BOSS JS-10 Jamstation voor gitaristen

Boss JS-10 Jam stationBoss JS-10

Vorig jaar kwam Boss met de opvolger van de JS-8, de JS-10. Het gaat hierbij om een Jamstation die het mogelijk maakt alleen of samen te spelen en daarbij eigen muziek te mixen of gebruik te maken van de vele meegeleverde backing tracks.
Het apparaat is gericht op gitaar en basgitaar maar het is mogelijk een ander instrument aan te sluiten en zo mee te spelen.

De BOSS JS-10 is gemaakt van hard plastic maar voelt redelijk degelijk aan. De rubberen noppen zorgen ervoor dat het niet zo van tafel zal glijden.

Boss heeft zijn fameuze COSM techniek toegevoegd waardoor je de beschikking hebt over de best mogelijke effecten. Hiervoor gebruikt BOSS de effecten van hun vlaggenschip, de GT-100.
De JS-10 is zeer makkelijk te bedienen en in enkele minuten speel je al mee! Via de USB poort kan je eigen muziek gebruiken om mee te jammen of een nummer te leren spelen. Bij mij werkt ook een 32Gb usb-stick met mp3 nummers goed.

Verder heb je de mogelijkheid om nummers te vertragen zonder de toonsoort te wijzigen. Ook kan je de toonsoort van een nummer naar believen aanpassen of de zangpartij van een nummer verwijderen. Al werkt dit laatste niet bij alle nummers even goed. In het slechtste geval is de zangpartij nog heel licht te horen.

Zoals gezegd kan je twee gitaren tegelijk aansluiten en voor ieder afzonderlijk de input /het volume en effecten aanpassen. Het is mogelijk om met koptelefoon of via de boxen te spelen. Persoonlijk vind ik dat het via de koptelefoon perfect klinkt. Het geeft een mooi vol geluid. Via de speakers hoort je toch dat het kleine speakers zijn in een plastic kast. Je kan het apparaat natuurlijk ook op een externe speaker of op je stereoset aansluiten. Dan klinkt het stukken beter!

Op een SD card kan je opnemen in digitale kwaliteit. De lengte van de opname hangt af van de gebruikte opname kwaliteit en SD card.

BOSS levert backing tracks in verschillende genres mee. Online zijn meer gratis backing tracks en tone patches te downloaden.

Voor de backing tracks heeft BOSS al bij de soort muziek passende presets ingesteld. Ook deze kan je echter helemaal naar wens aanpassen. Eerlijk gezegd zijn deze presets best goed. Ik heb er niet veel aan aangepast. Mijn ervaring is dat je –wanneer je eenmaal de instelling aanpast- je meer tijd bezig bent met het draaien aan knoppen dan met het spelen zelf. Natuurlijk is het wel eenmalig. Wanneer je de juiste sound hebt kan je die vastzetten. Het apparaat heeft zoveel mogelijkheden dat het bijna onmogelijk is alles te benoemen.
Ik heb verschillende gitaren met de Boss Js-10 gebruikt (Fender, Gibson, Ibanez, Yamaha) en die klinken allemaal goed. Zelfs een goedkoop plywood gitaartje uit de vorige eeuw geeft een mooi geluid!

De backing tracks worden door BOSS ook in de Micro BR-80 gebruikt al klinken ze op de JS-10 veel voller (met meer bas).

Wanneer je bekend bent met andere BOSS apparaten dan weet je dat die goed gebouwd zijn en een logische werking hebben. Daarbij komt dat ik de simulatiegeluiden van BOSS als een van de beste beoordeel. Ik heb in het verleden heel veel andere merken uitgeprobeerd maar ben altijd teruggegaan naar BOSS.

Op You Tube zijn een paar filmpjes te zien van de JS-10 waarin de mogelijkheden uiteengezet worden maar – belangrijker – waar je het geluid kan horen!

Specificaties:

– audiospeler met gitaareffecten

– opslag: SD/SDHC: 1 GB tot 32 GB

– data-types: eBand Songs (opname/weergave), WAV, MP3 (weergave)

– extern geheugen: optioneel USB flash-geheugen

– 350 voorgeprogrammeerde audioloops, 50 songs

– tempo en toonhoogte instelbaar

– center cancel-functie

– ingebouwd stemapparaat

– effect-patches: 130 preset, 100 user

– effect-types: amp, compressor, OD/DS, ruisonderdrukking, EQ, modulatie, delay, reverb, wah

– kwaliteit effecten zelfde als van Boss GT-100

– individuele effect-routes per ingang

– opnametijd eBand Songs en WAV: 1,5 uur per GB (50 uur voor 32 GB)

– opnametijd MP3: 17 uur per GB (550 uur voor 32 GB)

– interne luidsprekers: 2.1 kanalen (stereo + woofer)

– uitgangsvermogen: 12 W (3,5 W x 2 + 5 W woofer)

– LCD-display

– ingangen: 2 x 6,3 mm mono jack (gitaar/microfoon), 3,5 mm stereo jack

– uitgangen: hoofdtelefoon (3,5 mm), 2 x RCA

– expressiepedaal-aansluiting (6,3 mm)

– USB-aansluitingen: USB A (geheugen) en USB B (computer)

– voeding: adapter

– inclusief: adapter, USB-kabel, handleiding

– afmetingen: 264 x 169 x 209 mm

– gewicht (excl. adapter): 1,8 kg

Updates, drivers en aanvullende (gratis) software zijn hier te downloaden.

De actuele prijs is hier te vinden.

boss-js-10-e28093-song-list

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.