Welke router heeft mijn wifi problemen opgelost?

Door ons toegenomen internetgebruik – thuiswerken, films kijken, internetten, netradio – hadden we behoefte aan beter, sneller en een sterker WiFi signaal. Ook in andere delen van het huis.

Tot nog toe gebruikten we de door Ziggo geleverde (modem met) router. Die werkte op zich prima maar is niet echt snel (en sterk). Op zich was het voldoende. In onze ‘werkkamer’ was het bereik echter niet toereikend. Het 5gHZ netwerk haalde het door de dikke muren niet en 2,4 gHZ was onbetrouwbaar. In eerste instantie heb ik dat opgelost met een Sitecom Homeplug. Maar ook dat was het niet helemaal.

Eisen

Er waren voor mij eigenlijk twee opties: een nieuwe router of een access point kopen. De keuze is uiteindelijk toch op een router gevallen omdat ik dan altijd mijn kwalitatief mindere Ziggo router in bridge modus kan laten zetten. De nieuwe router kan dan die functie overnemen. Die mogelijkheid wil ik nog even open houden.

Mijn eisen aan een nieuwe router waren naar mijn mening niet extreem. De nieuwe router moest een beter bereik en een hogere snelheid hebben maar – met het oog op wat oude (op Windows, Linux & Android draaiende) apparatuur – tegelijkertijd op de 2.4 gHZ en de 5 gHZ band kunnen draaien (dual band) èn beschikken over de nieuwe wireless AC standaard.

Keuze

Een beetje goede router die nog wat jaartjes mee kan kost wel wat. Dat blijk tijdens mijn oriënterende zoektocht op internet. Je zit al snel op €100. Maar ja, je wilt thuis ook goed internet. Uiteindelijk heb ik dus toch de portemonnee getrokken en een goede router aangeschaft.

Ik heb een tijdje getwijfeld tussen de Netgear Nighthawk R7000 (de nieuwe R9000 was te duur), de TP-Link Archer C7 (sommige reviews over de nieuwe Archer C9 waren iets minder) en een Apple Airport. Uiteindelijk toch gekozen voor de Netgear. Ondanks het recente nieuws van een ernstig veiligheidslek. Dat lek was inmiddels gedicht. Ik moest het toch even opzoeken voor ik de router zou aanschaffen.

Apple Airport Extreme test
Airport Extreme

Waarom vielen de anderen af?

De Apple Airport Extreme viel af omdat volgens diverse bronnen Apple mogelijk stopt met de Airport. Natuurlijk is dit gissen omdat er officieel niks bekend is gemaakt. Maar het ontmantelen van het Airport (ontwikkel)team en de overplaatsing van medewerkers naar andere Apple divisies lijkt wel in die richting te wijzen. Daar kwam bij dat deze router wel erg duur is, ook voor een Apple liefhebber.

TP Link archer C7 test beoordeling
TP-Link Archer C7

De TP-Link Archer C7 had goede beoordelingen op het internet. Ook de prijs en de specs waren prima. Wat de doorslag gaf was dat verschillende (inter)nationale gamers de voorkeur gaven aan het andere model op mijn lijstje. Mijn gedachte was dat gamers veel data verbruiken en een goed, sterke en stabiele draadloze verbinding nodig hebben.

Netgear Nighthawk R7000 test ervaring beoordeling
Netgear Nighthawk R7000

Bleef over de Netgear Nighthawk R7000. Deze router heeft min of meer dezelfde specs als de goedkopere TP-Link Archer C7 maar heeft een iets hogere up snelheid. Ik had de indruk – maar dat is een onderbuikgevoel – dat ik met de aanschaf van de Netgear Nighthawk R7000 op zeker zou spelen. Het werd tenslotte ook wel de Rolls Royce onder de routers genoemd!

Omdat je de router niet eerst even thuis uit kan proberen blijft het lastig kiezen. Het blijft een gok. En objectieve en betrouwbare reviews op internet zijn soms ook moeilijk te vinden. Ik ben in dit geval voor zekerheid gegaan. Indien de router echt slecht zou zijn kon ik die altijd ruilen.

Praktijk

De installatie was een fluitje van een cent. Geen moeilijke instellingen. Er zit een cd-rom bij maar die heb je niet nodig. Met de handige Netgear Genie app wijzig je verder alle instellingen. Online heb ik gelijk de laatste firmware – inclusief een patch voor het recente veiligheidslek – gedownload en geïnstalleerd. Dat gaat verder allemaal vanzelf, zoals het hoort. Niks moeilijke codes invoeren.
Met de app is het ook mogelijk snel en eenvoudig een gastennetwerk in te stellen. Hoef je niet je eigen wachtwoord weg te geven aan bezoekers. De snelheid voor bezoekers ligt wel aanzienlijk lager (bij mij gemiddeld 25 mbps) en is via de 2.4 gHZ band.

Het bereik van de Nighthawk router is super. Waarschijnlijk komt dit ook door de goede antennes op de router. Wij hebben een twee oude dikke muren waar vorige routers altijd moeite mee hadden. Het bereik van de Netgear is zelfs op de 5gHZ band (en twee dikke muren) goed; 80mbps.
In de rest van het huis haal ik makkelijk 135mbps (gemeten met Ookla’s Speedtest). Voldoende om met meerdere mensen zonder beperkingen online actief te zijn.

Heeft de router ook nadelen? Eigenlijk niet, gek genoeg. Of het moet zijn dat er veel lampjes op zitten. Wij hebben daar geen last van maar het hangt er natuurlijk van af waar je de router neerzet of ophangt.

Wij zijn in ieder geval super tevreden en blij met deze router!

netgear nighthawk r7000 beoordeling ervaring thuis
De Netgear R7000 router in actie

Lees in mijn vorige blog waarvoor een goed WiFi signaal belangrijk is.

Update

Omdat ik wat andere appartuur moest aansluiten haalde ik onlangs alle kabels uit de router. Na alles opnieuw te hebben aangesloten had ik alleen geen (WiFi) internetverbinding meer. Er was op mijn telefoon/tablet geen enkel SSID punt zichtbaar. Na de router uit en weer aan te hebben gezet kwam ik er (bij toeval) achter dat de twee rechter LED-lampjes op de voorkant van de router ook een touch functie hadden…

Wat was er gebeurd? Kennelijk heb ik de router per ongeluk ergens tegenaan gedrukt waardoor het radiosignaal uit was geschakeld… Dus was er geen SSID te zien. Na het LED-knopje even ingedrukt te houden schakelde deze functie zichzelf weer in en was er weer WiFi, gelukkig.

Dus mocht je ooit hetzelfde probleem met deze Netgear Nighthawk R7000 router hebben; dit kan het zijn. Het is gek genoeg niet in het boekje of op de website terug te vinden.

Ik ben overigens nog steeds zeer tevreden over deze router!

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.