Voor niets gaat de zon op!

Waarschijnlijk herken je dit wel; je kan op een website gratis een interessant e-boek of leuke en handige tips krijgen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is je e-mailadres opgeven…

Spam

Iedereen weet inmiddels wel dat voor niks de zon op gaat. Je e-mailadres wordt uiteindelijk gewoon doorverkocht. Aan wie weet je niet. Dat vermelden de websites er namelijk nooit bij.
Een e-mailadres is namelijk geld waard. Helemaal in combinatie met wat persoonlijke gegevens (zoals bijvoorbeeld je Naam, Geslacht, Leeftijd en Postcode) èn je ip-adres.
Door je gegevens te verstrekken geef je daarnaast ook aan dat je e-mailadres in gebruik is. Je ontvangt tenslotte op dat adres je gratis product.
Het verstrekken van die informatie kan je een hoop Spam opleveren.

Wegwerp mailadres

Mocht je – net als ik – zuinig zijn op je e-mailadres en geen zin hebben in een berg Spam dan is er een eenvoudige manier om aan het ‘gratis’ product te komen zonder je e-mailadres en andere persoonlijke informatie prijs te geven; gebruik bijvoorbeeld het gratis mailprogramma Guerrilla Mail.
Het Open Source platform Guerrilla Mail geeft je een gratis wegwerp e-mailadres dat een uur blijft bestaan. Na een uur verdwijnt je e-mailadres automatisch weer.
Guerrilla Mail werkt als ieder ander mailprogramma. Je kunt op dit mailadres ook reacties ontvangen en versturen (met bijlagen tot 150 MB!). Alleen vervalt het adres na 60 minuten.

Zo’n tijdelijk e-mailadres is ideaal om ‘gratis’ producten op te vragen zonder je privacygevoelige persoonlijke gegevens te verstrekken.
Om het gratis product te krijgen vul ik op websites die daarom vragen altijd een vreemde naam in (Pietje Puk bijvoorbeeld) en een willekeurige postcode (in veel gevallen controleert het programma niet of die bestaat…).
Ideaal om gratis producten op te vragen zonder je persoonlijke informatie te verstrekken.

Guerrilla Mail werkt overigens vanuit iedere browser. Daarnaast is er ook een Android app beschikbaar. Apple gebruikers moeten het zonder app stellen.

Wil je het nog anoniemer maken? Gebruik dan ook nog een (gratis) VPN service waardoor ook je ip-adres niet te achterhalen is.

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.