammergenoeg geen (micro)SD kaartjes accepteert, zijn je foto’s niet echt veilig op alleen je telefoon. Stel dat die kapot gaat, of erger, dat je het toestel kwijt raakt.

Voor dat doel schafte ik voor deze vakantie de Lexar Micro SD Reader aan. Een kleine – door Apple goedgekeurde – kaartlezer die je direct op de lightning poort van zowel je iPhone als iPad kunt aansluiten.
In de Lexar past vervolgens een micro-SD kaartje. Met de gratis Lexar Mobile Manager app zie je niet alleen precies waar welk bestand staat, maar kun je de audio, foto, video en andere losse bestanden ook verplaatsen, kopieren, aanpassen of verwijderen (de apps op je toestel kun je niet verplaatsen). Hierdoor heb je in feite een externe harde schijf voor je telefoon of tablet.
Super handig, leek mij.

Lexar kaartlezer ervaring

De Lexar app

 

Vervolgens nog een extra groot micro SD-kaartje erbij gekocht. Op een oud SD-kaartje zette ik wat series die ik (ooit nog eens) wilde kijken, mocht ik daar zin in hebben natuurlijk. Twee andere 128 GB kaartjes gebruikte ik voor onze vakantie foto- en video backup. Ieder een eigen kaartje.

Lexar kaartlezer img_8070

Voor vertrek alles geïnstalleerd en geformatteerd naar het ex-fat formaat. Daarna getest of de Lexar ook herkend werd door de iPad en iPhone. En of de app werkte. Gelukkig werkte alles direct. Dat scheelt in ieder geval een laptopje aan ruimte!

Na een paar vakantiedagen wilde ik de gemaakte foto’s even backuppen op het kaartje. Gewoon voor de zekerheid.
De backup start en er worden ook zichtbaar foto’s naar het schijfje verplaatst. Tot foto nummer 6 dan. Dan stopt het proces. Verschillende keren geprobeerd maar telkens met hetzelfde resultaat. Ook op de iPad en andere telefoon (met ander kaartje).
Het is wel mogelijk om 5 foto’s tegelijk naar de Lexar te kopiëren. Maar daarvoor moet je iedere selectie foto’s afzonderlijk selecteren, kopiëren en weer op de juiste plek plakken. Met meer dan honderd foto’s is dat zonde van je (vakantie)tijd.
Een beetje tegenvallend wat dit doel betreft dan!
Voor het kijken van films /series werkt de gadget perfect. Je kijkt zonder haperingen naar een film of serie.

Gelukkig hadden we op sommige campings redelijk goede en gratis WiFi. Op die manier hebben we onze foto’s tussentijds toch iets sneller kunnen backuppen naar Google foto. Maar daar wilde ik eigenlijk de Lexar voor gebruiken…
Volgend jaar gaat toch mijn oude, vertrouwde Linux Netbook, waarvan de accu bijna dood is, mee. Better safe than sorry!

Lexar iphone SD kaartlezer

De lexar dongle is klein

 

Deze kaartlezer van Dr. Memory schijnt ook goed – en bovendien een stuk goedkoper – te zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Wie wel?

 

 

Ik schrijf over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Gewone dagelijkse zaken dus!
Daarnaast blog ik op de website Leven met Colitis Ulcerosa over mijn (leven met een) chronische darmaandoening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *