Hoe bevalt mijn MIDI keyboard?

Vorig jaar heb ik voor thuisgebruik een nieuw MIDI keyboard aangeschaft. Dit jaar heb ik er één bij gekocht. Welke MIDI keyboards heb ik en hoe bevallen die eigenlijk? 

Als amateur speler ben ik altijd geïnteresseerd in muziekapparatuur. En soms koop je er dan wat nieuws (of tweedehands) bij. Zo kocht ik er onlangs een nieuw MIDI keyboard bij.
Kan ik dan zo goed piano spelen hoor ik je denken? Nee helemaal niet. Sterker, ik ken enkel de basis akkoorden en wat basistheorie. In mijn tienerjaren heb ik – zoals veel jongeren – wel gitaar leren spelen. Achteraf gezien – wijsheid komt met de jaren – had ik beter piano kunnen leren spelen. Waarom? Gewoon omdat ik het een heel mooi en veelzijdig instrument vind.
Gelukkig is veel theoretische gitaarkennis ook op de piano toe te passen. Maar het echte vloeiende spelen zoals ik dat op de gitaar wel heb, ontbreekt op de piano. Maar als hobby voor af en toe is het leuk. Helemaal in Coronatijd!

Met de komst van de iPad ben ik ooit begonnen met een klein Akai LPK 25 MIDI keyboard. Daar kon ik echter nooit aan wennen. De toetsen vond ik achteraf niet echt lekker en de knoppen wat aan de stugge kant. Desondanks was het wel een goed en degelijk apparaat waar vele mensen wel lekker op spelen.
Uiteindelijk heb ik dat keyboard weggegeven aan een kennis.

Samson MIDI keyboard

Mijn nieuwe aanschaf was – na veel speuren op internet – een Samson Graphite 25. Niet echt een bekend merk maar dat hoeft voor mij ook niet. Het is echt voor thuisgebruik. Om makkelijker dan op het iPad scherm wat noten te kunnen spelen.

De Samson Graphite 25 bevalt nog steeds prima. De knoppen zijn goed in te stellen in bijvoorbeeld Garageband, Cubasis, Korg Gadget.
Al blijft het instellen van de Velocity / aanslaggevoeligheid soms lastig. Ik heb die daarom op de iPad – voor zover mogelijk – softwarematig op maximaal gezet.

Het keyboard werkt in de verschillende iOS en OSx programma’s die ik gebruik verder prima. De toetsen voelen fijn aan. De pads zijn wat stug. De pitch control en modulatie schuifregelaars zijn erg fijn, al is het wel even wennen.
Voor het doel waar ik het voor heb aangeschaft voldoet het keyboard prima. Kwalitatief is het wel veel plastic. Ik denk dat het een val op een harde vloer niet zal overleven.
Door het formaat is het makkelijk in een tas mee te nemen, mocht je dat willen.
Maar overall ben ik heel tevreden dus, helemaal voor het geld.

Om wat beter piano te leren spelen wilde ik op een gegeven moment wat meer toetsen. Maar hoeveel? Ik dacht aan 37/41 toetsen maar werd uiteindelijk – door echte piano spelers – geadviseerd om toch voor 61 toetsen te gaan.
Maar dat zijn dan ook gelijk keyboards die een stuk duurder zijn… En dat voor een apparaat dat het huis nooit verlaat. Dan ben ik ook weer een krent.
Om een lang verhaal kort te maken; ik kwam weer bij Samson uit. Maar nu bij de Carbon serie en koos ik de Samson Carbon 61.
Een mooi wit MIDI-keyboard. Wel groot. En (weer) veel plastic. Dat was even wennen.
De toetsen of beter gezegd het geluid dat de toetsen maken was ook even wennen. Maar omdat ik toch altijd een koptelefoon op heb tijdens het spelen maakt dat niet uit. Je hoort het geluid van de toetsen dan bijna niet. Maar echt stil in de kamer spelen lukt niet. Het klinkt alsof je op een oud computer toetsenbord zit te rammen.
Het keyboard speelt mede door de grotere toetsen wel heel fijn, maar dat is persoonlijk.

De Carbon heeft weinig Velocity problemen. Mocht je er wel last van hebben of wil je de aanslaggevoeligheid aanpassen dan kan dat op 4 verschillende niveaus op het apparaat zelf. Wel zo handig.
De iPad houder op het keyboard is gewoon top. Verder geen gedoe met stroomkabels. Enkel je koptelefoon en een usb kabel tussen het apparaat en je computer of iPad.
De software die Samson bij de keyboards mee geeft gebruik ik zelf niet. Het is een leuke geste maar zoals ook bij duurdere merken het geval is, zeer beperkte versies. Op Apple apparatuur ben je met het gratis Garageband beter af. Roland Zenbeats is ook een erg leuk en deels gratis te gebruiken programma. Bovendien is het beschikbaar voor iOS, OSx, Android en Windows.

Draadloos

Maar dan ga je wat meer aan de slag met een bepaalde app en lees je allerlei leuke dingen die er goed bij werken en klinken…..
Zo kwam de Korg Nanokey Studio op mijn pad. Ooit in een ver verleden heb ik wel eens een Korg Nanopad geprobeerd maar vond het toen niks.
Maar tijden en wensen veranderen…

Nu wilde ik een betaalbaar simpel, klein en draadloos MIDI keyboard voor de iPad.
Door KORG Gadget 2 kwam ik al snel op de Nanokey Studio uit. Het voordeel is dat dit apparaat perfect samenwerkt met de iOS app van Korg. Alle knoppen werken ‘out of the box’. Ik heb nog getwijfeld tussen de Nanokey studio en de Microkey Air.
Uiteindelijk heb ik gekozen voor de iets duurdere Nanokey Studio.
Ik was bang dat de kleine toetsen van de Microkey Air qua formaat teveel op die van de Akai LPK25 leken. En die heb ik mede daarom van de hand gedaan.

Wat mij aansprak in de Nanokey Studio was de wat ongebruikelijke kleurstelling en toetsvorm waardoor je – net zoals bij een app als Geoshred – toch anders gaat kijken en spelen. Maar het kan je ook juist afschrikken.
Natuurlijk zijn er ook andere leuke speeltjes zoals een Roli of Joué. Maar dat is een geheel andere prijsklasse.

In de praktijk ben ik erg blij met de Nanokey Studio. Het apparaat is zeer snel te koppelen en werkt als een zonnetje. Bijkomend voordeel is dat het op 2 AAA (oplaadbare) batterijen en ook gewoon bedraad werkt.
De bijgeleverde software (iM1 LE) heb ik wel bekeken maar gebruik ik niet. Het is een zeer uitgeklede versie. Upgraden naar de volledige versie kost al snel bijna 300 euro. En de iOS versie van KORG Gadget2 heeft zat mogelijkheden.

Bonus

Waar ik ook heel benieuwd naar was; is het mogelijk draadloos via bluetooth (BLE) op de iPad een app te bedienen en het geluid met behulp van een iPad laadkabel – Lightning in mijn geval – op te nemen in LPX / Garageband (of andere DAW) op een MacBook. En dat kan! Digitaal dus!
iOS apps zijn in de praktijk vaak wel iets beperkter in opties/mogelijkheden dan de duurdere OSX apps maar ze zijn ook aanzienlijk goedkoper. Dus dat is een leuke aanvulling.

Tip: iOS apps zijn met regelmaat in de aanbieding. Op de website van Appsliced is dit goed bij te houden.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Patrick
    2 november 2020

    Samson keyboards zijn zeker voor de prijs zeer goed. De Carbon serie speelt beter dan enkele gerenommeerde merken! Ik heb er zelfs mee opgetreden!
    Jammergenoeg kijken de meeste mensen alleen naar het merk.
    Ga je de Korg Nanokontrol studio ook kopen? Benieuwd naar je ervaring…..

Reacties zijn gesloten.