Kopen in china wordt duurder

PostNl maakt bekend dat per 1 juli 2021 de BTW vrijstelling voor buiten de EU gekochte producten met een waarde van minder dan €22 vervalt. Blijft de waarde onder de €150 dan betaal je naast BTW ook altijd €4 afhandelingskosten.

Dus koop je bijvoorbeeld een armband bij Aliexpress voor €1 dan zal je naast BTW ook altijd aangeslagen worden voor €4 afhandelingskosten door PostNl (dat is bij online betaling, bij een afhaalpunt betaal je zelfs €7).

Heeft je bestelling een waarde van meer dan €150 (dat is inclusief verzendkosten), dan betaal je naast BTW en afhandelingskosten ook invoerrechten over je aankoop.

Je aankoop kan dus opeens een stuk duurder uitvallen. Voor Nederlandse ondernemers is dit goed nieuws. De concurrentie uit China zal kleiner en eerlijker worden. Mensen zullen nu toch minder snel kleine gadgets in (voornamelijk) China kopen. 

Het is te hopen dat ondernemers hier nu niet de prijzen flink omhoog gooien. Winst is noodzakelijk maar sommige ondernemers vragen absurde bedragen voor producten die ze bij dezelfde Chinese bedrijven inkopen. Een beetje a la Sywert van Lienden’s mondkapjes….

Daarnaast hoop ik dat de wetgever in Nederland online verkopers gaat verplichten bij hun produkten duidelijk te vermelden of de prijs inclusief BTW is en of het om dropshipping gaat.

Dropshipping

Bij dropshipping koop je een product in een Nederlandse webwinkel die de bestelling zelf niet op voorraad heeft maar je bestelling direct bij de verkoper in het buitenland (China) plaatst. Je ontvangt je bestelling na enige tijd zonder tussenkomst van de Nederlandse verkoper direct van de (Chinese) leverancier.

Het kan soms lastig zijn om dropshippers te herkennen. Het wordt nl nergens als letterlijk aangegeven. Je ziet het meestal aan de verwachte levertijd. Die is bij dropshippers nooit 3-5 dagen.
Ook bij grote websites als Amazon.nl en Bol.com zijn dropshippers actief! Kopen bij dropshippers is sowieso af te raden. Dropshippers kunnen zelf hun producten moeilijk of tegen hoge kosten terugsturen naar de fabriek. Omdat zij niet graag met geretourneerde spullen blijven zitten doen ze naar klanten vaak moeilijk over retourneren. Getuige ook de vele verhalen op internet en websites als Kassa.

Realiseer je dat ook over bestellingen bij dropship-verkopers inklaringskosten betaald moeten worden. Die zijn voor jou, de koper.

Conclusie: pas op met dropshippers en kijk of je bestelling in China ook met de bijkomende kosten nog interessant is. Soms is het beter om het product gewoon in Nederland bij de winkel in je woonplaats te kopen. Bij grote bestellingen of groot prijsverschil blijft het interessant om in China te kopen. Meer over het kopen in China is in mijn andere blogs te lezen (bv Mijn ervaring met AlieXpress).

Meer informatie is op de website van PostNL te vinden: https://www.postnl.nl/campagnes/aankopen-buitenland/

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

Een reactie

  1. Lourens
    14 juni 2021

    Dank je voor de tip. Had er niet eerder over gehoord. Mijn bestelling had anders wel erg duur uitgevallen…..

Reacties zijn gesloten.