Likes en follows op Instagram

Ik blijf Instagram leuk vinden. Het is een leuk platform met overwegend positieve berichten. Je krijgt een leuk inkijkje in het dagelijks leven van de medemens. Dichtbij en ver weg.
Soms stoor ik mij echter wel aan de follows van accounts die ik liever niet als volger heb. 

Het zijn lege accounts – accounts waar (bijna) geen enkel bericht gepost is -, accounts die tegen betaling Instagram volgers of likes aanbieden, accounts van bedrijven waar ik niks mee heb of accounts met dubieuze (18+) content.
Nu ben ik daar makkelijk in; ik blokkeer ze en verwijder ze. Dubieuze accounts en accounts die volgers te koop aanbieden meld ik bij Instagram. Na enkele dagen volgt dan standaard een (dank)melding van Instagram dat betreffend account verwijderd is omdat het in strijd met de regels was.

Instagram contact report

Waarom?

Omdat ik mijn schare volgers bewust langzaam opgebouwd heb. Ik wil hun bijdragen ook kunnen volgen zonder daar een dagtaak aan te hebben. Daar hebben zij toch ook recht op? Het moeten er dus geen honderden volgers worden.
Zelf volg ik alleen mensen waar ik de foto’s of berichten leuk van vindt. Dat hoeven geen perfecte foto’s te zijn. Die heb ik zelf ook niet. Maar gewoon foto’s uit hun dagelijkse leven. Het liefst uit alle windstreken. Maximaal twee posts per dag (het is immers mogelijk een serie foto’s/video’s in één bericht te plaatsen).

Ik ben daarom altijd terughoudend bij nieuwe volgers die duizenden volgers hebben en zelf maar een fractie terugvolgen. Bij hen gaat het duidelijk om de getallen. Iets waar ik niks mee heb. Mij gaat het om inhoud. Het is voor mij geen populariteitswedstrijd.
Juist daarom gebruik ik geen hashtags als #F4F en #L4L (Follow for Follow/Like for Like).

Big brother

Gelukkig zijn er handige tooltjes om (nieuwe) volgers ‘in de gaten te houden’. Om mijn theorie te staven heb ik nieuwe volgers die zelf veel volgers hadden een tijdje teruggevolgd. Zonder uitzondering zag je dat ze mij binnen tien dagen weer ontvolgden zonder ooit een bijdrage van mij te hebben geliked.
Natuurlijk kan het zijn dat ze mijn bijdragen (achteraf) niet leuk vonden, dat mag. No hard feelings. Maar ik denk dat ze er van uit gingen dat ik niet bijhield wie mij ontvolgden. En dat ze bots gebruiken die lukraak accounts volgen en ontvolgen.

Apps

Één van die handige hulpmiddelen om dit te testen is de app Followers+Pro. Dit is een betaalde app die je goed inzicht geeft in je volgers. Niet alleen op Instagram maar ook op Twitter en Facebook.
De app laat onder andere zien wie actieve en inactieve volgers zijn, wie je geblokkeerd hebben, wie je negeren en hoe er op je bijdragen wordt gereageerd.
Er is overigens ook een gratis versie van deze app maar die heeft wat minder mogelijkheden en bevat reclame.

Dagelijksezaken.nl instagram

Maar

Ook al is het leuk om te weten wie je ontvolgt, de echte toegevoegde waarde van Followers+Pro is dat het je inzicht geeft in het gedrag van je volgers.
Het laat daarnaast zien welke post veel waardering krijgt en welke niet.
Als je hier optimaal gebruik van maakt heb je een groep volgers die wel betrokken is. En dat is ook wat waard!

Instagram dagelijkse zakenWww.dagelijksezaken.nlInstagram dagelijksezaken.nl

 

NB

Ik heb op Instagram zelf overigens ook meer volgers dan ik zelf terugvolg. Dat zijn accounts waar ik gewoon minder mee heb. Die haken na een tijdje vanzelf weer af. Ze zijn niet te verwijderen. Blokkeren doe ik niet omdat ik er ‘geen last’ van heb.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.