Bedankt Chuck!

Vandaag las ik dat de in Den Haag en omstreken wereldberoemde straatmuzikant Charles Edward Deely III, beter bekend als Chuck Deely, op 62-jarige leeftijd is overleden.

Nu kende ik de markante Chuck niet persoonlijk. Ik kwam het Haagse icoon wel regelmatig in de stad tegen en heb hem ook regelmatig wat gegeven. Niet omdat hij zo goed was. Maar omdat ik hem authentiek vond. En omdat hij de sfeer op straat verbeterde. Daarnaast vond ik hem het voorbeeld voor muzikanten. Zo hoor je als muzikant je geld te verdienen. Echt live spelen en zingen. Zonder hulp van een bandopname of motor.

Dat laatste vervloek ik regelmatig wanneer ik weer eens door opdringerige straatorgelmuzikanten een centenbak onder mijn neus geduwd krijg. Daar geef dus ik nooit wat aan. Uit principe. Ik geef wel eens wat aan een draaiorgelmuzikant maar dan alleen wanneer die handmatig het draaiorgel bedient. Dat is namelijk best zwaar en moeilijk. Maar om nu een motortje het werk te laten doen….

Ik vergelijk het wel eens met ‘artiesten’ die in de studio een liedje opnemen en vervolgens playbacken tijdens live optredens om te verhullen dat ze niet zo goed kunnen zingen of spelen. Dat zijn geen artiesten. Dat is makkelijk geld (proberen te) verdienen. Die muziek verdient wat mij betreft geen download op Spotify, Deezer of Apple music. Daar koop ik al helemaal geen cd van. Van mij hoort een muzikant te leven van zijn (of haar) muziek. Met echte live optredens. Klein of groot. Het liefst met zelfgeschreven nummers.

En dat deed Chuck. Hij speelde 7 dagen per week op meerdere plekken in de stad. In weer en wind. Het hele jaar door.
Om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien verkocht hij voor een klein prijsje tijdens zijn straatoptredens zijn in eigen beheer opgenomen cd’s.
Jammergenoeg heb ik nooit een cd van hem gekocht. Spijt komt altijd later….
Ik ben niet van de goede voornemens maar toch heb ik me voorgenomen vaker een (unieke) cd van een straatmuzikant te kopen!

Dat zal dan van een andere straatmuzikant zijn. Want bij mijn volgende bezoek aan het centrum van Den Haag zal ik het zonder Chuck’s muzikale omlijsting moeten doen. Misschien heeft hij anderen geïnspireerd en staat er binnenkort een waardige opvolger op. Want een stad zonder straatmuzikanten is geen stad!

chuckdeely_-_straat_20130517_-_peter_balkema_001-1

 

Bekijk ook de documentaire ‘City Life‘ die Omroep West in 2003 maakte over Chuck of de opnames van het programma van ‘Zomaar een dag‘ uit 2005.

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Bryan
    11 januari 2017

    R.I.P. Chuck

Reacties zijn gesloten.