Het kasteel van Guédelon

Het kasteel van Guédelon, ooit begonnen als amateurproject maar inmiddels uitgegroeid tot een bescheiden toeristische trekpleister, staat nog steeds hoog op mijn vakantielijstje. Waarom?

Omdat het kasteel met middeleeuwse bouwtechnieken en met materiaal uit de directe omgeving nu gebouwd wordt. Basis voor het kasteel is een bouwplan uit de 13e eeuw.
Het gaat dus echt zoals het een paar eeuwen geleden ging.
En….. het kasteel is nog niet af. Als alles volgens plan verloopt zal de bouw ergens in 2020 worden afgerond. Maar dat kan zomaar een paar jaar uitlopen. Toch begint de tijd te dringen…

Fort van Guédelon
Kasteel van Guédelon

Op de bouwplaats lopen de 40 ambachtslieden die het kasteel in ongeveer 20 jaar bouwen in traditionele middeleeuwse klederdracht rond. Wanneer je Frans het toelaat kan je ook gewoon een praatje met ze maken.

Een bezoek aan dit kasteel (in wording) lijkt mij daarom een unieke ervaring, een beleving. Rondlopen op een bouwplaats waar met oude technieken en in bijpassende kleding een echt kasteel gebouwd wordt. ‘Back to the past’. Waar is dat nog mogelijk?

Het kasteel van Guédelon ligt in Treigny, een dorpje in het departement Yonne (Bourgondië) in Frankrijk.
Laat dat nu op anderhalf uur rijden van onze komende zomervakantiebestemming liggen…..

https://youtu.be/EMcbMvwpn5I

Meer filmpjes zijn op het YouTube kanaal van het project te vinden.

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.