Naamgenoot

Af en toe google ik wel eens mijn eigen naam op internet. Gewoon om te kijken wat daar uit komt. Wat weet internet van mij? Zou iedereen af en toe eens moeten doen. Waarom?

Omdat je er dan niet alleen achter komt wat internet van je weet maar ook wat anderen over je zeggen. En dat kan – zonder dat je er zelf weet van hebt – niet zo positief zijn.
Soms, zoals in mijn geval, kan je er ook achter komen dat je naamgenoten hebt.

Mijn voor-voor-voorouders (van vaders zijde) zijn afkomstig uit Frankrijk en ooit in de 17e eeuw als Hugenoot Frankrijk ontvlucht. De achternaam is zeer waarschijnlijk verbasterd en komt niet vaak voor in Nederland. Wanneer ik de naam tegenkom is het vrijwel nooit familie. 

Ik vond het dan ook grappig toen ik vorig jaar tijdens een kleine zoektocht mijn naam weer eens op internet tegen kwam. Jammergenoeg in een niet al te positief bericht. En dan ook nog in mijn eigen woonplaats, Zoetermeer!
Omdat ik mijn geld via het internet verdien was ik natuurlijk benieuwd wie mijn naamgenoot was en waar het bericht over ging.

Nu beschik ik door mijn werk over zeer specifieke computerkennis om internet onderzoek naar mensen en organisaties te doen. Maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt! ;-)
Ik wilde namelijk weten wat de ‘gewone’ internetter, zonder speciale hulpmiddelen of kennis, allemaal tegenkomt wanneer ze mijn naam ‘googelen’.
Dus gewoon logisch nadenken en wat zoekopdrachten aan internet geven. Ik maakte natuurlijk wel gebruik van verschillende zoekmachines omdat dat soms tot verassende resultaten kan leiden.

Wat blijkt? Zonder alles hier te delen komt uit de eerste zoekresultaten al naar voren dat mijn naamgenoot kennelijk een conflict heeft met ‘mijn’ gemeente Zoetermeer. Op internet kom ik vervolgens verschillende openbare berichten tegen waar dit uit blijkt.

Na wat doorzoeken is mij ook duidelijk geworden waar het conflict over gaat èn heb ik een aardig beeld van mijn naamgenoot gekregen. En dat is helaas niet positief.

Vervelend voor mij, als naamgenoot. Hoe weten mijn klanten/opdrachtgevers immers dat ik het niet ben? Door zijn foto zie je dat ik het niet ben. Maar dan moet je mij wel persoonlijk kennen.

Helaas kan ik er verder weinig aan/tegen doen. Google vragen de berichten te verwijderen? Dat zal moeilijk gaan denk ik.

Het is in ieder geval goed dat ik weet dat ik binnen de Gemeente een naamgenoot heb die niet zo positief te boek staat. Hopelijk heb ik er geen (naam)schade van!

 

Naast je naam is het ook zinvol om eens andere persoonlijke informatie van jezelf op internet te zoeken. Je kan hierbij eventueel gebruik maken van de zoektips van Google

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.