Een wireless bluetooth speaker

Als muziekliefhebber luister ik thuis altijd via mijn Yamaha R-N500, een network HiFi receiver naar muziek. Een goed apparaat met heel veel aansluitmogelijkheden waarmee je niet alleen duizenden internetradiozenders kunt ontvangen maar ook alle muziek van je iPhone/iPad en computer draadloos kunt afspelen.
Het enige nadeel van de Yamaha Net receiver is dat je altijd in de buurt van het apparaat moet zitten. En wanneer het buiten mooi weer is ga je toch niet binnen zitten.

Wensen

Dus ging ik op zoek naar een mobiele oplossing. Het hoefde geen radio-achtig apparaat te zijn. De meeste muziek heb ik tegenwoordig toch op mijn iPhone/iPad staan. Niet zozeer als losse muziekbestanden maar in apps (Spotify, Soundcloud, Jamendo, Radio-apps). Eigenlijk zocht ik een losse speaker met een redelijk geluid.
Mijn oude König speaker met standaard is voor films en tv heel geschikt maar geeft toch een minder mooi geluid bij het luisteren naar muziek. 
De speaker/box moest dus een redelijk stereo geluid geven, draadloos zijn (bluetooth) en de accu moest wat uurtjes meegaan. En dat allemaal voor minder dan €100.
Als je vervolgens op zoek gaat zie je dat er heel veel boxen zijn die aan mijn wensen lijken te voldoen. 
Al zoekende kwam er nog een eis bij; het geluid moest zoals bij de Gettoblaster vroeger gewoon ouderwets uit de voorkant van de box komen. Ik had buiten geen behoefte aan 360 graden geluid of geluid uit beide zijkanten van de box. Ik moest ervan kunnen genieten zonder mijn omgeving tot last te zijn. Dat was bij de Gettoblaster wel anders… :-P 

Gettoblaster
Gettoblaster

Keuze

Zoals gezegd zijn er in mijn prijsklasse verschillende “portable wireless bluetooth speaker” boxen te vinden. Na het lezen van diverse binnen- en buitenlandse reviews kon ik mijn lijstje beperken tot een JBL, een Sony en een Philips speaker.

Al deze boxen hebben een goed geluid. Toch klonk de Sony gewoon net iets beter. Maar geluid is iets heel persoonlijks. Wat de een mooi vindt is voor de ander misschien afschuwelijk.
Ik koos uiteindelijk de Sony SRS-XB20. Een blauwe.


Wat ik – naast het goede geluid – leuk vind aan deze box is dat je ze kunt koppelen. Ken je iemand die er ook een heeft of koop je er zelf ooit een (tweedehands) bij dan zijn de Sony boxen met een druk op de knop te koppelen en werken ze als stereo set. Dit kan zowel met de XB-20 als met de grotere XB-30. Koppelen met de kleine XB-10 is helaas niet mogelijk.
Leuke toevoeging is dat er drie mensen tegelijk met de box verbonden kunnen zijn. Tijdens een leuke muziekavond kun je om-en-om muziek vanaf je telefoon afspelen. Het maakt daarbij niet uit of je een iPhone of Android telefoon (of tablet) hebt.
Verder voelt de box gewoon degelijk aan en is deze ook IPX5 waterproof.Sony SRS-XB20 Wireless Bluetooth Speaker ervaring

Ervaring

Het verbinden met je telefoon en iPad stelt weinig voor; bluetooth aanzetten en wanneer het apparaat gevonden is verbinden (voor zover dat nodig is). Daarna de muziek-app (Spotify, Apple Music, Deezer etc) openen en je bent verbonden.
Sony levert bij de box ook een gratis app, Sony Music Center. Ik heb deze geïnstalleerd maar er uiteindelijk toch weer af gegooid omdat deze voor mij weinig toegevoegde waarde had.

Tijdens gebruik valt de box niet tegen. Integendeel, het geluid is super. Daarvoor moet je wel de extra bas knop indrukken. Anders is het basgeluid aanmerkelijk minder. Het totale geluid is en blijft mooi helder met voldoende hoge en lage tonen.
Ik kan mij goed voorstellen dat twee (of meer) gekoppelde boxen super klinken. Beter dan menig huiskamerspeakerset!

Het volume is op de bovenkant van de box te regelen maar reageert ook op de volume toetsen van je telefoon/iPad/tablet.
Mocht je tijdens het gebruik van de box een telefoontje ontvangen dan wordt de muziek onderbroken en is het mogelijk om (via de box) een gesprek te voeren. Persoonlijk schakel ik deze functie uit.

Verder zit er verlichting in de randen van de speakerbox. Dit beweegt op het ritme van de muziek maar kan ook permanent aan staan. Gelukkig is het ook uit te zetten. Het kan grappig zijn maar ik heb ook dit bijna gelijk uitgezet. Ik denk dat het uitzetten van deze functie de accuduur alleen maar ten goede komt. Met de bijgeleverde app is het wel mogelijk om de kleur van de verlichting aan te passen.
Die accuduur is overigens prima. De feitelijke gebruikstijd is zeker 10 uur, ook wanneer je de box een week uit hebt staan. Daarbij maakt het volgens mij wel uit hoe hard je de box zet. En hard kan ie! 
Mocht je accu leeg raken dan is het mogelijk om de box tijdens het spelen op te laden. Dit kan met de bijgeleverde micro-USB kabel of door er gewoon een powerbank aan te koppelen.

Mijn muziek apps werken allemaal met de Sony bluetooth box. Jammergenoeg werken mijn gitaar apps niet draadloos met de box. Dit ligt niet aan de box maar aan de app. Ik kan de gitaar apps gelukkig wel bedraad gebruiken.

Al met al ben zeer ik zeer tevreden met deze kunststof draadloze bluetooth speaker en sluit ik niet uit dat ik er ooit nog een bij koop. Een mens heeft tenslotte twee schouders  :-P 

 

Ik heb uiteindelijk voor de wat oudere de XB20 gekozen maar wil je een nieuwer, groter exemplaar dan heb je de keuze uit de XB30 en XB40.

https://youtu.be/IZ28BGCrkeM

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.