EU verkiezingen

Morgen is het weer zover en mag ik gaan stemmen. Nu voor het Europees parlement waarin Nederland recht heeft op 26 van de 751 zetels. Toch blijf ik het altijd lastig vinden, die EU-verkiezingen. Vooral omdat het Europees parlement geen partijen heeft maar fracties waarin parlementsleden met eenzelfde politieke overtuiging samenwerken. Helaas blijft dit altijd onderbelicht.

Een mooi voorbeeld is dat D66 en de VVD – partijen die inhoudelijk toch van elkaar verschillen –  in dezelfde EU-fractie zitten. Gevoelsmatig maakt het veel minder uit op welke van die twee partijen je dan stemt. Natuurlijk kunnen ze binnen hun EU-fractie bepaalde (eigen) accenten leggen.

In zijn algemeenheid is het interessant om te kijken welke buitenlandse partijen deel uitmaken van een EU-fractie, hoe groot ze zijn en wat hun standpunten zijn. Binnen de fractie moet er uiteindelijk ook overeenstemming komen. Kleine partijen kunnen dan (met hun ideeën) aan het kortste eind trekken.

Momenteel zijn er 7 fracties in het Europarlement (tussen haakjes welke Nederlandse partij deel uitmaakt van de fractie):

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa  (VVD / D66)

Europa van Vrijheid en Domocratie  (SGP)

Europees Unitair Links/Noords Groen Links  (SP)

Europese Conservatieven en Hervormers (CU)

Europese Volkspartij  (CDA)

Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (PvdA)

Groenen/Europese vrije alliantie  (Groen Links)

– Niet ingeschreven  (PVV)

De niet ingeschreven zijn partijen die niet bij een bepaalde fractie horen. Er zijn in Europa 29 niet ingeschrevenen waaronder in Nederland de PVV (en twee afsplitsingen daarvan). Sommige partijen – zoals de PvdD -weten nog niet bij welke fractie ze zich gaan aansluiten wanneer ze de kiesdrempel halen.

Zoals bij alle nationale verkiezingen is er voor de EU verkiezingen ook een stemwijzer beschikbaar. Sterker, voor de EU-verkiezingen zijn er zelfs 18 (!) stemwijzers beschikbaar. Bijna iedere doelgroep heeft wel een eigen stemwijzer. Hoe objectief die zijn weet ik niet.

Wat ik wel weet is dat ik – zoals altijd – wel ga stemmen!

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.