In september 2018 ontvingen wij de jaarlijkse afrekening van onze energiemaatschappij. Daar viel het mij wederom op hoe weinig aardgas wij verbruikten en dat we daar relatief wel veel voor betaalden. Niet eens vanwege de gasprijs zelf maar door allerlei bijkomende kosten.
Ongeveer een maand later ontvingen wij heel toevallig een brief van onze energieleverancier. Nu niet over de jaarrekening maar over de aanstaande kostenverhogingen (belastingen) die de overheid door ging voeren. Volgens de energiemaatschappij zou dit concreet een verhoging van ruim 160 euro per jaar betekenen. Alleen voor ons gasverbruik!
Dat zette mij aan het denken. Of beter gezegd, dat trok mij over de streep: we gaan van het gas af. En wel NU!
Uiteindelijk gebruikten wij aardgas enkel om op te koken. Voor al het overige gebruikten we elektriciteit. Hoe moeilijk kan het dan zijn om ook van het gas af te gaan, aardgasvrij te worden?
Nou, eerlijk gezegd heel eenvoudig.
Gasvrij koken
Om elektrisch te gaan koken zijn er verschillende opties. Ieder met voor- en nadelen. Voor ons was er echter maar een vorm die in aanmerking kwam; inductie.
Tijdens vakanties in zuidelijke landen hadden we al kennis gemaakt met elektrisch koken. Dat waren van die plaatjes of spiralen die gloeiend heet werden en nog lang na bleven gloeien. Dat vonden we drie keer niks. Het eten mislukte regelmatig omdat we vergaten dat het bleef nagaren of we konden de juiste stand niet vinden. Dat wilden we dus niet.
De enige vorm die wij kenden en ons erg was bevallen was koken op inductie. Het voelt als koken op gas, is makkelijk te regelen en – niet geheel onbelangrijk – stopt wanneer je ‘de pit’ uit zet. Er komt dan ook geen warmte meer vanaf. De pan kan rustig op zijn plek blijven staan zonder dat de inhoud ondertussen langzaam gecremeerd wordt. De kookplaat is ook nog eens heel makkelijk schoon te maken. Doekje erover en klaar.
Bovendien is koken op inductie volgens deskundigen energiezuinig.
Aandachtspunten
Voor koken op inductie heb je geschikte pannen nodig. Gelukkig waren onze Ikea 365 serie pannen voor alle bronnen geschikt. Dus die extra kosten hoefden we niet te maken.
Iets om rekening mee te houden: vrijwel alle inductie-aansluitingen hebben vanwege het hoge vermogen een dubbele groep in de stoppenkast nodig (krachtstroom). Dat kan de grootste kostenpost zijn. Helemaal wanneer de groepenkast aangepast moet worden.
Wij hadden slechts één vrije groep. Te weinig voor een normale aansluiting. Dus zouden we onze stoppenkast ook uit moeten breiden.
Maar toen kwam ik op internet een – voor ons – zeer interessant alternatief tegen. Een losse 1 fase inductie-kookplaat met 4 kookzone’s die gewoon in het ouderwetse geaarde stopcontact past. Geen aanpassingen aan de meterkast en geen elektriciën nodig.
Hiervoor heb je wel een geaard stopcontact in de buurt van het koken nodig.
Dat stopcontact hadden wij wel maar….er zaten meerdere apparaten op dezelfde groep. Dat zou betekenen dat je die tijdens het koken niet kon gebruiken. Niet snel even water koken of koffie zetten tijdens het koken want dan zou de stop door slaan.
Maar… we hebben in het keukenkastje een close-in boiler met – vanwege het vermogen – een eigen stopcontact èn groep.
Om hier toch veilig gebruik van te kunnen maken heb ik op dat stopcontact een automatische combischakelaar (combiswitch / energieverdeler/ Prioriteitenschakelaar) aangesloten. Hiermee voorkom je dat de elektriciteitsgroep overbelast wordt wanneer je 2 veel vermogen vragende apparaten op dezelfde groep gebruikt.
Ik heb onze kookplaat op 1 (dat is de hoofdgroep) gezet en de close-in boiler op 2. Het voordeel is dat je nu zowel de boiler als de kookplaat tegelijk kan gebruiken. Wanneer er echter teveel stroom wordt getrokken en de stop door zou slaan, schakelt de schakelaar automatisch apparaat 2 uit. Het eerste apparaat heeft dus altijd stroom. Daardoor kan je altijd blijven koken.
Het werkt perfect en heb er in ruim een jaar nog nooit problemen mee gehad. Het scheelt natuurlijk ook dat de boiler altijd al een voorraad water op temperatuur heeft.
Het regelwerk
Het meeste werk (en frustratie) vond ik het afsluiten van het gas en het verwijderen van de gasmeter. Maar na een aantal telefoontjes en e-mails was het eindelijk geregeld. Alhoewel ik deze week – ruim een jaar na definitieve afsluiting – weer een brief ontving met de vraag of ik definitief van het gas wilde…
WIj vallen onder het gebied van Stedin. En hadden het geluk dat we de aanvraag voor het verwijderen van de gasaansluiting voor 2019 hadden gedaan. Toen kon dat nog gratis.
Na 1 Januari 2019 betaal je daar ruim €92 voor.
Maar…. Ze verwijderen de meter niet direct. Er komt eerst iemand langs om de meter te verzegelen. Die plaatst dan een soort dieselslot op de afgesloten kraan waardoor deze niet meer te gebruiken is.
Vervolgens heb je een jaar de tijd om te beslissen of je weer terug wilt worden aangesloten op het gasnet of dat je de meter definitief wilt laten verwijderen. Wij wisten bij de aanvraag reeds dat wij dat laatste wilden. Maar regels zijn regels. Het kon niet anders.
Uiteindelijk hebben we de aansluiting een half jaar later definitief laten verwijderen. Dat kost dan wederom €95 euro (bovenop de eerste keer). Leuk verdienmodel! En dat de overheid de burger van het gas af moet…
Stroomverbruik
Wij hielden er rekening mee dat ons energieverbruik iets zou toenemen door het elektrisch koken. Maar in de praktijk blijkt ons stroomverbruik (volgens info van de slimme meter) vreemd genoeg amper te zijn toegenomen.
Waarschijnlijk heeft dit te maken met het gelijktijdige vervangen van onze 17 jaar oude Whirlpool wasmachine en droger die kuren begonnen te vertonen. De nieuwe wasmachine is een stuk zuiniger en de droger – die we eigenlijk alleen in de koude maanden gebruiken – is dank zij de inverter techniek ook super zuinig.
Conclusie
Ondanks de extra kosten die je moet maken om van het gasnet te worden afgesloten, de telefoontjes en mailtjes die daarvoor nodig zijn, het aanschaffen van een nieuwe kookplaat en combischakelaar, zijn wij heel tevreden met de overstap. Het is niet duurder in stroomverbruik en scheelt veel op de jaarlijkse gasrekening.
Al scheelt het natuurlijk wel dat wij enkel op gas kookten (en ons fornuis verkocht hebben), geen nieuwe pannenset hoefden aan te schaffen en geen Elektra-werkzaamheden hoefden te laten verrichten. Maar gelet op de flink toegenomen overheidsheffingen op gas (en de verlaagde kosten op stroom) heb je dat ook in enkele jaren terugverdiend.
Ik blijf het echter wel vreemd vinden dat de overheid de burger van het gas af wil hebben maar dat je daar naast extra moeite ook in mijn ogen onnodig veel kosten voor moet maken. Ik snap dat afsluiten iets mag kosten maar regel dat in één keer en breng daar geen dubbele kosten voor in rekening onder het mom van ‘bedenktijd’. Wij hadden die bedenktijd echt niet nodig!
Interessant. Ik ga er ook eens naar kijken. Wij gebruiken ook heel weinig gas en betalen best veel belasting hierover. Ik laat het je nog weten.