Verdwalen in een archief

Het heeft even geduurd maar op 1 december was het zover; het al jaren beloofde complete online muziekarchief van Neil Young – Neil Young Archives – ging ‘open’.

Neil Young Archives is een digitaal online archief waar je vrijwel alle ooit door Neil Young (solo en als lid van Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young) gemaakte muziek terug kunt vinden èn downloaden in de hoogst mogelijke kwaliteit. Het gaat om zowel oude, nooit uitgebrachte nummers, complete albums en ook nieuw materiaal. Tot 30 juni 2018 is het bovendien ook nog gratis. Daarna moet je er waarschijnlijk een klein bedrag voor gaan betalen. Over kerstcadeaus gesproken!

http://www.neilyoungarchives.com/#/?_k=1b1vha

Laat je niet afschrikken door de (in mijn ogen) wat gedateerde layout van de website. De hoeveelheid en vooral ook de enorme gedetailleerdheid is echt top. Zeker voor fans van Neil’s werk.
Het archiefverhaal begint in 1963 toen een nog jonge Neil Young als lid van de groep The Squires zijn eerste singletje The Sultan uitbracht en loopt op een horizontale tijdlijn door tot de Neil Young die we vandaag de dag kennen.
Bij ieder nummer is heel nauwkeurig aangegeven waar en wanneer het is opgenomen, wie de componist(en) en muzikanten tijdens de opname waren, tref je soms bladmuziek aan, zie je persoonlijke aantekeningen / kattebelletjes en zijn veel foto’s en soms ook video’s toegevoegd.

http://www.neilyoungarchives.com/#/?_k=1b1vha http://www.neilyoungarchives.com/#/?_k=1b1vha

 

Het is eigenlijk zo veel dat je er snel in kan verdwalen. Het is niet voor niets dat Neil zijn NYA handleiding / gebruiksaanwijzing afsluit met de woorden “Don’t forget to have a good time. And try not to get lost.” En dat doe ik dan ook  :-P 

 

Om het Neil Young archief te kunnen bekijken moet je inloggen met een Facebook-, Google account of eigen e-mailadres.
Ben je – net als ik – zuinig op je e-mailadres dan is het ook mogelijk om in te loggen met een ‘wegwerp’ mailadres zoals Guerilla mail. Dit werkt ook prima.

 

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.