Mijn mening over de Zoom G1Xon

Ook al gebruik ik zelf vrijwel uitsluitend apps om gitaar te spelen, ik blijf altijd geïnteresseerd in multi-effect pedalen. Het blijven leuke gadgets.
Zo had ik laatst de mogelijkheid om de op internet veel geprezen Zoom G1Xon uit te proberen.

Test gebruik Zoom G1Xon multi effect gitaar pedaalDe Zoom G1Xon is al een paar jaar op de markt maar blijft populair. Deels zal dat wel met de belachelijk lage prijs te maken hebben. Voor € 48 heb je de simpele Zoom G1on versie en voor €9 extra de uitgebreide G1Xon met expressie voetpedaal. Los van de voetpedaal zijn ze identiek.

Jaren geleden heb ik eens een Zoom effect gehad – de Zoom 505 – die voor een beginnend gitaarspeler erg leuk was. Ik ben dus benieuwd of dit apparaat net zo leuk is als de 505 indertijd. Daarnaast ben ik benieuwd of de bediening net zo eenvoudig is. Ooit heb ik namelijk een effectenpedaal gehad waar ik meer aan knoppen zat te draaien dan dat ik aan spelen toe kwam…

Dus vol verwachting sloot ik mijn gitaar aan. Ik heb de G1Xon overigens op een Fender Stratocaster, een Ibanez AR (Met Seymour Duncan elementen) en een goede Ibanez Les Paul pro gitaar uitgeprobeerd.

Zoom G1Xon

In vergelijking met de Zoom 505 uit de jaren negentig is de G1Xon veel geavanceerder. Naast de 100 effecten- en versterkergeluiden zit er een expressiepedaal op, een drummachine, een 30 seconden looper en een tuner. Daarnaast heb je de mogelijkheid om online patches te up- en downloaden.
De specs van de Zoom G1Xon (en G1on) zijn hier te vinden.
Op YouTube zijn er enorm veel filmpjes over dit apparaat te vinden, dus daar val ik je hier niet mee lastig  :-P

Doelgroep

Het apparaat is voor thuisgebruik goed genoeg. Het is gemaakt van hard plastic. Zolang je er een beetje voorzichtig mee om gaat zal het niet in tien stukken breken.

Het is naar mijn mening minder geschikt voor optredens. Maar daar is de Zoom ook niet echt voor gemaakt. Het is echt een effectenpedaal voor de (met name beginnend) gitarist die wat ideetjes wil uitwerken, wil oefenen of wat wil jammen. Met koptelefoon of aangesloten op een versterker. 
Verder heb je de mogelijkheid om er een externe cd/mp3-speler / iPhone / tablet o.i.d. op aan te sluiten en met muziek mee te spelen.
Het is zelfs mogelijk het apparaat op de computer aan te sluiten en in een DAW (zoals Garageband) te gebruiken. Hiervoor heb je wel een audio interface nodig.

Het pedaal werkt op vier AA batterijen al is het mogelijk er een adapter bij te kopen of (veel goedkoper) een USB-kabel te gebruiken.

Gebruik

Zoom G1Xon beoordelingDe lay-out van de G1Xon is overzichtelijk, al is het scherm klein. Zelfs zonder de handleiding te gebruiken kom je er denk ik wel uit.

Het apparaat heeft tientallen voorgeprogrammeerde (factory)presets en de mogelijkheid om zelf eigen patches toe te voegen (er is ruimte voor 100 eigen ‘user’ patches).
Van de fabrieks-presets zijn er enkele (voor mij) bruikbaar. Meestal de presets zonder (te) veel  distortion. Die zijn naar mijn mening niet zo goed en vaak over the top. Maar dat is persoonlijk.
Met wat draaien aan de verschillende knoppen is het echter mogelijk best goede geluiden uit de Zoom te halen. 

Ik ben eigenlijk aangenaam verrast over de geluidskwaliteit van het Wah pedaal. Dat komt redelijk in de buurt van mijn Cry Baby. En die zijn prijziger dan dit apparaat!
De 68 verschillende begeleidende drumgeluiden zijn redelijk standaard en meer bedoelt als begeleiding. Er zitten geen roffels of zo bij. Maar blijft leuk om mee te jammen.

De looper is denk ik het lokkertje van dit apparaatje. Ook al kan je er slechts 30 seconden mee opnemen en ben je de opname na uitschakeling van het apparaat weer kwijt.
Ik liep wel regelmatig tegen de processor beperkingen aan. Wanneer je teveel zware modulatie effecten gebruikt krijg je een time-out melding. Ik had ook regelmatig last van een haperende ritmesectie. Waarschijnlijk omdat de gitaareffecten te veel van de processor vroegen.

Conclusie

Over geluid valt te twisten. Dat voorop gesteld. Maar de Zoom heeft mij best verbaasd. In positieve zin wel te verstaan. Helemaal wanneer je naar de prijs kijkt. 

De geluiden zijn van iets mindere kwaliteit dan de grote merken. Maar die zijn dan ook weer vele malen duurder. Het is – net als de 505 indertijd – een leuk multi effectenpedaal om mee te beginnen waarbij je heel veel waar voor je geld krijgt.

Ik denk dat beginnende gitaristen hier heel goed mee uit de voeten kunnen. Laat de factory presets voor wat ze zijn en ga zelf lekker met de knoppen spelen. Het is allemaal redelijk overzichtelijk.
Wanneer je eenmaal door hebt wat er allemaal mogelijk is en hoe je effecten het best in bepaalde volgorde plaatst is het tijd voor de volgende stap, een beter apparaat.
Maar tot die tijd is dit een perfect pedaaltje om mee te beginnen (en ondertussen door te sparen voor een betere). 
Voor deze prijs zal je zeker geen spijt van je aankoop hebben!

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.