In het kader van het downsizen wilde ik deze vakantie nog minder spullen meenemen. Niet alleen minder kleding maar ook minder apparatuur.
Dus geen fototoestel maar gewoon mijn vertrouwde iPhone SE. Omdat een iPhone jammergenoeg geen (micro)SD kaartjes accepteert, zijn je foto’s niet echt veilig op alleen je telefoon. Stel dat die kapot gaat, of erger, dat je het toestel kwijt raakt.
Voor dat doel schafte ik voor deze vakantie de Lexar Micro SD Reader aan. Een kleine – door Apple goedgekeurde – kaartlezer die je direct op de lightning poort van zowel je iPhone als iPad kunt aansluiten.
In de Lexar past vervolgens een micro-SD kaartje. Met de gratis Lexar Mobile Manager app zie je niet alleen precies waar welk bestand staat, maar kun je de audio, foto, video en andere losse bestanden ook verplaatsen, kopieren, aanpassen of verwijderen (de apps op je toestel kun je niet verplaatsen). Hierdoor heb je in feite een externe harde schijf voor je telefoon of tablet.
Super handig, leek mij.
Vervolgens heb ik er een 128 GB micro SD-kaartje van Lexar bij gekocht. Dit kaartje gebruikte ik voor onze vakantie foto- en video backup.
Voor vertrek heb ik alles geïnstalleerd en geformatteerd naar het ex-fat formaat. Daarna getest of de Lexar ook herkend werd door de iPad en iPhone. En of de app werkte. Gelukkig werkte alles direct. Dat scheelt in ieder geval een laptopje aan ruimte!
praktijk
Na een paar vakantiedagen wilde ik de gemaakte foto’s even backuppen op het kaartje. Gewoon voor de zekerheid.
De backup start en er worden ook zichtbaar foto’s naar het schijfje verplaatst. Tot foto nummer 6 dan. Dan stopt het proces. Verschillende keren geprobeerd maar telkens met hetzelfde resultaat. Ook op de iPad en andere telefoon.
Het is wel mogelijk om 5 foto’s tegelijk naar de Lexar te kopiëren. Maar daarvoor moet je iedere selectie foto’s afzonderlijk selecteren, kopiëren en weer op de juiste plek plakken. Met meer dan honderd foto’s is dat zonde van je (vakantie)tijd.
Een beetje tegenvallend wat dit doel betreft dan!
Voor het kijken van films /series werkt de gadget perfect. Je kijkt zonder haperingen naar een film of serie die op een SD card staan.
Gelukkig hadden we op sommige campings redelijk goede en gratis WiFi. Op die manier hebben we onze foto’s tussentijds toch iets sneller kunnen backuppen naar Google foto. Voor de zekerheid. Maar daar wilde ik eigenlijk de Lexar voor gebruiken.
Thuis
Toch vreemd. Dus bij terugkomst thuis alles nogmaals gecontroleerd. Wat blijkt? De Lexar werkt prima met SD kaartjes tot 64 Gb. Grotere SD Cards worden wel gelezen maar schrijven is een probleem.
Dat verklaart dus het probleem met het kopiëren van foto’s van mijn iPhone naar het (naar nu blijkt te grote) 128 GB SD kaartje.
Met deze kennis heb ik het kaartje een paar keer opnieuw uitgeprobeerd. Nu werkt alles perfect, gelukkig. Had ik dat maar eerder geweten!
Conclusie
Zolang je SD kaartje niet groter is dan 64 GB werkt de Lexar Micro SD Reader perfect. Het is niet alleen te gebruiken om foto’s van je iPhone/iPad naar SD card te backuppen maar het is ook mogelijk om films, muziek of boeken op het kaartje te zetten. Die zijn dan (vanaf het kaartje) op je iPhone/iPad te bekijken. Het is dan een soort externe harde schijf. In dat geval werkt zelfs een 128 GB SD kaartje.
Ondanks mijn eerste strubbelingen met de Lexar Micro SD Kaartlezer ben ik er nu (toch) super blij mee. Al vind ik wel dat Lexar duidelijk zou moeten aangeven dat de kaartlezer alleen (goed) werkt met SD cards van maximaal 64 GB!
Deze kaartlezer van Dr. Memory schijnt ook goed – en bovendien een stuk goedkoper – te zijn. Ik heb er zelf geen ervaring mee.