Mijn ervaring met Aliexpress, de webwinkel in China

Je bezoekt deze pagina waarschijnlijk omdat je op zoek bent naar een betaalbaar kado, een leuke gadget of nieuwsgierig bent naar mijn ervaring met het kopen bij webwinkel AliExpress in China.

AliExpress

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst van AliExpress. Eigenlijk hoorde ik de naam Alibaba. Dat klonk als een sprookje. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
AliExpress blijkt min of meer hetzelfde te zijn als Alibaba. Het is hetzelfde bedrijf maar met een iets andere doelgroep. Alibaba richt zich meer op de groothandel en AliExpress op consumenten. Werledwijd.
AliExpress is een grote marktplaats waar bedrijven hun producten te koop aanbieden. Alleen is het veel groter dan Marktplaats of eBay. Je kunt er zo’n beetje alles kopen. En niet onbelangrijk; veel goedkoper dan bij ons in Nederland (en België).
Zoals gezegd koop ik inmiddels al wat jaren bij AliExpress. In die jaren heb ik redelijk wat ervaring opgedaan met het voorkomen van miskopen bij AliExpress. Hieronder wat tips om leuke spullen  voor jezelf of anderen in China te kopen. Of zoals AliExpress zelft zegt; Slimmer kopen, beter leven.

Marktplaats

Voor je de website van AliExpress bezoekt is het goed om te weten dat AliExpress zelf niks verkoopt. Het is een online markt (een website) die het bedrijven mogelijk maakt hun producten aan een groot publiek aan te bieden. Een echte Marktplaats dus.
Het grote voordeel van deze constructie (ten opzichte van bijvoorbeeld eBay en Marktplaats) is dat je betaling altijd aan AliExpress is. Niet aan de verkopende winkel. Pas wanneer jij het product hebt ontvangen en aan hebt gegeven dat je tevreden bent krijgt de verkopende partij het geld van AliExpress. Wel zo veilig. Maar daarover later meer.

Om je een indruk te geven wat AliExpress zoal verkoopt:

Overzicht

Kopen

De website van AliExpress is automatisch in de taal van het land waar je op dat moment bent. In Nederland in het Nederlands, in België heb je de keuze tussen Nederlands of Frans.
De website is heel overzichtelijk ingedeeld. Via rubrieken kom je bij hetgeen je zoekt. Of door direct je zoekopdracht in te typen.
Vervolgens heb je een aantal criteria om het zoekresultaat te verfijnen en te sorteren. Zelf selecteer ik meestal op Gratis Verzending, Laagste Prijs en soms ook op Beoordeling door andere klanten. Dat laatste voegt niet altijd wat toe. Sommige beoordelingen zijn niet meer dan toegekende sterren.
Bedrijven zonder beoordeling kunnen ook goede producten leveren, is mijn ervaring. Dus staar je daar niet blind op.

Bij het kopen van kleding en schoenen is het beter de verkoper te vragen naar de exacte Europese maten. Mijn ervaring is dat Chinese maten erg klein uitvallen. Wanneer je daar rekening mee houdt moet het goed komen. Mijn XXL (ik heb L) sportkleding past perfect.
Mijn advies is; bij twijfel altijd vragen.

Verzending

Zoals gezegd is verzending bijna altijd gratis. Is dit niet het geval dan kun je makkelijk een ander bedrijf vinden die het wel gratis verstuurt. Gratis verzending is bijna altijd met China Air of een ander China Post.
Mocht de verzending niet gratis zijn en staat er niet duidelijk bij wat de kosten zijn, vraag dit dan op alvorens te bestellen. Dit om verassingen te voorkomen.
In bijna alle gevallen zijn de eventuele verzendkosten zo laag dat het nog altijd veel goedkoper is dan bij ons. De Chinese overheid subsidieert de bedrijven zodanig dat het ver onder de kostprijs verzonden kan worden.
Na verzending van je artikel ontvang je een e-mail met daarin een Track & Trace code van China Air. Bij mij werken die echter nooit.
Mijn ervaring is dat de bezorging ergens tussen de 7 en 28 dagen ligt. Wil je het sneller hebben dan is het mogelijk een koerier (DHL,FedEx, UPS etc) in te schakelen. Dat is echter enorm duur.
Je pakketje wordt bij aankomst in Nederland gewoon door PostNL bezorgd. Meestal gewoon thuis maar de laatste tijd ook regelmatig bij een ophaalpunt van PostNL.

UPDATE  (PostNL website) Het Chinese AliExpress, onderdeel van de Alibaba Groep, heeft PostNL gekozen als de bezorger voor een groot deel van de pakjes naar Nederland. Webwinkels van het populaire online platform, krijgen direct toegang tot het netwerk van PostNL. Door deze samenwerking krijgen consumenten hun bestelde pakjes van AliExpress sneller, namelijk binnen vijf tot zeven dagen, thuisbezorgd.

Betalen

Bij AliExpress betaal je de tussenpersoon, de website AliExpress. Pas nadat je goederen geleverd zijn en je dit bevestigd hebt (daar heb je ruim twee maanden de tijd voor) gaat de website AliExpress over tot betaling van de verkoper.
Betaling is altijd vooraf en kan op verschillende manieren; iDeal, Paypal (kost vaak 4% extra), Credit Card of een bankoverschrijving. DIt gaat altijd op een beveiligde (https) website (controleer altijd het certificaat (slotje) in de adresbalk).
Nadat je betaling is verwerkt (krijg je bericht van) gaat de opdracht naar de verkopende partij. Die doet je aankoop vervolgens op de post (waarvan je ook weer een mailtje ontvangt).

Douane

Hou er rekening mee dat je over de spullen die je bij AliExpress koopt naast eventuele verzendkosten ook nog invoerrechten, inklaringskosten en BTW moet betalen. De hoogte van deze kosten kun je met de gratis Euro invoercalculator van de Douane (in België) berekenen.
 Bedragen onder de €22 (inclusief eventuele verzendkosten) zijn vrijgesteld van invoerrechten. Je zou een grote order kunnen laten splitsen in kleine verpakkingen die ieder minder dan €22 waard zijn.
 Mijn ervaring is dat de verkopers heel klantvriendelijk zijn en dit graag doen.Tussen de €22 en €150 betaal je BTW en inklaringskosten (zie invoercalculator).
Goed om te weten dat de juiste factuur in je account terug te vinden is, mocht dit nodig zijn. Bij het pakketje zit namelijk nooit een rekening. Ook klopt de op het pakket aangegeven waarde vrijwel nooit (dit is altijd te laag).
De Douane heeft echter met zoveel pakketjes te maken dat de kans dat jouw pakketje er uit wordt gehaald overigens heel klein is. Je kunt dus de gok wagen. Op eigen risico natuurlijk. :-P

Ontvangst

Na ontvangst van je pakketje krijg je via de mail het verzoek om aan te geven of je aankoop bevalt, onbeschadigd en heel is aangekomen. Daarvoor heb je ongeveer twee maanden, gerekend vanaf de verzending, de tijd.
Mocht je aankoop niet aan de (advertentie)omschrijving voldoen, zoek zijn geraakt in de post of defect/beschadigd zijn krijg je het aankoopbedrag altijd terug.

Dat dit geen loze woorden zijn weet ik inmiddels uit eigen ervaring.
Een paar jaar geleden kocht ik een zeer gunstig geprijsde bloeddrukmeter voor nog geen €5 incl. verzendkosten. In mijn account zag ik vrij snel dat de bestelling door AliExpress op ‘Frozen’ was gezet. Waarom, vroeg ik me af.
Uit navraag bleek AliExpress de verkoper niet helemaal te vertrouwen.
 De verkoper moest AliExpress binnen enkele dagen ervan overtuigen dat ze naar eer en geweten handelden. Konden ze dat niet, dan kreeg ik als consument het betaalde bedrag van AliExpress teruggestort. Wel een veilig gevoel, ook al ging het maar om een klein bedrag!
Recentelijk kocht ik een kabeltje dat niet bleek te werken. Een mailtje (via je account) naar de verkoper en ik kreeg al snel de vraag of ik een nieuw kabeltje wilde of mijn geld terug wilde hebben. Ik koos voor het laatste en had in een week mijn geld terug, met duizend excuses….
Want in China is de klant nog steeds Koning!

Klikbare link naar de webwinkel van AliExpress:

Aliexpress ervaring en tips

Flashdeals van AliExpress

Best lopende producten 

Bekende merken

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.