Mijn Zero Plastic Week is begonnen

Eergisteren is de Zero Plastic Week 2014 van start gegaan. Een week waarin je zo min mogelijk nieuw plastic koopt. Aangezien ik best milieubewust ben kom ik er redelijk vanaf, denk ik. De komende dagen moeten dat echter nog uitwijzen.

Waarom ik mee doe? Omdat ik denk al aardig milieubewust te zijn. Maar misschien ben ik dat helemaal niet (zo). De komende week wil ik zelf ervaren of ik bewust boodschappen doe en daarbij zo min mogelijk nieuw plastic koop.

Ik probeer altijd al producten in dubbele verpakkingen te mijden en groenten en fruit het liefst onverpakt te kopen. Daarvoor neem ik naar de (Haagse) Markt altijd zelf een stevige boodschappentas mee. Dat is veel fijner dragen en voorkomt al die plastic zakjes die ook in je handen snijden.

Voor boodschappen heb ik altijd een paar stevige tassen bij me die lang meegaan. Ik koop nooit zakjes. Kleine dingen laat ik ook niet in een zakje doen. Zakjes die ik mee krijg bewaar ik – in mijn fietstas en auto heb ik er altijd een paar liggen – en worden (vaker) gebruikt. Ook van de champignonbakjes bewaar ik er altijd een aantal. Die gebruik ik om groenten- en fruitplantjes verder op te kweken nadat ik ze de eierdoos ontgroeid zijn. De plastic bakjes waar vlees in de supermarkt in zit zijn hier ook geschikt voor!

Boodschappen doen

Eén á twee keer in de week haal ik boodschappen in de supermarkt. Vooral omdat het makkelijk is; je hebt alles bij elkaar. Vandaag heb ik voor een paar dagen boodschappen gedaan bij Dirk én Lidl. Eerst wat lege PET-flessen ingewisseld. Daarna vol goede moed met mijn boodschappenlijstje de winkel in gegaan. Mijn missie: Zo min mogelijk producten kopen die in plastic zitten!

Groenten en fruit

Groenten en fruit kopen gaat – ook in de supermarkt – nog redelijk. Dat koop ik altijd al zoveel mogelijk onverpakt. Dan kan je er ook aan ruiken en voelen of het goed is.Natuurlijk zonder het te beschadigen. Wat jaren geleden heb ik eens een plastic bakje pruimen gekocht. Van buiten zag de pruimen er goed uit maar de binnenste waren beschadigd en waarschijnlijk daardoor gaan schimmelen. Dus daar helpt de verpakking niet heel goed tegen.

Nu ik er meer dan normaal op let lijkt het wel of er toch steeds meer in plastic is verpakt. Zelfs de losse courgette zit in plasticfolie. Uiteindelijk heb ik die, samen met een bloemkool, los en zonder plastic bij Lidl gekocht. Tomaten in een netje gekocht. Dat is ook plastic. Volgens mij zit er minder (plastic)materiaal in dan in zo’n grote bak maar ik weet niet of dat nu goed of slecht plastic is. De netjes zijn – wanneer ze op straat terecht komen – wel gevaarlijk voor dieren. Helaas in de supermarkt geen aardbeien, perzik, kersen etc. Dat zit allemaal in plastic bakken. Die haal ik op de markt.

Supermarkt = plastic

Ook andere supermarktproducten zijn vaak in plastic verpakt. Soms in een doosje/bakje, een bakje met plastic folie erover, een karton met daarin weer plastic of een plastic (wegwerp)fles, je kan er in de supermarkt gewoon bijna niet omheen. Ik sta daar eigenlijk nooit zo bij stil. Omdat het me fascineerde keek ik nu met extra aandacht naar alle producten…

In het vriesgedeelte zag ik de pizza’s liggen; een kartonnen doos met daarin de in plastic verpakte pizza. Gelukkig maak ik die altijd zelf!

Een pakje AA batterijen. Ik kon kiezen; in een kartonnetje of in plastic gewikkeld in een kartonnetje….

Toen ik een kartonnen doosje met cornetto ijsjes meenam keken een paar tompoezen mij vanachter een plastic venster nog uitdagend aan. Maar… ik heb ze laten staan!

Brood

Supermarktbrood is ook in plastic verpakt maar helaas bij de bakker om de hoek doen ze het brood ook in een plastic zak. Zal wel met de houdbaarheid te maken hebben. Ik doe het thuis altijd direct in de vriezer en gebruik de zak na afloop als afvalzak of soms als broodzak (voor zelf gebakken brood).

Vlees

Supermarktvlees zit altijd in met plastic folie afgedekte plastic bakjes. Maar bij de slager gaat het vlees helaas ook in een plastic zakje en vervolgens weer in een papieren zakje. Dat schiet ook niet op. Het scheelt natuurlijk wel een plastic bakje!

Pallets

Toen ik de supermarkt verliet waren ze net bezig met het uitladen van een vrachtwagen. Er langs lopend viel me op dat pallets met kartonnen producten ook in dikke lagen plastic waren verpakt…..

Andere producten

Vandaag heb ik ook een nieuwe beschermhoes voor mijn iPad gekocht; in het dichte kartonnen doosje zit het hoesje…in plastic verpakt!

Gelukkig zijn de (Biofood) hondenbrokken in een stevige kartonnen zak verpakt. De zak gebruik ik daarna een paar dagen als vuilniszak.

Gisteren een visje gehaald bij de visboer. De vis werd in papier gewikkeld. Ik kon nog net voorkomen dat het vervolgens in een – jawel – plastic zakje ging. Vooral met dit warme weer niet lekker want dan gaat de vis ‘zweten’.

Conclusie

Mijn conclusie is dat ook ik ongemerkt veel, té veel, plastic gebruik. In de supermarkt kom je er al helemaal niet omheen. Maar ook op de markt gebruikt men plastic. Al zag ik – toen ik eens achter de kraampjes keek – dat er naast duurzame plastic kratten veel meer karton dan plastic gebruikt wordt.

Ook in de detailhandel gebruikt men veel plastic. Alles gaat in plastic zakjes de deur uit. Hoe het binnen komt kan ik als klant niet zien. Maar uit eigen ervaring weet ik dat vrijwel alles bij binnenkomst in plastic verpakt is. Vooral om beschadiging tegen te gaan.

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening. Wil je samenwerken of heb je een vraag? Kijk dan even op de 'Over' pagina.

één reactie

  1. Ellen
    26 augustus 2014

    Ik kwam bij toeval op je website en wilde laten weten dat je leuke stukjes schrijft!

Reacties Gesloten