Toch een Polar M400?

Sinds een paar dagen ben ik de trotse bezitter van een Polar M400 Sporthorloge, Activity Tracker, Sport Smartwatch of hoe je het wilt noemen. 

Waarom?

Waarom heb ik dit horloge eigenlijk gekocht? Ik had immers al een Polar Loop. Heel simpel: ik wilde meer dan ik met de Loop kon. Wanneer ik ging hardlopen of fietsen nam ik nu telkens mijn smartphone mee om achteraf de route en mijn hartslag te bekijken.
Ik merkte dat – vooral bij langere fietstochten – mijn GSM dan snel leegliep. En je zal maar pech hebben en willen (of moeten) bellen. Dus begon het te kriebelen….
Is er geen horloge waar hartslagmeting en GPS in verenigd zijn zodat ik mijn telefoon niet nodig heb? Het liefst niet te duur natuurlijk!

Wensenlijstje

Omdat ik het horloge 24/7 om heb en naast horloge en Activity Tracker ook tijdens het hardlopen en fietsen wil gebruiken, zijn GPS en hartslagmeting mijn belangrijkste eisen. En het horloge moet wel om mijn pols passen /niet veel te groot zijn.
Verder wil ik tijdens het hardlopen graag de afstand, tijd en hartslag kunnen zien. Dus ook de leesbaarheid en bediening van het scherm zijn belangrijk.

Er blijken genoeg horloges te zijn die aan mijn wensenlijstje voldoen en GPS en/of hartslagmeting op de pols hebben. De prijzen lopen echter aardig uiteen.
Ook vraag ik mij na het lezen van reviews inmiddels af hoe betrouwbaar hartslagmeting op de pols is. Ik heb al een (ongecodeerde) hartslagmeter die verder prima zit. Dus die optie is geen must meer. Zolang ik die maar via bluetooth kan verbinden met het horloge.
GPS daarentegen is voor mij wel belangrijk. Anders kan ik net zo goed gewoon de Polar Loop blijven gebruiken.

Tegenwoordig heeft bijna ieder zichzelf respecterend merk een eigen app met min of meer dezelfde mogelijkheden. Ik wil in ieder geval fiets- en looptrainingen kunnen plannen, de route achteraf kunnen volgen en de gegevens kunnen analyseren. Dat kon ik met de Polar app- mijn referentiekader – heel goed.
De vorm van het horloge is van ondergeschikt belang. Zolang het maar aan al mijn eisen voldoet. Al wil het oog ook wat. ;-)

Polar

Na uitgebreide vergelijking van verschillende horloges/merken (Garmin, FitBit, TomTom, Pebbles etc.) kwam ik toch steeds terug bij twee modellen van het Finse Polar: de A360 en de M400 (de eenvoudige versie van de V800). Dat had voornamelijk met de prijs en mogelijkheden te maken.
Natuurlijk speelde in mij achterhoofd ook mee dat ik de Polar H7 hartslagband gebruik, tevreden ben met de Polar Loop en de gratis Polar Flow en Beat apps mij heel goed bevallen.

Ik heb lang getwijfeld tussen de ietwat modieuze Polar A360 en de Polar M400. De voornaamste verschillen tussen de twee zijn dat de A360 een ingebouwde hartslagmeter op de pols heeft (geen GPS) en de M400 beschikt over een GPS meter (geen hartslagmeting op de pols).
Qua vormgeving is de A360 smaller en naar mijn mening eleganter. De M400 is (door de ingebouwde GPS) een stuk groter. De A360 is ongeveer €50 duurder dan de M400 maar heeft – gek genoeg – minder mogelijkheden. Zie hier de verschillen.
Ondanks het grote formaat heb ik uiteindelijk toch de M400 gekocht. De zwarte variant (omdat die bij dagelijks gebruik minder opvallend is).Polar M400

Wat de doorslag gaf is dat ik al een goede hartslagmeter heb en GPS voor mij toch belangrijker is. Bij de A360 had ik toch mijn telefoon mee moeten nemen. Dan kan ik – even los van alle extra trainingsmogelijkheden van de A360/M400 – net zo goed de Polar Loop blijven gebruiken. Daar komt bij dat de M400 nog  meer sportmogelijkheden heeft dan de duurdere A360.

Afmeting

Omdat mijn pols vrij smal (Ø17cm) is heb ik lang getwijfeld of ik het horloge wel zou kopen. Zou het niet veel te groot zijn? Op internet is nergens te vinden wat de exacte afmetingen van de Polar M400 zijn. Ik zag wel veel informatie over de dikte/hoogte. Dus heb ik op basis van foto’s een inschatting moeten maken. Ik kon de M400 hier niet in een winkel bekijken omdat alleen de A360 te koop was.

Voor wie er naar op zoek is de afmetingen van het horloge:
De Polar M400 is inclusief band ±7,5 cm hoog. Omdat de band breder is dan het horloge zelf steekt die ook uit. Verder buigen dan op de foto kan niet.
1 cm dik
4 cm breed ↔Afmeting Polar m400

 

Eerste ervaringen

Ik heb het horloge nog maar een paar dagen maar het bevalt prima. Het horloge is iets groter dan een standaard horloge omdat de GPS en USB aansluiting ook ruimte nodig hebben.
De (A)GPS is buiten, ook onder bomen, binnen 10 seconden gevonden. Het scherm is goed leesbaar. Eventueel kan je de blauwe verlichting nog aanzetten. Die blijft dan ook aan staan.

Synchroniseren met de (Android & IOS) app gaat heel soepel. Met een druk op de knop zoekt het horloge contact met de app. Dat is een hele verbetering t.o.v. de Loop. Daar moest je soms lang wachten op de bluetooth koppeling. Natuurlijk is het horloge ook met het bijgeleverde usb- kabeltje op een computer aan te sluiten.

Het horloge maakt gebruik van Smart Bluetooth waardoor het mogelijk is meerdere bluetooth verbindingen tegelijkertijd te hebben. Handig wanneer je naast een hartslagmeter ook een bluetooth Stride Sensor wil koppelen.

Om optimaal gebruik te maken van alle mogelijkheden van het horloge moet je wel gebruik maken van de Polar Flow webversie. De app is meer voor het globale overzicht. Op de Polar Flow website kan je echt alle resultaten bekijken, doelen stellen, programma’s maken etc.

De ‘normale’ horlogeband is een hele verbetering ten opzichte van het aparte Loop bandje. Deze zit echt strak en verschuift niet. Het zachte rubberen bandje voelt bovendien goed aan. Ik merk na een paar dagen eigenlijk niet eens dat ik (na jaren weer) een horloge om heb.
Ook tijdens het slapen heb ik geen last van het horloge.
Maar het belangrijkste; de bediening is eenvoudig en ik kan er precies mee doen wat ik voor ogen had.
Het horloge blijft ook goed onder mijn overhemd-, shirt- en jasmouw zitten.

Ik blijf het apart vinden dat het horloge ondanks de open micro-usb aansluiting op de achterkant toch waterdicht is.

Het is ook fijn om (eindelijk) tijdens het lopen te weten hoe hard je loopt en wat je verwachte aankomsttijd is.

De mogelijkheid om berichten op het horloge te ontvangen heb ik uit staan. Ik heb normaal overdag altijd mijn telefoon bij me en tijdens het fietsen of hardlopen heb ik geen behoefte aan telefoontjes, laat staan meldingen van social media apps!

Ik heb in die paar dagen nog geen negatieve dingen kunnen ontdekken. Misschien dat het los- en vastmaken van het bandje wat stug gaat. Waarschijnlijk omdat het horloge nog nieuw is. Het rubberen bandje is trouwens ook te vervangen mocht het ooit stuk gaan.

Hoewel ik eerst twijfelde of het horloge niet te groot zou zijn en ik het horloge  slechts enkele dagen in mijn bezit heb gaat het niet retour. Dat weet ik in ieder geval nu al zeker!

Meer informatie

Snelstartgids

Volledige handleiding 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Remco
    25 juli 2016

    Ik twijfelde ook tussen de 360 en de m400. Vroeg me af of de m400 niet te breed zou zijn voor mijn pols. Maar na het bestuderen van je foto (en verhaal) toch de gok gewaagd…. Het past perfect. Bedankt . Blij dat ik je blog heb gevonden!

Reacties zijn gesloten.