Sony Crackle is een gratis legale streaming video dienst die bovendien ook in Nederland te bekijken is.
In een Amerikaans computertijdschrift las ik laatst iets over deze videodienst. De dienst blijkt al 10 jaar te bestaan en ook nog gratis te zijn. Tenminste, voor Amerikanen….
Buiten de VS is Sony Crackle door de geo-blokkade namelijk niet te bekijken. Wanneer je naar de officiële website gaat, krijg je de melding dat de dienst hier helaas niet beschikbaar is. Ook de app is niet in de Nederlandse Apple store te vinden.
Hoe dan toch te gebruiken?
Ondanks de geo-blokkade is de Sony Crackle app toch te downloaden en ook in Nederland (of Belgie) gratis te gebruiken.
En echt moeilijk is dat ook niet. Je hebt er twee dingen voor nodig: een (gratis) VPN en een Amerikaanse apple account. Ik gebruik een iPad maar op een Android apparaat is het ook mogelijk (op Google is goede informatie te vinden over het overschakelen naar de Amerikaanse Google Play Store).
Een VPN account is vrij makkelijk te vinden. Hierbij kan je ook gebruik maken van een gratis vpn account (zoals bv Dot VPN). Zelf gebruik ik een betaalde variant (ibVPN).
Een Amerikaans Apple account is ook makkelijk aan te maken. Op internet is eenvoudig te vinden hoe dat moet.
Het komt er in het kort op neer dat je een geldig e-mailadres opgeeft (ik gaf een Gmail adres op), verder wat algemene gegevens (naam, geboorte datum etc) en – het belangrijkste – een Amerikaans adres en telefoonnummer. Ik gebruikte het adres en telefoonnummer van een apple store. Vervolgens krijg je via de mail een bevestiging en kan je in de VS apple store inloggen (Eerst uitloggen bij de NL app store via Instellingen –> iTunes store en app store).
Daar download je de Sony Crackle app vanuit je Amerikaanse app store.
Na het downloaden van de app log je weer uit bij de Amerikaanse Apple store en log je weer in bij je eigen Nederlandse app store. De app is nu gewoon op je iPhone/iPadscherm te zien.
Om de app ook te kunnen gebruiken zet je eerst je VPN app aan èn op de Verenigde Staten. Pas daarna open je de Sony Crackle app.
Content bekijken
Wanneer je de Sony Crackle app opent kan je een gratis inlog aanmaken maar dit hoeft niet. Wel zijn er bij aanmelding enkele extra mogelijkheden tot je beschikking (een watchlist bijvoorbeeld).
Voor mensen die al Netflix of Amazon Prime hebben zal het aanbod beperkt zijn. Maar Sony heeft eigen unieke content (series/films) die enkel daar te zien is.
Goed om te weten is dat Sony Crackle een ‘ad-supported online streaming provider’ is wat inhoud dat er voorafgaand en tijdens de film/serie korte reclame te zien is. Maar hierdoor blijft de app ook gratis, aldus Sony.
In tegenstelling tot andere streaming videodiensten is het niet mogelijk materiaal te downloaden en offline te bekijken. Je hebt dus altijd een internetverbinding nodig.
Ook is de content enkel met Engelstalige ondertiteling beschikbaar.
De app is op je iPad/iPhone te gebruiken maar het is ook mogelijk om content te streamen naar een Google Chromecast of Apple TV.
Wat mij opviel is dat – bij mij in ieder geval – films die ik op mijn watchlist had gezet vervolgens ook zonder VPN in Nederland te bekijken waren.
Meer en beter
Sony Crackle is leuk maar er zijn alternatieven. En die zijn soms ook nog beter.
Om de apps legaal en betaalbaar te houden zit er wel reclame in de films en series. Deze apps zijn – net als de Sony Crackle app – alleen met een VPN ingesteld op Amerika te gebruiken.
Enkele tips waar je zeker naar moet kijken in de Amerikaanse app store: TubiTV, PlutoTV, Snagfilms en Vudu (van Walmart)
Mijn laatste – en misschien mooiste – tip is Vumoo. Hiervoor heb je geen VPN nodig. De (recente) content is direct in je browser te zien. De website is niet direct te streamen maar met een Chromecast is het wel mogelijk je scherm vanuit de Chrome browser naar je TV te streamen.
Overigens vraag ik mij wel af in hoeverre Vomoo legaal is…..
Mijn advies: gebruik altijd een goede VPN!
Tip: probeer 1.1.1.1 Dit is een geen echte VPN maar een DNS service die het mogelijk maakt Netflix content uit bijvoorbeeld de Amerikaanse store te kijken. Bovendien is het gratis en werkt de app op alle platvormen (IOS, OSX, Windows, Linux, Android en Windows). Op hun website leggen ze goed uit wat het is en hoe het werkt.
Ik moet erbij zeggen dat het op het ene apparaat soms wel en soms niet werkt. Probeer de app dan even opnieuw uit en aan te zetten.