Ben jij al in de stemming ?

Het is weer verkiezingstijd en dat is te merken. Overal duiken landelijke politici te pas en te onpas op. Je hoeft de tv maar aan te zetten en je ziet er wel ergens één voorbij komen. Iedere scheet die ze laten moet geroken worden zei mijn buurman eens.
Nu hoeft dat laatste voor mij niet maar ik ben wel geïnteresseerd in cijfertjes. En ook daar zijn er de komende tijd (weer) genoeg van. Zo’n beetje ieder actualiteitenprogramma heeft wel een peiling. De vraag blijft hoe betrouwbaar ze zijn. Helemaal na het Brexit referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Actualiteitenprogramma EenVandaag kon natuurlijk niet achterblijven en lanceerde vandaag een vernieuwde versie van de eigen zetelpeiling app De Stemming.
Op zich niets bijzonders. Wat de app anders maakt is de opzet.
Bij De Stemming – die overigens in samenwerking met onderzoeksbureau GfK is gemaakt – mogen mensen vijf stemmen verdelen, in plaats van de gebruikelijke één. Deze stemmen kunnen allemaal aan dezelfde partij worden gegeven als iemand zeker is van zijn voorkeur. Ze kunnen echter ook verdeeld worden tussen meerdere partijen.
Hierdoor is veel beter te zien hoeveel kiezers nog twijfelen, tussen welke partijen ze twijfelen en hoe groot die twijfel is.
Omdat volgens berichten in de media mogelijk 70% van de kiezers nog geen definitieve keuze gemaakt heeft is dit zeker een waardevolle aanvulling op de gebruikelijke peilingen. In ieder geval voor mensen (zoals ik) die er belangstelling voor hebben.

Naast de laatste zetelpeiling geeft de app overigens ook nog andere leuke informatie zoals mogelijke coalities, Zetelgevechten, Kiezerszekerheid en partijinformatie.

De Stemming is gratis te downloaden in de app store (Android & iOS).

Een Vandaag De Stemming appEenVandaag De Stemming app

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

2 Reacties

 1. Pieter
  5 februari 2017

  Ben benieuwd wat de verkiezingen ons gaan brengen. Hopelijk niet dezelfde ellende als Brexit en Trump ons brachten….

 2. Jasper
  30 januari 2017

  Leuk artikel, met humor!!?
  Je gaat nog eens ‘groot’ worden!!
  Bedankt voor de tip trouwens. Is inderdaad een leuke app

Reacties zijn gesloten.