Hoe bevalt Bruna’s Bliyoo?

Eerder dit jaar heb ik me opgegeven voor de gratis proef van Bruna om hun Bliyoo-app te testen. En ik bleek niet de enige te zijn…..

De test – waarbij je gratis boeken en tijdschriften kon lezen – ging in maart 2015 van start en werd op 27 mei vrij plotseling beëindigd. Op die datum is de officiële app/website onder het motto ‘Eindeloos leesplezier’ van start gegaan.
Bliyoo is te vergelijken met Spotify of Deezer maar dan voor boeken en tijdschriften.

Hoe werkt het?

Bliyoo, het programma waarmee je toegang hebt tot de boeken en tijdschriften, is te downloaden als gratis Android en iOS app. Ik gebruik de iOS versie maar die werkt hetzelfde als de Android versie.
Met de Bliyoo-app download je het boek/tijdschrift en kan je het vervolgens offline lezen.
Helaas werkt Bliyoo (nog) niet op een e-reader. Volgens Bruna kom die mogelijkheid er wel en is het in de nabije toekomst ook mogelijk om Bliyoo op een computer te gebruiken.

Registratie is zeer eenvoudig; na het eenmalig invullen van je gebruikersnaam (e-mailadres) en het via de mail ontvangen wachtwoord heb je via de app toegang tot Bliyoo.

De boeken en tijdschriften in Bliyoo zijn overzichtelijk op een soort digitale boekenplank weergegeven waar je horizontaal doorheen scrolt. Je kan kiezen uit het verschillende categorieën (zie schermafdrukken onder dit artikel) of gewoon helemaal vrij zoeken op titel of auteur.
De Bliyoo pagina begint met de door jou gedownloade boeken en/of tijdschriften die je onder het kopje Mijn Leestafel (je leesplank) terug ziet.

Startpagina Bliyoo

Momenteel zijn er ongeveer 75 tijdschriften en binnenkort 10.000 boeken te lezen. Op de website kan je zien welke titels beschikbaar zijn.

Een abonnement kost €9,95 per maand voor boeken of tijdschriften en €14,95 per maand voor boeken EN tijdschriften. Het abonnement is per maand op te zeggen en de eerste maand is bovendien gratis!

Het is mogelijk om met meerdere mensen tegelijk op één abonnement te lezen. Je kunt echter maximaal drie boeken of tijdschriften tegelijk op je leesplank zetten. Die kun je daar wel zolang je wilt laten staan.

Mijn ervaring

Ik ben eigenlijk aangenaam verrast door de app. Tijdens de testperiode heb ik vrij veel gelezen. Ik moet eerlijk zeggen dat het lezen van boeken op een iPad mij niet zo beviel. Ik geef toch de voorkeur aan een (kleinere) e-reader.

Tijdschriften lezen daarentegen zeer prettig op een iPad. Helemaal wanneer je deze in de lengte gebruikt. Je hebt dan precies één pagina in beeld. Met de vingers kan je makkelijk inzoomen mocht dat nodig zijn.
Met je (tijdschriften)abonnement kun je ook oudere exemplaren van een tijdschrift te lezen!

Het tijdschriftenaanbod is voor mij ruim voldoende. De tijdschriften zijn direct na verschijning al beschikbaar. Bovendien las ik ook tijdschriften die ik normaal nooit zou kopen maar wel het lezen waard zijn!
Het boekenaanbod is voor mij (ook nu al) voldoende. Ik ben een echte ‘vakantie-lezer’ en lees buiten vrije dagen en vakantie niet zo veel boeken.
De gedachte dat er maandelijks meer (actuele) titels worden toegevoegd is heel prettig.

Een ander voordeel is dat je met Bliyoo- in tegenstelling tot bijvoorbeeld Elly’s Choice, waar je geen vrije keuze hebt en binnen een vooraf bepaalde categorie slechts 10 boeken per maand kan lezen – veel recent uitgekomen boeken kan lezen. Daarentegen kost Elly’s Choice slechts €2,99 per maand.

Mocht je dat willen dan is het ook mogelijk om op één tablet een boek of tijdschrift te lezen en vervolgens op een ander apparaat verder te gaan waar je gebleven was. Handig als straks ook de e-reader versie beschikbaar is.

De prijs was voor mij doorslaggevend; voor minder dan de prijs van een nieuw boek per maand heb je de beschikking over veel, heel veel nieuwe boeken en tijdschriften! Ideaal voor de vakantie(s). Al merk ik dat ik te weinig tijd heb om alles te kunnen lezen. Misschien vaker vakantie nemen?…..

Update

Bliyoo bevalt nog steeds heel goed. Zoals te verwachten hebben we inmiddels ook het boekenabonnement van erbij genomen. En ik moet zeggen…het bevalt prima.
Er zijn niet alleen veel recente boeken te vinden maar ook reisgidsen en studieboeken. En ze zijn vreemd genoeg ook nog goed op mijn telefoon te lezen. Misschien was het gewoon een kwestie van wennen!

Inmiddels is er een nieuwe concurrent gestaan; Kobo plus. Een samenwerking tussen webwinkel Bol en de grote producent van e-readers Kobo. Lees er over in mijn blog Onbeperkt lezen met Bol en Kobo.

IMG_2015-06-02 14:42:11

IMG_2015-06-02 14:42:31

IMG_2015-06-02 14:42:25

IMG_2015-06-02 14:42:19

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.