Vakantiehuis in Mazamet (Tarn), Frankrijk

Deze zomervakantie trekken we weer eens twee weken naar Frankrijk. Ditmaal samen met onze twee Jack Russells.
Na wat wikken en wegen – we willen graag (goede kans op) mooi weer en naar een gebied waar we niet eerder zijn geweest- besloten we voor de Tarn te kiezen.
Een vakantiewoning waar ook onze honden welkom zijn is snel gevonden. De foto’s, de omschrijving en de recensie(cijfers) zien er veelbelovend uit. Onze verwachtingen zijn dus hooggespannen!

De reis
We besluiten om niet over Parijs te rijden maar te kiezen voor de Route du Soleil. Dat vinden wij persoonlijk een leukere route met veel voorzieningen. Omdat we de honden bij ons hebben willen we niet al te lang doorrijden. We reserveren voor nog geen vijftig euro een hotelletje net buiten Dijon waar ook honden welkom zijn.

Om de spits in Nederland, Antwerpen en Brussel voor te blijven vertrekken we vroeg. Om kwart over vijf vertrekken we uit Zoetermeer.
Tot Brussel is het vrij rustig. Gelukkig geen file of ander oponthoud!
Daarna is het een kwestie van rustig doorrijden richting Luxemburg. In de Belgische Ardennen stoppen we om de honden rond te laten scharrelen en wat water te drinken.
Tegen lunchtijd rijden we door Luxemburg waar het zeer druk is. Omdat we flink voor op schema liggen besluiten we eenmaal in Frankrijk niet de Autoroute du Soleil (tolweg) te nemen maar te kiezen voor de mooie(re) N-route.

Iets over tweeën, het tijdstip dat we kunnen inchecken, rijden we de parkeerplaats van het hotel op.
Het hotel stelt weinig voor. De kamers zijn vanaf de parkeerplaats toegankelijk, wat makkelijk is met een hond. Verder is er tv en goed gratis WiFi maar is het hotel wel erg gehorig. Gelukkig is het maar voor een nachtje.
Bij het hotel zit een eenvoudig restaurant waar je wat kan eten. In de buurt zit verder een grote supermarkt. De hond kun je bij het hotel uitlaten.

Na een nachtje redelijk geslapen te hebben, vertrekken we vroeg. Vandaag rijden we wel over de tolweg via Lyon naar onze eindbestemming Mazamet.
Jammer genoeg blijkt het dit weekend heel druk te zijn. Rond Lyon staan enorme files door wegwerkzaamheden en ongevallen. Via onze (Peugeot) navigatie kunnen we gelukkig aan een deel van de files ontkomen. Een stukje van de door het navigatiesysteem opgegeven route leidt ons dwars door Lyon…. en toch is het sneller!
Ook na Lyon blijft het druk op de péage Gelukkig kunnen we wel doorrijden.
Op de reisbescheiden staat dat we tussen drie en zeven uur door de eigenaar bij het huisje worden verwacht. Volgens planning zouden we rond vier uur aankomen maar door het oponthoud komen we pas om tien over zes bij het huis aan.
De eigenaar zat rustig op een stoel te wachten. Hij vertelde dat hij wel voor de zekerheid contact met verhuurder had opgenomen om te vragen of er niks gebeurd was. Niet veel later werd ik dan ook door een vriendelijke medewerkster van het reisbureau gebeld met de vraag of alles goed was.

Na een rondleiding en een welkomstdrankje ging de eigenaar weer naar zijn huis, tweeënhalf uur rijden, in Montpellier! We voelden ons wel een klein beetje schuldig. Ook vanwege het feit dat we eerder afspraken dat we weer om acht uur ‘s-ochtends wilden vertrekken…..

Het huis
Het vakantiehuis ligt een paar honderd meter van het Lac des Montagnès, een leuk recreatiemeer met goede voorzieningen waar het vooral in het weekend erg druk is.
De vakantiewoning zelf ligt op een splitsing in een flauwe bocht. Op het hek prijkt een bordje van CleVacances. Volgens onze navigatie bevinden we ons op 715 meter hoogte.

Buiten

Het is een met cement afgewerkt rechthoekig huis met leuke houten luiken (let op de mooie sluiting), dubbelglas ramen en een aangebouwde glazen serre op het zuiden met zicht op de bergen. Voor het huis een ruime garage, een open schuur met gereedschap en drie MTB’s en een racefiets.
Via de voorkant kon je de woning binnen. Wij gebruikten – op advies van de eigenaar – in het vervolg de naastgelegen bijkeukendeur. Dat scheelde een sleutelbos!

De tuin van ongeveer 2000m2 is geheel omringd door een zeer veel privacy gevende heg met daarachter ook nog gaas. Aan de voorkant is de heg hoog en aan de achterkant wat lager zodat je toch wat zicht hebt op de omgeving. Vanaf de serre zie je twee verderopliggende huizen wat weer voor afleiding zorgt. Veel activiteit is daar overigens niet. Of het moet de oude baas zijn die in zijn eentje op een hoge ladder zijn huis staat schoon te spuiten met een hogedrukspuit…
Het verst liggende huis betreft een boerderij met onder andere schapen, kippen, paarden, een ezel en wat supergrote honden die je af en toe hoort.
De naastgelegen woningen worden door de heg aan het zicht onttrokken. We hoorden daar soms een auto over het grindpad rijden.
De in de reisgids genoemde paarden die regelmatig in het gat in de omheining te zien zouden zijn hebben wij helaas niet gezien. In de verte zagen we wel paarden. Komt dat door onze Jacks of hebben we op de verkeerde momenten gekeken?

Wanneer je op een van de drie (!!) terassen zit hoor je naast vogels, krekels en cicades af en toe wat ‘zwembadgeluiden’ vanaf het recreatiemeer, afhankelijk hoe de wind staat. Het vergroot in onze beleving het vakantie- en zomergevoel!
Door de verschillende terrassen is er op ieder deel van de dag wel een lekker plekje in of uit de zon te vinden.
Wij begonnen de ochtend op het oostelijk gelegen terras, in de middag zaten we graag onder de boom in het westen om aan het eind van de middag naar het zuidelijke terras, naast de serre te verkassen. Nu boften wij enorm met het weer en was het dagelijks ver boven de 30 graden met uitschieters tot 40 graden! We hebben geen regen gezien.
Op het oostelijke terras staat – naast een mooie stenen bbq – een grote houtel tuintafel met flinke parasol. De bijbehorende stoelen zien er leuk uit maar zijn niet gemaakt om lang op te zitten. Verder zijn er enkele houten stoelen waar je min of meer in kan liggen. Ik hield het er niet lang op vol…. Te weinig vet op mijn botten?
In de praktijk zat ik meestal op een van de drie (?) plastic tuinstoelen. Om ‘een houten kont’ te voorkomen legde ik er een kussen op.

De tuin
Over de tuin rond het huis kan ik kort zijn; die is prachtig! Veel leuke (natuurlijke) elementen zonder een ‘modeltuin’ te worden. Verder veel verschillende soorten bloemen, rozenbottels, een appelboom, dagelijks verse frambozen, lavendel en gewoon lekker om door te lopen.
Door de vele bloemen heb je ook veel vogeltjes, vlinders en bijen. Die laatste zijn overigens niet agressief (of opdringerig)!

De tuin is aan de zuidkant, net voorbij de serre, wat lager gelegen. Daar staan ook twee afgesloten tuinhuisjes.
Voor de honden is de tuin ideaal. Ze kunnen er lekker (achter hagedissen) rennen, met balletjes spelen of gewoon wat rondscharrelen. Omdat de tuin een natuurlijk karakter heeft kunnen ze verder ook weinig schade aan richten. Het zijn gelukkig geen ‘graafhonden’!

Binnen
Van binnen is het huis sfeervol met leuke in het oog springende gordijnen in de serre.
Via de officiële voordeur kom je in een kleine hal met aan de rechterzijde het toilet (papier in aparte emmer doen i.v.m. verstopping) en een kast.
Vervolgens kom je in de ruime woonkamer met driezitsbank voor de grote tv. De salontafel is super; een werkende klok!
Rechts van de bank is een grote open haard. Die wij vanwege de warmte niet hebben gebruikt.
De flatscreen tv heeft overigens ook een pc en computerscherm-aansluiting (blauwe monitor kabel). Mocht je een laptop mee hebben dan kan je die op de tv aansluiten (en een meegenomen film of serie kijken). Wel beeldscherm en audiokabeltje meenemen (ik was het vergeten….)!
In het tv meubel staat een cd/dvd-speler en een videorecorder.

De boekenkasten staan vol redelijk recente en in goede staat verkerende boeken. Voornamelijk Franstalig. Maar er zitten ook wat Nederlandstalige boeken tussen. Als je oude boeken overhebt kan je ze natuurlijk doneren…. Wij namen in het verleden meestal wat oude, niet gelezen boeken mee. Tegenwoordig lezen we vrijwel uitsluitend digitaal. Ik had tijd om de nieuwe Ilja Gort te lezen; spannend!
In de boekenkast naast de tv staat een kleine stereoset met boxen.

Zoals in de meeste Franse vakantiewoningen zijn er enkel Franstalige zenders te ontvangen. In dit geval wel heel veel!
Aan de woonkamer is een serre gebouwd. Ook hier is het goed toeven. De grote schuiframen en deuren kunnen allemaal open wat lekker is want het kan hier warm worden.
In de serre staat ook een leuke houten bar met benodigde glazen. Laat het feestje maar beginnen…..

Omdat het huis dikke muren heeft blijft het er ondanks het platte dak altijd koel. Natuurlijk helpt het plafond hier enorm bij. Die is in iedere kamer trouwens anders van kleur.

De aan de woonkamer (noordzijde) grenzende keuken is voorzien van alle gemakken. Vaatwasser, koffiezetapparaat, waterkoker, magnetron, broodrooster, friteuse, koelkast met daaronder drie vriesvakken en een elektrische oven onder het fornuis. Koken gaat dus niet op gas maar elektrisch. Dat blijft voor mij altijd even wennen, elektrisch koken. Maar het is vakantie en ook weer leuk!
Verder zijn er genoeg borden, bestek, messen, glazen, bekers etc.
Naast de keuken is een super grote bijkeuken met de afmeting van een aardige garage. Daarin de wasmachine, stookketels en meterkast (met moderne aardlekschakelaars).
In deze ruimte moet je de (op diesel?) gestookte geiser vijf minuten voor het douchen aanzetten.
Deze douche is super. Goed warm, ruim en een moderne grote douchekop met goede straal.
Verder voldoende kastruimte en een doorzichtige, glazen wasbak.

Vanaf de woonkamer loopt er in westelijke richting een gang met deuren naar de zojuist genoemde douche en de drie royale slaapkamers. Allen met tweepersoonsbedden en ruim voldoende dekens voor koude dagen. Het zijn, zoals je meestal ziet, binnenveringsmatrassen die voor de wat zwaardere onder ons minder aangenaam zijn. Matje meenemen zou ik zeggen!

Alle slaapkamers hebben flink wat kastruimte. Dat hebben we wel eens anders gezien!
In een van de slaapkamers staat een computer met vaste internetverbinding. Het toetsenbord is voor ons QWERTY-gebruikers even wennen (In Frankrijk gebruiken ze het AZERTY-systeem). Maar na een dag weet je niet beter.

Wat verder op valt in het huis zijn de stopcontacten. Het zijn er niet veel maar wel allemaal toegankelijk voor de Nederlandse stekkers. Gelukkig nemen wij altijd een verlengkabel en grote stekkerdoos mee. Je weet maar nooit. We hebben te veel op te laden…. Netbook, iPad, telefoons, e-readers, fototoestel……
Het hele huis is voorzien van cv-radiatoren met thermostaatkranen. Handig voor koude(re) dagen.

Conclusie
Het is een heel leuk en mooi vakantiehuis! Ik zou het iedereen aanbevelen. Goede ligging en een mooie, niet te drukke omgeving. Maar ook rond de woning is het fijn toeven.
De omgeving heeft veel te bieden. Je kan er ook mooie fietstochten maken. Er is zelfs een speciaal fietspad aangelegd.

Ik zou misschien een paar lekkere stoelen meenemen of op z’n minst wat goede, stevige stoelkussens.
Mocht je wat zwaarder zijn dan zou ik een matje meenemen om op het matras te leggen. Dan voel je de veren van het overigens stevige matras niet.
Met kleine kinderen is het goed mogelijk een badje op een van de terrassen te plaatsen.

Het huisje is overigens redelijk goed toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Van de woonkamer naar de serre is een kleine afstap en van de serre naar buiten moet je over een drempel stappen.
Wat ook fijn is; het tuinhek kan bij afwezigheid op slot!

Het toeristenbureau in Mazamet heeft veel informatiefolders (en gratis WiFi)! Je kan er op de naastgelegen parkeerplaats bovendien gratis parkeren. Op dinsdag en zaterdag is er markt.
Wij hebben de reeds beschikbare folders in het huis alvast aangevuld met recentere.

Hou er verder rekening mee dat alle supermarkten in Mazamet op zondag dicht zijn. Op de andere dagen zijn er verschillende goede grote supermarkten in Mazamet open; Lidl en Aldi tegenover elkaar, grote LeClerc, InterMarche.
Bij LeClerc is het goedkoop tanken, ook met een NL pinpas. Wij tankten diesel voor 1,20! (eind juni 2015)
Verder is in Frankrijk alles te koop. Koffiemelk is het enige wat moeilijk(er) te vinden is. De grote supermarkten verkopen wel kuipjes koffiemelk. Koffiemelkpoeder heb ik nog nooit gezien. Maar gelukkig drink ik mijn koffie puur; zwart en zonder toevoegingen!

Nu ik dit schrijf waan ik mezelf zo weer met een koude rosé onder de boom op het terras. Sante!

Wat foto’s van het huis en de tuin (tekst gaat verder onder foto’s):

IMG_8898 Vakantiewoning met honden in Tarn Frankrijk Topic Travel vakantiewoning IMG_8888 IMG_8887 IMG_8885 De veranda IMG_8883 IMG_8882 IMG_8881 IMG_8880 IMG_8879 IMG_8878 IMG_8877 IMG_8876 IMG_8875 IMG_8874 IMG_8873 IMG_8872 IMG_9470 IMG_9469 IMG_9468 IMG_9467 IMG_9466 IMG_9464 IMG_9463 IMG_9462 IMG_9461 IMG_9460

IMG_9459 IMG_9458 IMG_9457 IMG_9456IMG_9455

 

Op loopafstand van het huis ligt – aan het meer – het Lac’cro Parc Montagnès. Leuk voor jong en oud:

Vanaf en rond Mazamet zijn vele mooie fietsroute’s te vinden. Op veel plaatsen in de omgeving zijn de bordjes ‘voie verte’ (groene weg) te vinden waarbij je over een speciaal aangelegd fietspad rijdt.

In het gebied zijn ook vele wandelroutes en ruiterpaden uitgezet.

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.