Lekker en het schijnt ook nog heel gezond te zijn…

Ik ben een koffiedrinker. Als ik op sta heb ik geen behoefte aan eten. Wel aan een lekkere (sterke) bak koffie. Daarna komt de rest wel.

Maar omdat ik van te veel koffie altijd wat hyper wordt, drink ik tussendoor andere dingen. Zoals thee. Geen thee met smaakjes, maar bijzondere thee. Eén daarvan is Yerba Mate,dè nationale thee van Argentinië. Maar ook in andere Zuid-Amerikaanse landen drinkt men regelmatig Yerba Mate.

Het is lekker en schijnt bovendien ook nog heel gezond te zijn (lees dit maar eens). Een soort superfood. Ook al geloof ik daar nooit zo in.
De thee wordt gemaakt van de bladeren van de Ilex paraguariensis, een boom die in zuid amerika groeit.

Thuis heb ik zo’n originele kalebas kom met bombilla uit Argentinië. Maar die staat gewoon als souvenir in de kast. De binnenkant van die kalebas is namelijk moeilijk goed schoon te maken.
Ik zet de thee op mijn eigen eigenwijze manier. Gewoon een beetje thee in een grote beker, heet water er op en iets af laten koelen. Echte Argentijnen zouden de beker tot net onder de rand met Mate vullen.
Ik drink het wel met een bombilla (een soort zeef-rietje) omdat je anders alleen maar prut binnenkrijgt. Je zou waarschijnlijk ook een los zeefje kunnen gebruiken. Gebruik dan wel een heel fijn zeefje want de Matepoeder is heel fijn.
Het leuke van Mate is dat je ‘s-ochtends een beker Yerba Mate maakt en er verder de hele dag mee kan doen. Gewoon telkens wat vers warm water erop gieten. De thee blijft heel lang krachtig.

Waarom ik dit schrijf? Geen idee. Ik kwam laatst de kalebas weer tegen en wilde het weer eens drinken. Ik had gelukkig nog een voorraad lekkere milde Yerba Mate.
Zelf gebruik ik de thee van het merk Amanda (de rode). Die is mild van smaak. Maar er zijn verschillende mengsels te koop, mild en (extra)sterk. Soms met smaakjes als citroen of munt. Maar daar ben ik niet zo gek op. Geef mij – net als bij koffie – maar gewoon het pure spul, zonder suiker of andere toevoegingen.
Mijn voorkeur gaat uit naar de milde vorm van Mate. Maar dat is een kwestie van smaak. Als beginner zou ik met de milde variant beginnen. Als je gewone Pickwick theezakjes gewend bent zal het in het begin wel even wennen zijn. Maar de smaak van Mate is echt lekker.

Gek genoeg is Yerba Mate onder mijn thee drinkende vrienden en vriendinnen in Nederland niet echt bekend. Maar wie weet binnenkort wel…..?? :-P

Mocht je het willen proberen, koop dan de echte losse Yerba Mate niet de theezakjes. Want dat is heel wat anders.

De originele kalebas
Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.

Een reactie

  1. Marcel
    10 juni 2018

    Grappig dat je er over schrijft. Weinig mensen kennen het terwijl het zo lekker en gezond is.
    Hoop dat je blog groter wordt, je verdient meer aandacht, dat meen ik echt!

Reacties zijn gesloten.