Een fijn bluetooth toetsenbord

Voor mijn iPad was ik laatst op zoek naar een nieuwe beschermhoes met geïntegreerd bluetooth toetsenbord. Ik vond het soms namelijk onhandig typen op het scherm van mijn iPad. Het typt op een iPad (of tablet)scherm toch heel anders dan op een echt toetsenbord.
Helemaal wanneer je, zoals ik, vrij veel zit ‘te tikken’.

Wensenlijstje

Dus ging ik op zoek naar een nieuw toetsenbord. Het liefst één met een vaste beschermhoes / cover. Een harde eis was dat het toetsenbord zowel op schoot als aan tafel goed te gebruiken moest zijn.
De beschermhoes moest van goede kwaliteit zijn en mocht mijn iPad niet beschadigen (sommige systemen beschadigen de hoekjes van het scherm).
Mobiliteit speelde niet echt omdat ik de iPad voornamelijk thuis, op de camping en tijdens vakantie gebruik en nooit onderweg.
Tot slot mocht het geen ‘los’ toetsenbord zijn. Daar had ik er nog één van in de kast liggen.

Modellen

belkin Toetsenbord
Mijn oude Belkin

Al snel kom je uit bij de modellen van Apple en Belkin. Uit ervaring weet ik dat de Belkin prijzig is maar wel goed is. Dit is een harde beschermhoes met geïntegreerd toetsenbord waar de meest belangrijke toetsen op zitten. Met het Apple model heb ik geen ervaring.

Maar mijn aandacht werd getrokken door een toetsenbord van Logitech, de K480. Een multi device bluetooth toetsenbord waarop je niet alleen je iPad maar ook je iPhone, iMac en Linux of Windows pc/tablet kunt aansluiten. Het toetsenbord kan overigens ook met Android overweg waardoor het ook voor dat platform heel geschikt is.

Maar…het is een toetsenbord zonder beschermhoes…. Die zou ik dan los moeten kopen. Toch was mijn belangstelling gewekt. Helemaal toen ik las dat je er drie verschillende bluetooth apparaten aan kunt koppelen. Ik zag mogelijkheden. Zowel mijn telefoon, iPad als mijn Raspberry Pi kon ik dus met dit ene toetsenbord bedienen.

Na wat verder kijken zag ik dat er ook een nieuwer model is; de Logitech K780. Die zag een stuk mooier en heeft bovendien meer toetsen, waaronder het numerieke gedeelte. Dit toetsenbord is wel wat groter dan de K480.

Omdat dit een goede oplossing voor mijn werkkamer is heb ik dit toetsenbord direct besteld.

Logitech K780

Het toetsenbord werd een dag later bezorgd. Aansluiten is een fluitje van een cent. Kwestie van uitpakken, bijgeleverde twee (AA) penlite batterijen in het toetsenbord doen, één van de drie aansluittoetsen selecteren en tot slot op de bluetooth ‘connect’ knop drukken. Je hebt daarbij de keuze voor Windows of Apple apparaten. Android staat er niet bij maar werkt onder de Windows knop ook gewoon.
Wanneer je apparaten elkaar gevonden hebben ben je klaar. Dit koppelen hoef je maar één keer te doen.
Zijn je apparaten gekoppeld dan is het overschakelen heel simpel. Ik heb bijvoorbeeld mijn iMac op 1 gezet, mijn iPad op 2 en mijn iPhone op 3. Met een druk op de juiste knop kun je op het andere device verder werken. Overschakelen duurt slechts een paar seconden.

De sleuf waar je iPad (tablet, telefoon) in gaat is voorzien van een soort antislipachtig rubber. Je iPad zal er echt niet snel uit vallen of glijden (de sleuf is aan beide kanten open en niet zoals bij de K840 dicht).
De kijkhoek is perfect en voelt aan alsof je achter een laptop zit. Het is trouwens mogelijk om een (9,7″) iPad en smartphone naast elkaar in de sleuf te plaatsen. Ook liggend!
Het toetsenbord tikt goed. De toetsen maken niet meer geluid dan een ander los toetsenbord. De afstand tussen de toetsen is ook voor mensen met wat dikkere vingers fijn.

logitech K480 / K780
Logitech K780 & K480

Het is wel goed om te weten dat je bluetooth 4.0 (ook wel Smart Bluetooth genoemd) nodig hebt. Mijn oudere Raspberry heeft dit niet en kan dus niet door het toetsenbord ‘gevonden’ worden.

Logitech K480

Omdat ik zo tevreden was met de Logitech K780 en die permanent in de werkkamer staat heb ik ‘voor erbij’ de oudere en iets eenvoudigere Logitech K480 er bij gekocht.

Het voornaamste verschil tussen de twee is dat dit model er uit ziet als een stukje kinderspeelgoed, een dichte sleuf voor de iPad / Tablet heeft, een draaitoets om apparaten te koppelen in plaats van druktoetsen en geen numeriek gedeelte heeft op het toetsenbord. Het toetsenbord is dikker maar ook kleiner.
Daarnaast zijn de toetsen anders van vorm en maken ze aanzienlijk meer geluid tijdens het typen. Voor de rest werkt het toetsenbord hetzelfde. Even goed als de grotere, nieuwere variant.

Ook de K480 heeft een goede kijkhoek en ligt lekker op schoot. Dit toetsenbord gebruiken wij erg veel in de woonkamer en buiten bij mooi weer. Het is ook ideaal om als standaard te gebruiken en een filmpje (Netflix) of TV te kijken. Je apparaat zit bij dit model naar mijn mening nog veiliger in de sleuf omdat de uiteinden dicht zijn. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iPad / Tablet er uit valt.
Nadeel van de dichte sleuf is dat er naast je (liggende) iPad geen telefoon meer naast past.

Niet geheel onbelangrijk: mijn toch redelijk dikke telefoon en iPad passen met beschermhoesje in de sleuf van zowel de K480 als de K780.

Ik heb voor de witte K480 versie gekozen. Die vond ik net iets minder kitsch dan de zwartte met felgroene accenten. Maar dat is een kwestie van smaak.

Conclusie

Ik was eigenlijk op zoek naar een hoesje met geïntegreerd bluetooth toetsenbord en kocht uiteindelijk een los toetsenbord… Heel wat anders dus. Maar ik ben zeer tevreden met beide toetsenborden. Ik denk zelfs dat ik ze direct zou vervangen mochten ze ooit defect raken.

In mijn werkkamer vervangt de K780 nu het oude Apple toetsenbord en een  toetsenbord van mijn Raspberry Pi. Voor dit laatste apparaat heb ik uiteindelijk voor €2 een bluetooth 4.0 USB dongle gekocht waardoor ook die op de K780 kan worden aangesloten.
De K480 gebruik ik in de woonkamer, buiten en tijdens vakanties.

Voor mij zou het fijn zijn geweest wanneer ik niet 3 maar 6 apparaten aan het toetsenbord kon koppelen. Maar omdat het koppelen van nieuwe apparaten zo eenvoudig en snel te doen is maakt dit weinig uit. Wanneer ik zo af en toe mijn oude Windows of Linux testcomputer wil gebruiken kan ik ook die nog even snel aan het toetsenbord koppelen.

toetsenborden Logitech K480 K780
Dikteverschil K480 / K780

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.