Echt eten!

Begin 2014 – enkele maanden nadat het boek tot kookboek van 2013 werd bekroond – kocht ik eindelijk ‘Echt eten’ van Jonathan Karpathios. Wat is het voor boek?

Eén van mijn hobbies is koken. Nu ben ik geen echte chef of zelfs kok, ik beleef er wel veel plezier aan. Eén van mijn filosofieën is dat je zoveel mogelijk met het seizoen moet mee eten en alles zoveel mogelijk vers moet kopen. Laat dat nu net het uitgangspunt van Karpathios zijn.
Ik heb thuis veel kookboeken staan maar dit is sinds mijn aanschaf mijn favoriete kookboek geworden. Enerzijds omdat Kapathios gerealiseerd heeft waar ik alleen maar van droom en anderzijds omdat het een heel mooi opgebouwd en inspirerend boek is.

Inspirerend omdat het qua opbouw anders is dan alle andere kookboeken die ik heb.
In het boek worden alle basisprincipes duidelijk uitgelegd en worden er vervolgens recepten bijgevoegd met tips om met deze recepten te variëren. Omdat het Karpathios met het seizoen kookt heeft hij telkens wisselende menu’s. Het is leuk om in het boek te lezen waar hij zijn producten betrekt. Altijd een adres in de nabije omgeving, dus zonder ellenlange transporttijden die de kwaliteit van producten negatief beïnvloedt.

Omdat hij naast zijn restaurant Vork en Mes ook een eigen kwekerij heeft – oooowh wat benijd ik die man – heeft hij soms ook een overschot aan producten. Denk aan bijvoorbeeld honderden paprika’s. Wat doe je daar dan mee? Zijn boek begint – na een inleidend persoonlijk verhaal over zijn achtergrond en motivatie – daar dan ook mee. Hij geeft op heel heldere wijze verschillende handleidingen om groenten en fruit voor langere tijd te bewaren.
Verder gebruikt Karpathios veel oud Hollandse (vergeten) groenten en geeft hij ideeën om het nog lekkerder te maken.

In het boek krijg je verder inzicht in de leveranciers van zijn groenten, vlees en vis. Alles met de filosofie dat producten in de directe omgeving te verkrijgen zijn. Die producten zijn dan ook op een eerlijke manier tot stand gekomen. Leuk om te lezen is hoe met varkens door het bos en over het strand wordt gelopen. Uiteindelijk worden ook deze dieren na een goed leven (met respect) geslacht. Net als bij de vis gebruikt Karpathios het hele dier van kop tot staart in zijn restaurant.
Het enige product dat van ver komt is de wijn. Die betrekt hij van een biologische wijn boerderij in Frankrijk.

Samenvattend begrijp ik heel goed waarom dit het kookboek van 2013 was. Het inspireert niet alleen maar stimuleert mensen ook om verse groenten en eerlijk vlees te (gaan) eten. Wanneer je je laat leiden door het seizoen draag je naast een gezond menu ook nog bij aan het milieu. Exotische producten zijn dan immers overbodig!

En dan vergeet ik bijna te schrijven dat het boek ook heel mooi is vormgegeven!

Binnenkort ga ik ook eens naar zijn restaurant Vork & Mes om te kunnen ervaren hoe een chef deze gerechten klaar maakt!

Volg chef Karpathios op zijn websites Jonathan Karpathios en Dagboek van een chef.

Het boek Echt Eten is hier te koop.

Eten & kookboeken (728x90)

Preview van de documentaire ‘Het nieuwe eten’:

Voorpoefje van de documentare Het nieuwe eten

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.