Een autobahn voor fietsers

Onlangs werd in Duitsland de eerste 5 kilometer van een in totaal 100 kilometer lange autobahn voor fietsers in gebruik genomen. Een snelweg waar alleen fietsers welkom zijn.
De  fietssnelweg in het Ruhrgebied volgt voor het grootste deel het traject van al bestaande oude spoorwegen in het gebied.
Wanneer het project helemaal is afgerond kan een kleine twee miljoen inwoners van steden als Duisburg, Bochum en Hamm gebruik maken van het traject.
De overheid speelt met de aanleg van het tracé in op de populariteit van de elektrische fiets en hoopt uiteindelijk per dag 50.000 auto’s minder op de weg te hebben.

Het idee van zo’n fietssnelweg is natuurlijk niet nieuw. In fietsland Nederland zijn al veel eerder fietssnelwegen aangelegd. Bijvoorbeeld de F35 die al in 2011 langs de A35 in Twente is aangelegd en de F59 tussen Oss en ‘s-Hertogenbosch.
Ook bij mij in de buurt ligt een fietssnelweg; de F12. Dit ruim 12 kilometer lange traject dat grotendeels de A12 richting Den Haag volgt is zelfs al in 2008 aangelegd.

Net als in Duitsland zijn fietssnelwegen in Nederland aangelegd met het doel mensen uit de auto te krijgen en daarmee files te bestrijden. Bij ons richt de overheid zich vooral op afstanden tot 15 kilometer. De fiets moet op die afstand een volwaardig alternatief voor de auto worden.
Of dat gaat lukken en of fietssnelwegen daadwerkelijk gaan bijdragen aan het terugdringen van files vraag ik mij af. Uit de eerste cijfers blijkt het effect vooralsnog klein te zijn. Misschien dat dit door de opmars van de e-bike gaat veranderen. De toekomst zal het ons leren.
Het zijn in ieder geval ideale trajecten voor harlopers, skaters en racefietsers!

Een  overzicht van alle snelle fietsroutes in Nederland is te vinden op de website Fiets Filevrij. Op de Wikipedia website staan alle trajecten in Nederland en België.

 

Markenrit-2012-fiestssnelweg-F35

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.