Wanneer iedere seconde kan tellen

Een tijdje terug vond ik – toen de hond mij uit liet – een mobieltje op straat. Het toestel lag gewoon langs het fietspad in het gras.

Gestolen, verloren? Ik weet het niet. Het was een wat ouder Android toestel.
De eigenaar had (gelukkig) wel een schermvergrendeling ingesteld. Dus kon je als vinder weinig met het toestel doen.
Op zich heel goed maar het maakt het ook moeilijk om de rechtmatige eigenaar op te sporen.

Toegang in Noodgevallen

Nu weet ik dat je op een iPhone met een vergrendeld scherm op Noodgeval kunt drukken waarna je bij Medische informatie (bloedgroep, medicijnen, allergieën) en een nood telefoonnummer van de eigenaar komt. Tenminste, als die dat heeft ingevuld èn aan heeft gezet.
Het is eigenlijk hetzelfde als de ouderwetse dogtag, armband of briefje in de portemonnee waar vergelijkbare informatie op staat. Alleen moderner.medische-informatie-iphone

Bij Android telefoons werkt dat iets anders. Hier stel je via Contacten – Groepen een ICE (In Case of Emergency) contact in die in geval van nood gebeld kan worden.
In geval van nood kan bij een geblokkeerd scherm altijd tussen 112 of ICE-contact worden gekozen.
Bij een Windows Phone download je één van de gratis apps (ICE Message / ICE Lock Screen / Emergency Kit). Wanneer je de app goed hebt ingesteld verschijnt de informatie op het vergrendelde scherm.

Super handig, maar je moet wel weten hoe het werkt. En je moet het natuurlijk ingeschakeld hebben.
Als iPhone gebruiker wist ik eigenlijk niet hoe dit op een Android of Windows toestel werkt. Maar zo zijn er omgekeerd ook mensen die niet weten hoe het op een iPhone werkt.

Alternatief

Omdat ik een ernstige allergie heb voor een veelgebruikt Antibioticum heb ik met een  fotobewerkingsprogramma mijn e-mail adres en een (ICE) noodnummer toegevoegd aan de  achtergrondfoto. Dit is bij vergrendeld scherm voor iedereen zichtbaar.
Dat maakt het nòg eenvoudiger in geval van nood, wanneer iedere seconde kan tellen.

Verlies

Bovenstaande alternatieve methode maakt het ook bij verlies van het toestel voor iedereen eenvoudig om de eigenaar te vinden en contact op te nemen.
Natuurlijk kun je als eigenaar het verloren toestel bellen en kijken of er iemand opneemt of de lokatie van het toestel bepalen met bijvoorbeeld de Zoek mijn iPhone app (Vind mijn apparaat / Mijn telefoon in het geval van een Android / Windows telefoon.

Terugkomend op het door mij gevonden toestel; Daar was niks op ingesteld. Ik kon de eigenaar of (ICE) contactpersoon dus ook niet bereiken.
Uiteindelijk heb ik het toestel bij de Gemeente afgegeven. Wat zij er mee doen weet ik niet. Misschien dat de eigenaar zich ooit meldt.

tip

Een beetje in het verlengde van deze blog: kijk ook eens op de pagina van de Rijksoverheid waar tips te vinden zijn om je smartphone, tablet en laptop ‘boefproof’ te maken!

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.

één reactie

  1. Gerard Seger
    24 november 2017

    Goed stuk. Interessant en goed geschreven: kort en volledig.
    Ga zo door. Ik hoop dat het lichamelijk met je beter gaat.

Reacties Gesloten