Eten en diëten met Pauw en Witteman

Eén van de laatste uitzendingen van Pauw en Witteman, ze houden er over een maand mee op, ging gisteren over gezonde voeding.

Een uitzending die ze misschien beter niet hadden kunnen maken. In ieder geval niet in deze vorm.
Gasten waren Midas Dekkers (Bioloog), Patricia Schutte (Voedingscentrum), Angela Grothuizen (Weight Watchers), Maarten ’t Hart (Bioloog), Auke Attema (Tarwegras), Hiske Versprille (Journalist) en Kris Verburgh (Voedselzandloper).

Vreselijke tv om naar te kijken. Tijdens het programma schreeuwden de tafelgasten als haantjes door elkaar. Waarschijnlijk omdat iedere gast, op Hiske Versprille na, zijn/haar eigen belangen te vertegenwoordigen had. Pauw en Witteman hadden totaal geen greep op het onderwerp en de discussie.

Het thema was gezonde voeding, wat is dat? Welk dieet moet je nu kiezen? Tijdens het ruim vijftig minuten durende programma kwam dat maar weinig aan bod. Het werd al snel een welles – niettes gesprek met als dieptepunt de uitspraak ‘charlatan’ van Dekkers aan het adres van Verburgh. Ik denk dat Angela Groothuizen nog één van de zinnigste dingen opmerkte met ‘overal waar té voor staat is niet goed’.

De uitzending deed mij overigens sterk denken aan de recente discussie over superfoods. En dat was volgens mij niet het (hoofd)thema.

Over het onderwerp gezonde voeding kan je altijd blijven discussiëren. Wat is nu goed?, waarom is het gezond? is dat bewezen? Het blijft ook een heel breed begrip.

Hetzelfde gaat eigenlijk ook op voor diëten. Iedere paar jaar staat er weer een nieuwe dieet goeroe op. Gezond eten is ook bij een dieet essentieel.

Ik vond het jammer dat het wat betreft gezonde voeding (weer)voornamelijk over exotische producten ging (Gojibessen, chiazaad, tarwegras). Waarom niet aangeven dat je voor weinig geld gewoon gezond en gevarieerd met het seizoen mee kan eten. Dat kan ook met gezonde producten uit je eigen directe omgeving. Daar zitten waarschijnlijk ook meer vitamines en mineralen in omdat het later geoogst kan worden.

Potjes en blikjes is volgens mij geen gezonde voeding maar makkelijke voeding. Daar voegt men onnodige extra stoffen aan toe, inclusief alle E nummers. Hoe gezond is dat dan nog? Jammer dat daar niks over werd gezegd. Ook niet door de enige ‘onafhankelijke’ partij aan tafel, het Voedingscentrum.

Objectieve consumenten voorlichting en producenten aanspreken op hun producten. Dát blijf ik één van de taken van een (deels door de overheid) gesubsidieerde organisatie als het Voedingscentrum vinden.

Maar ja, de Unilevers, de andere sponsor van het Voedingscentrum, moeten ook hun potjes verkopen. Maar waarom verkopen ze die potjes dan niet zonder alle overbodige toevoegingen? Dan ben je al beter bezig. Het Voedingscentrum zal door de huidige wijze van financiering echter altijd in een spagaat blijven en nooit objectief kunnen adviseren.

Om terug te keren naar de uitzending; Wanneer iemand dagelijks tarwegras wil drinken of Gojibessen wil eten is dat toch prima. Ook wanneer het nut (nog) niet bewezen is. Slechter dan junkfood en bewerkt eten uit potjes zal het niet zijn!

Mocht je de uitzending toch terug willen zien dan kan je dat hieronder ook doen.

Pauw & Witteman: ma 21 apr 2014, 23:00

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.