Hoe koop je bij Alibaba of Aliexpress?

Het bedrijf is de laatste tijd veel in het nieuws; Alibaba. Helemaal na de recente beursgang van dit Chinese bedrijf. Ook ik ben al een tijd tevreden klant bij dit immens grote bedrijf. Hoe koop je als consument nu leuke spullen bij Alibaba of bij dochterbedrijf AlExpress? Wat tips uit eigen ervaring.

Alibaba?

Allereerst is het is goed om te weten dat Alibaba en AliExpress zelf geen goederen produceren. Het zijn marktplaatsen waar fabrikanten hun goederen te koop aan kunnen bieden. 

Alibaba richt zich in eerste instantie op de groothandel en in mindere mate op consumenten. Toch kan je er als consument ook spullen kopen.

Dochterbedrijf AliExpress richt zich meer op consumenten en is te vergelijken met eBay of Marktplaats maar dan vele malen groter. Er is echt van alles te koop: elektronica, speelgoed, kleding, sieraden en nog veel meer. Onderstaande plaatje (met klikbare link) geeft je een beeld van wat er zoal te koop is. 

AliXpress Alibaba ervaring kopen in China
De NL website van AliExpress

Alibaba en AliExpress hebben een eigen Nederlandstalige website maar eventuele vragen stel je in het Engels. 

Voordat je spullen kunt kopen moet je wel eerst een gratis account aanmaken.

Producten kopen

Let bij het zoeken naar producten, vooral bij Alibaba, op de minimum hoeveelheid. Sommige artikelen zijn namelijk niet per stuk te koop. Dit kan je wel instellen bij het zoeken naar producten. Wil je maar één artikel kopen dan kan je soms een sample aanschaffen om te kijken of het product aan je verwachtingen voldoet. 

Voordat ik iets koop kijk ik ook altijd naar de verkoper. Wat voor referenties heeft die, zijn de beoordelingen goed, heeft het bedrijf sterren, heeft het bedrijf een website? Wanneer ik daar een goed gevoel bij heb ga ik pas over tot aankoop.

Soms is het ook verstandig om uit te zoeken of een artikel in Nederland niet verboden is (zoals bijvoorbeeld bepaalde messen en laserpennen).

Betalen

Bij Alibaba en AliExpress betaal je altijd vooraf. Betalen gaat makkelijk; met een credit card, bankoverschrijving of met PayPal. Bij de laatste mogelijkheid betaal je vaak wel 4% extra transactiekosten. Sinds maart 2015 is het ook mogelijk om via iDeal te betalen. De geaccepteerde betaalmethoden worden bij de producten aangegeven. Betalen gaat via een beveiligde https-verbinding (controleer voor de zekerheid het certificaat).

Verzending

Niet alle producten worden gratis verzonden. Vraag daarom voor te bestellen altijd wat de totale verzendkosten zijn.

De goederen worden vrijwel altijd met een koerier verzonden, meestal DHL, UPS of FedEx. Soms heb je daarbij een keuze. Ik heb ook goede ervaring met China Air. Over het algemeen duurt het twee tot zes weken voordat de spullen bezorgd worden. Al heb ik mijn bestelling ook wel eens in acht dagen ontvangen. Het ligt er aan of het product in een Europees depot voorradig is. Dat weet je tijdens het bestellen helaas niet.

Je krijgt altijd keurig bericht wanneer je bestelling op de post is gegaan. De bestelling is, wanneer het met een koerier is verzonden, ook online te volgen. Mijn ervaring met China Air is dat hun Track & Trace niet (goed) werkt.

Douane

Hou er rekening mee dat je over de spullen die je koopt naast verzendkosten in Nederland ook nog invoerrechten, inklaringskosten en BTW moet betalen. De hoogte van dit bedrag kan je op de site van de Douane berekenen.

Ik koop altijd kleine hoeveelheden waardoor ik geen invoerrechten betaal. Bestelbedragen onder de €22 zijn namelijk vrijgesteld. Daarom laat ik een grotere order altijd splitsen in kleine verpakkingen die minder dan €22 waard zijn. Dit is echter nooit een probleem. Mijn ervaring is dat de verkoper veel voor een verkoop – hoe klein ook – over heeft.

Vraag de verkoper altijd om je een officiële rekening te sturen! De bedragen op het pakketje kloppen namelijk nooit. Je kan het nodig hebben om aan te tonen wat de bestelwaarde is.

Bezorging

De bestelling wordt gewoon door de koerier of PostNL thuis bezorgd. Eventuele invoerrechten, BTW en inklaringskosten betaal je cash aan de postbode. Ik blijf me er over verbazen dat dit alleen contant kan. Gelukkig heb ik hier – door het lage bestelbedrag – slechts één keer mee te maken gehad!

Veiligheid

Onlangs kocht ik een zeer gunstig geprijsde bloeddrukmeter voor nog geen €5 incl. verzendkosten. Op de website zag ik vrij snel dat de bestelling op ‘frozen’ was gezet door AliExpress. Waarom, vroeg ik me af.

Het blijkt dat je bestelling en betaling altijd via AliExpress lopen. Het geld gaat niet direct (zoals bij Marktplaats en eBay) naar de verkoper. In dit geval vertrouwde AliExpress de verkoper niet. De verkoper moest AliExpress binnen enkele dagen ervan overtuigen dat ze naar eer en geweten handelden. Konden ze dat niet, dan kreeg je het betaalde bedrag van AliExpress teruggestort. 

Wel een veilig gevoel, ook al ging het in dit geval maar om een klein bedrag!

AlieXpress Alibaba ervaring

Andere aanraders zijn DealeXtreme en DennisDeal. Ook daar heb ik een blog met mijn ervaring over geschreven (via de volgende links kom je direct bij de blogs over DealeXtreme en DennisDeal).

Op het gebied van elektronica (Autoaccessoires, Computers, Camera’s, Fototoestellen, Android, Apple producten, Audio, Video, Kampeer & Survival spullen) zijn Fasttech en Mini In The Box goede en voordelige adressen.

Ben je op zoek naar (sport) mode, schoenen, tassen, kleding of sieraden, dan is Lightning in the Box wellicht interessant voor je. De kortingen lopen daar soms flink op!

Een onbekendere Chinese concurrent van Alibaba/AliExpress is  BangGood (Best Bang for your Buck). Ook zeker de moeite waard….

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 3 september 2016

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

4 Reacties

 1. kim
  11 oktober 2015

  hoi, ik zit ook te kijken op aliexpress, maar kom niet echt uit de verzendmethodes. zijn een aantal opties zoals: sellers chipping method, china post air mail, china post air parchel. waar moet ik nou voor kiezen?

 2. Janneke
  25 september 2015

  Dank voor de info. Heb inmiddels ook naar tevredenheid meerdere dingen gekocht. Veel goedkoper!!

 3. Annet
  2 april 2015

  Tegenwoordig kan je ook met iDeal betalen. Geloof dat Paypal niet mogelijk is, wel Alipay.

 4. Mo
  7 februari 2015

  Dank voor je artikel! Ik wilde je melden dat ik inmiddels met succes wat spullen bij Ali heb gekocht. Het scheelt best wel geld.

Reacties zijn gesloten.