Zo bescherm je de lens van je smartphone camera

Als smartphone bezitter ben je natuurlijk zuinig op je toestel. Niet alleen op het scherm maar ook op je camera. En dus ook op de lens van de camera….

Veel mensen hebben hun toestel voorzien van een mooi beschermhoesje en gebruiken een screen protector om het scherm te beschermen tegen krassen of barsten.
Toch vergeten velen de camera lens aan de achterkant van het toestel te beschermen. Terwijl dat toch echt belangrijk is. Stel je eens voor dat er een kras of putje op je camera lens komt. Je smartphone is dan in een keer waardeloos geworden. Als fototoestel tenminste. Op iedere foto is de beschadiging tenslotte zichtbaar.
Toch jammer. En dat terwijl goede bescherming zo goedkoop is.

Met mijn vorige toestel ben ik eens door ‘het oog van de naald’ gegaan. Ik had per ongeluk mijn telefoon in dezelfde jaszak gedaan als mijn huissleutels…. Toen ik daar achter kwam ben ik natuurlijk gelijk nagegaan of de lens nog gaaf was. Gelukkig wel!
Maar die ervaring leerde mij wel dat het beschermen van de lens eigenlijk net zo belangrijk is als het beschermen van het scherm van het toestel zelf. Misschien wel belangrijker.
Dus waarom geen ‘camera lens protector’? Een van gehard glas natuurlijk.

Voor een paar euro heb je er al één (in China zelfs voor 50 cent). Er zijn twee modellen; een ronde en een ovalen ring. Ze passen in principe op ieder toestel.
Mijn ervaring is dat het lastig is om het beschermringetje goed op de lens te plakken. Op mijn toestel zit de ronde ring iets scheef (zie foto) maar het is niet zichtbaar, gelukkig. Want de ring plakt gelijk goed vast. Ik kon het niet meer losmaken en opnieuw vastplakken.
Vergeet trouwens ook je tablet, iPad en iPod niet. Ook daar zit een camera lens op…..

iphone-camera-beschermring

Is je lens al (licht) beschadigd dan kan je deze natuurlijk laten repareren. Maar dat  kan prijzig zijn. Je zou natuurlijk het volgende kunnen proberen (geen garantie natuurlijk maar ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’):

  • probeer de kras met een klein gummetje te verwijderen.  Beweeg daarbij niet heen en weer maar één kant op. Dit wil soms helpen.
  • Wrijf voorzichtig wat slaolie op de lens en verwijder het met een zacht doekje. Slaolie laat kleine krasjes meestal verdwijnen.
  • Probeer de kras met een zacht (microvezel)doekje met verdund alcohol (70-80%) te verwijderen.
  • Wrijf de lens met je vinger in met wat vasoline. Verwijder de vaseline daarna met een zacht (microvezel) doekje.
  • Probeer de kras te verwijderen met speciale schermpolisher. Deze speciale glas scherm polisher is (online) bij de speciaalwinkel te koop.
  • Soms wil Bakpoeder (Baking powder) helpen. Verdun een beetje poeder met wat water en smeer je lens er zachtjes mee in. Daarna met een schone (microvezel)doek voorzichtig verwijderen.

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.