Heb jij dat nou ook?

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de Top2000 een nieuwe nummer 1 heeft; Imagine van John Lennon.
Onbewust dacht ik aan de vele hits in deze lijst die soms erg veel van andere – oudere – liedjes weg hebben. Plagiaat? Als het (bewust) – zonder de originele schrijvers te vermelden – gedaan is wel. Soms is het gewoon geïnspireerd of beïnvloed door een andere uitvoerder of een ander nummer. De scheidslijn is in veel gevallen vaag.

Het heeft er ook simpelweg mee te maken dat je in muziek maar een beperkt aantal noten tot je beschikking hebt. Wanneer je die ook nog eens in dezelfde volgorde zet en met dezelfde lengte speelt is de kans heel groot dat de melodie je bekend voorkomt.
Op zich geeft dat ook niet. Maar in de popmuziek kopieert men met regelmaat  bepaalde melodieën met commerciële redenen in het achterhoofd.

Het is ook niet iets van deze tijd. Luister maar eens naar grote bands als The Beatles, The Rolling Stones of Led Zeppelin. Die hebben op z’n minst erg goed naar zwarte bluesmuzikanten geluisterd. En naar Chuck Berry!

Een paar voorbeelden

Een paar leuke voorbeelden van bekende nummers die geïnspireerd zijn door een ander nummer.

Het Lalala stukje uit Elton John‘s Crocodile Rock (1973) doet sterk denken aan Pat Boone‘s Speedy Gonzales (1962). Maar dat noem ik geen plagiaat.

Radiohead gaat een stap verder met het nummer Creep. Vergelijk dit eens met Albert Hammond‘s The Air That I Breathe (ook bekend van The Hollies). De Britse band Moon Loungers hebben deze twee nummers op een leuke manier samengevoegd.

De band Coldplay – een band die bekend staat om het jatten van ideetjes – gaat echt ‘all the way’ met Viva La Vida, een regelrechte kopie van de melodie van Joe Satriano’s If I Could Fly.

Chuck Berry moet wel één van de meest benadeelde componisten zijn. Niet alleen The Beatles en The Rolling Stones pikten vooral in hun begin jaren veel van zijn nummers, ook de Beach Boys konden er wat van.

De Canadees Aldo Nova heeft de gitaarriff van zijn hit Fantasy overduidelijk op Jane van Jefferson Starship gebaseerd.

Wat te denken van Deep Purple. Niet alleen het bekende Hammond intro van Child in Time is geleend maar ook de intro gitaarriff van Smoke on the Water – volgens sommige bronnen de bekendste rock melodie ter wereld – is niet zelf verzonnen. Luister maar eens naar Maria Quiet van Astrud Gilberto.

Wat dichter bij huis: voor mij lijkt de muziek van het nummer Onderuit  van De Dijk net iets té veel op Point Blank van “The Boss” Bruce Springsteen.

En zelfs de K3 ontkomt niet aan plagiaat, maar dan als slachtoffer. Het programma Eén Vandaag maakte daar dit jaar zelfs een heus item over. Daarin was te zien hoe de Chinese Boyband The Flowers de melodie van een K3 nummer gewoonweg had gekopieerd.

Nog wat leuke compilaties:

https://youtu.be/kWMdiRq0XKE

Niet direct gejat maar deze clip laat op een grappige manier zien wat je met veelgebruikte akkoorden allemaal kan spelen op de melodie van Don’t Stop Believin’ van Journey:

Waar ken ik dat toch van?

Soms is niet het hele nummer geleend maar laat (de sfeer van) het nummer je wel aan een ander liedje denken. Wat te denken van deze nummers:

Eric ClaptonLet it Grow

TaurusSpirit

It’s a Beautiful DayBombay Calling

Jethro TullWe Used to Know

Muddy WatersYou Need Love

Killing JokesEighties

The ChiffonsHe’s so Fine

CoyoteHappy Mode

Marvin GayeGot To Give It Up

Sara BareillesBrave

The RubinoosI Want To Be Your Boyfriend

Hertalingen

Gelukkig is er niet altijd sprake van plagiaat. In de meeste gevallen gaat het om bestaande melodieën waar een andere tekst op is gemaakt. Sommige Nederlandse artiesten danken daar hun grootste hits aan. Luister maar eens naar Marco Borsato of André Hazes, om er maar twee te noemen.
Vic van de Reijt heeft uitgebreid onderzoek naar hertalingen gedaan en een mooie Nederlandstalige Top-100 codelijst samengesteld. De lijst is hier te zien (aanrader!!).

Terugkerend naar de nieuwe nummer 1 van de Top2000 van dit jaar, Imagine. Ook dit nummer is in ieder geval qua opzet en tekst duidelijk beïnvloed door een ander nummer. Luister en oordeel zelf maar!

 

Kado tip:

Arnold Rypens heeft niet alleen een mooie website maar heeft ook een toonaangevend boek geschreven met een schat aan informatie over de oorsprong van nummers. 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Joris
    11 december 2015

    Leuke vergelijkingen. Veel kende ik nog niet en inderdaad, nu ik het zo hoor heeft het idee van Imagine veel weg van The King.

Reacties zijn gesloten.