Geslachtsverandering bij de Papaya

Onderstaande Tweet deed mij terugdenken aan mijn ‘tropenjaren’. Wij hadden veel bomen in de tuin staan waaronder Papaya. Voor zover je dat een boom mag noemen.

In de tropen groeit Papaya als kool, tenminste, als je het water geeft. Wanneer je wat pitjes in de grond doet heb je in een mum van tijd tientallen jonge Papayaplantjes.

Het vervelende bij Papayaplantjes is alleen dat je – zoals bij meer planten – mannetjes en vrouwtjes hebt. De mannetjes bloeien wel maar geven nooit vruchten. Helaas zie je dat pas op het moment dat ze gaan bloeien.

Ik kreeg van een wat oudere ‘local’ de tip om onder in de stam van een mannetjes Papayaplantje een roestige spijker te slaan.

In eerste instantie deed ik dit af als bijgeloof maar omdat ik zoveel mannetjesplantjes had, heb ik bij één plantje toch een roestig spijkertje in de stam geslagen. Baat het niet dan schaadt het niet!

Tot mijn verbazing gaf de plant na een maand opeens vruchten! Ik heb deze ‘truc’ vervolgens bij al mijn andere mannetjes Papayaplantjes met succes toegepast.

De roestige spijker bleek in de praktijk niks uit te maken; een gewone spijker had hetzelfde effect.

Wat de oorzaak van deze geslachtsverandering is weet ik niet. Dat het werkt heb ik – en de mensen die ik het weer vertelde – zelf mogen ervaren.

Inmiddels ben ik, alweer jaren terug in Nederland, mogelijk voor anderen die ‘gek’ van wie zij de tip weer hebben….

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.