Mijn Top2000 lijstje

Vandaag, op de laatste stemdag, heb ik eindelijk mijn stem voor de Top2000 uitgebracht. Ik heb er lang over nagedacht. Dat ik ging stemmen stond vast. Maar waarop? De afgelopen jaren kwamen er na het stemmen steeds weer nummers bovendrijven die ik achteraf eigenlijk op mijn lijst had willen of zelf moeten hebben.
Waar heb ik dit jaar uiteindelijk voor gekozen?

Ik moet vooraf zeggen dat ik liever 15 vrije keuze liedjes zou hebben dan te moeten kiezen uit een (voorgeprogrammeerde) lijst. Sommige nummers in de lijst zijn zo voorspelbaar.
Ik ben bijvoorbeeld een fan van Pat Benatar maar dan vooral van haar oudere werk. Nummers als Heartbreaker, Hell is for Children en Promises in the Dark. Helaas staan deze nummers niet in de lijst. Wat er wel in staat is Love is a Battlefield, in mijn ogen een minder goed nummer.

Ik heb bewust niet gekozen voor Queen, Led Zeppelin of The Eagles. Die komen er toch wel in, tenminste als niet iedereen denkt als ik….
Als ik een Queen nummer zou moeten kiezen zou ik waarschijnlijk Mustapha kiezen…. The Eagles: Those Shoes en Led Zeppelin: Achilles Last Stand. Maar dat terzijde.

Uiteindelijk blijft je keuze een momentopname. Vraag je me morgen (weer) een lijstje samen te stellen, dan komen er waarschijnlijk wat andere nummers in. Het is deels ook afhankelijk van je bui. Al verraadt het denk ik wel je muzikale voorkeur.

Mijn definitieve keuze voor dit jaar is toch weer op het laatste moment tot stand gekomen omdat ik er niet echt uit kwam. Het zijn niet de beste nummers (van een bepaalde artiest of groep) ooit (door hen) gemaakt. Ik heb gewoon wat nummers gekozen die ik op dat moment leuk vond……

Mijn lijstje

De 15 vaste keuze nummers:

Unknown

The Hollies vanwege de mooie meerstemmige samenzang èn de wijze waarop de akkoorden worden ‘aangeslagen’, CSN ook vanwege de mooie samenzang. Neil Young omdat hij zonder goed te kunnen zingen of gitaar te kunnen spelen wel veel sfeer in een nummer weet te brengen. Er is natuurlijk ook een verband tussen de drie…

Frank Zappa. Tja, wat moet ik daar nog over zeggen? Een muzikaal genie! Dit is één van zijn toegankelijke nummers.

Bread, één van mijn favoriete bands vanwege het intieme gitaarspel en de mooie melodieën. ‘If’ is een mooi klein liedje van ze met de mooie regel “if a picture paints a thousand words, than why can’t i paint you?”.

Une Belle Historie geeft mij altijd een goed gevoel. Het doet denken aan de zomers van vroeger. En aan Frankrijk! Een nostalgisch ‘feel good’ nummer dus.

Jimi Hendrix…… verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende gitarist!

Carole King heeft voor vrouwen pionierswerk verricht. Niet alleen schreef ze veel nummers zelf, ze speelde en produceerde ze ook. Na het succes van deze plaat kregen vrouwen eindelijk ook meer zeggenschap over hun eigen muziek.

At Seventeen blijft, ook in onze tijd van Botox en Photoshop, een mooie en actuele tekst.

Joni Mitchell hoort voor mij in de Top2000. Jammergenoeg is dit het enige nummer in de lijst. Luister ook eens naar haar andere platen zoals Hejira en Don Juan’s Reckless Daughter. Veel mooie  nummers met apart gestemde gitaren en maatschappij kritische teksten.

Johnny Cash. Eén van zijn mooiste platen leverde hij voor mijn gevoel vlak voor zijn dood af; The American Recordings. Een serie platen met veel covers waarvan Hurt er één is. Wat een stem!

America, een mix van country en rockmuziek. Dit blijft een favoriet genre van me (Linda Ronstadt, Bob Seger, Doobie Brothers etc.)

Blof, voor mij één van de betere Nederlandstalige bands van het moment. Moeilijk om een nummer te kiezen…..

Dat gaat ook op voor Fleetwood Mac. Mocht ik ooit naar een onbewoond eiland gaan en slechts één plaat mee mogen nemen dan is het Rumours.

Een cover kan exact als het origineel klinken. Maar je kan er ook een nieuw nummer van maken. Triggerfinger deed dat met dit nummer. Zo hoort een cover (voor mij) te zijn.

 

Mijn 5 vrije keuze nummers:

Unknown-1

Jammergenoeg vrij onbekend in Nederland; Mana. Afgezien van een bescheiden hitje met Santana dan. Goede nummers en muzikanten. Ook live klinken de nummers van deze Mexicaanse rockband goed. Luister eens naar Unplugged en Suenos Liquidos of Cuando Los Angeles Lloran. Het intro van En el Muelle de San Blas is in Nederland ooit in een reclame gebruikt.

Schande dat één van Nederlands beste gitaristen, Ad van den Berg, niet voorkomt in de Top2000! Vandenberg heeft niet alleen een mooi gitaargeluid maar weet nummers net iets extra’s mee te geven met zijn melodieuze gitaarsolo’s. Een soort nummer in een nummer.

Stevie Ray Vaughan wist in de jaren tachtig, toen iedereen dacht dat blues muziek passé was, het genre weer op de kaart te zetten. De man die qua toon en gitaarspel voor mij het dichts bij Hendrix in de buurt kwam. Jammergenoeg veel te vroeg overleden!

Steve Vai, oud leerling van Joe Satriani en Frank Zappa, maakt net als Zappa soms wat moeilijker toegankelijke muziek. Maar altijd van zeer hoog niveau. For The Love Of God is een voorbeeld van een mooi, technisch knap en toch ook toegankelijk nummer. Voor mij moderne klassieke muziek!

Ze hebben het om onduidelijke redenen niet tot ‘Big Stars’ geschopt maar hebben wel grote invloed op andere bands gehad; Big Star. Zou wat invloed betreft in de lijst thuishoren. Helaas waarschijnlijk te oud en te onbekend. Daarom als laatste in mijn lijstje!

Tot zover mijn 2014 lijstje. Zoals gezegd een momentopname en niet noodzakelijkerwijs de ‘beste’ nummers, voor zover die al bestaan.

Wil je mijn Top2000 stemlijst terug zien? Klik dan hier.

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.