Waarom ik mijn gitaareffecten verkocht heb

Ooit begon ik klein; een gitaar en een kleine Marshall versterker. In de loop der jaren kwamen daar effecten, pedalboards, andere versterkers en gitaren bij. Veel gedoe als je het allemaal mee wilde nemen. Tegenwoordig ben ik aan het downsizen. En dat levert opvallende resultaten op. Het is bovendien goedkoop!

Mijn wensen zijn simpel; ik wil af en toe wat gitaar spelen zonder daarbij veel gehannes. Ook wil ik af en toe met (eigen) opnames mee kunnen spelen. Natuurlijk moet het geluid acceptabel zijn.
In mijn zoektocht heb ik de afgelopen tijd verschillende gitaar apps voor de iPhone/iPad gedownload. Vaak eerst de gratis variant. Al deze apps zijn overigens ook op een iPod Touch (vanaf versie 4) te installeren.

Een waarschuwing: om deze apps te kunnen gebruiken heb je wel een audio interface en kabel nodig om je iPhone, iPod of iPad en je gitaar met elkaar te verbinden. Ik gebruik de bij mijn Apogee Jam geleverde kabel.

Garageband

Voor gitaristen is er natuurlijk het overbekende Garageband van Apple. Dit gratis programma vormt op mijn iPhone en iPad de basis. Dit programma gebruik ik om op te nemen en tracks te verplaatsen naar Logic Pro X. Daar kunnen ze nog verder en beter bewerkt worden. Van de gitaargeluiden in Garageband ben ik persoonlijk niet zo gecharmeerd. De uitwisselbaarheid tussen iPhone/iPad en Macbook (waar LPX op staat) is wel heel fijn. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar aanvullende apps met betere gitaargeluiden.

Tonestack

tonestack
Tonestack 3

Ik begin maar met de app die mij het meest verbaasde; Tonestack van Yonac. Met deze app heb je o.a. alle mogelijke effecten tot je beschikking, een gitaar tuner, een metronoom, kan je meespelen met nummers op je telefoon en ook zelfs alles opnemen.
In eerste instantie gebruikte ik de beperkte gratis versie. Maar al na enkele dagen aan de verschillende knoppen te hebben gedraaid (wat is er veel mogelijk) heb ik toch de hele app (versie 3 ) gekocht. Die werd met flinke korting als in app aankoop aangeboden. En daar heb ik nog steeds geen spijt van!

De ingebouwde muziekspeler blijft voor mij het grote pluspunt. In tegenstelling tot enkele anderen werkt deze zonder haperingen en kan je ook de loop setting inschakelen. Met wat geduld en spelen met de verschillende instelling kun je echt goede geluiden tevoorschijn toveren.

 

tonestack-3
Meespelen met opnames

Het is ook met de gratis versie van deze app zelfs mogelijk opnames te vertragen om snelle gitaarsolo’s te ontcijferen. De gratis versie van Tonestack 3 heeft eigenlijk alleen beperkingen vwb het effectengedeelte. Er zijn slechts enkele vooraf ingestelde effecten en versterkers te gebruiken. Ook heb je maar een opnamespoor tot je beschikking.

update: Anno 2020 nog goed bruikbaar maar heeft al geruime tijd geen update gehad.

Tonebridge

Een andere grappige en volledig werkende gratis app is Tonebridge. Deze app richt zich meer op het gitaargeluid van bekende nummers. Er zit een redelijk grote database met nummers bij. Wanneer je een nummer kiest krijg je de sound van de gitaar uit het nummer en kan je een opnieuw ingespeeld stukje van het nummer horen. De kwaliteit / nauwkeurigheid verschilt soms erg maar sommige nummers zitten best dicht bij het origineel.

tonebridge
Tonebridge

 

 

 

 

 

 

tonebridge-2
Beperkte opties

 

 

 

 

 

 

 

De app heeft een (niet storende) optie om tegen betaling de tabulatuur bij het nummer te downloaden.

Mobile POD

Dit is natuurlijk een bekende app. Wanneer je in het bezit bent van een Line6 POD krijg je deze app gratis. Anders kan je de app heel beperkt gebruiken. Als niet POD bezitter kan je de app ook kopen. De app kost dan wel €20.

mobile-pod
Line6 Mobile POD app

Het is ook bij deze gratis app mogelijk opnames te importeren. Alleen kreeg ik de loop functie niet goed werkend. En laat dat net zijn waar ik het voor wil gebruiken. Verder werkt de app heel eenvoudig.
Het geluid van de POD app is goed. Maar net zoals bij andere merken; je moet er van houden. Heel persoonlijk dus.
Ik heb de app en gebruik deze af en toe.

Aanvulling 2020: Koop deze app niet. Er is al lang geen update meer verschenen en de app crashed (te) vaak.

Stompbox-Band

Een app die ook op mijn lijstje stond; Stompbox-Band. Ik heb de app uiteindelijk niet aangeschaft omdat deze specifiek op de iPad is gericht en ik een app voor mijn iPhone zocht. Ik kan dus geen oordeel geven over deze app.
De app ziet er goed uit en heeft veel mogelijkheden voor de 12,99 (geen $21,99).
Wanneer je op zoek bent naar een app voor op je iPad zal dit ongetwijfeld een goede keuze zijn.
Ik sluit ook niet uit dat ik – als gadget liefhebber – de app zelf alsnog aanschaf….

Aanvulling 2020: koop deze app niet meer. Er is al ruim een jaar geen update meer verschenen waardoor de kans vrij groot is dat je problemen gaat ondervinden.

stompbox-band-app
StompBox Band

Downsizen

Nu kan ik hele verhalen schrijven over het zoeken naar geluiden en de mogelijkheden van deze bovengenoemde apps maar dat doe ik natuurlijk niet. Geluid is iets heel persoonlijks. En een app moet je ook gewoon liggen.
Probeer de gratis versies van de apps zelf uit zou ik zeggen. De geluidskwaliteit van de apps is de afgelopen jaren echt gigantisch vooruit gegaan. Daar komt bij dat je voor een fractie van de prijs van ‘normale’ apparatuur echt bijna alles tot je beschikking hebt.
Naast bovengenoemde apps – die ik uiteindelijk heb gehouden en regelmatig gebruik – heb ik ook JamUp en Amplitube geprobeerd. Ook heel goede apps met min of meer dezelfde mogelijkheden maar ik vond Tonestack uiteindelijk beter bij mijn doel passen.

Je voelt het al aankomen…. ik ben inderdaad gaan downsizen. Vrijwel al mijn vaste apparatuur is inmiddels verkocht. Met slechts een gitaar, iPhone en de Apogee Jam met kabel kan ik overal waar ik wil gitaar spelen.
Niet geheel onbelangrijk maar je kan echt uren spelen op je iPhone. De accu belasting valt vreemd genoeg enorm mee!

Wat tips

Om af te sluiten een paar tips.

 • Probeer voordat je je hele effectenbak en versterker op Marktplaats zet, zelf eerst wat gratis apps uit. Koop eventueel de volledige app. Je aankoop is binnen 14 dagen te annuleren, mocht de app toch niet bevallen.
 • Zorg dat je een goede audio interface hebt met een Apple gecertificeerde Lightning aansluiting. Ik gebruik zelf de Apogee Jam.
 • Schaf voor €4,99 de AudioBus app en de in app multi mode (nogmaals €4,99) aan. Daar zal je echt geen spijt van hebben. Deze app maakt het mogelijk om meerdere apps digitaal met elkaar te verbinden. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere gitaar apps tegelijk openen (bijvoorbeeld Mobile POD voor een bepaald geluid of effect omdat die beter klinkt en Tonestack voor weer andere geluiden of backing tracks) en het geluid direct naar Garageband sturen waar je het kan bewerken en/of opnemen.
 • Ben je eenmaal overtuigd van de mogelijkheden dan is het zelfs mogelijk een iRig Blueboard van IK Multimedia (of de iets goedkopere  Akai LPD8) te kopen waarmee je verschillende zaken kan voorprogrammeren en bedienen.
 • Het is ook mogelijk om een extern volumepedal of Cry Baby Wah pedaal tussen je gitaar en telefoon aan te sluiten. Dit werk goed.
 • Wanneer je er echt alles uit wilt halen dan is er nog de power amp versterker. Met dit stompbox formaat kastje sluit je de iPhone/iPad aan op een PA installatie of speaker. Electro Harmonix maakt bijvoorbeeld de Magnum 44 (opvolger van de 22 Caliber).
 • Download de gratis Boss backing tracks die ook te vinden zijn in mijn blog over de Boss JS-10. Die zijn van zeer goede kwaliteit. Verder kan je natuurlijk ook websites als guitarbackingtrack.com raadplegen. Al varieert de kwaliteit van deze tracks vaak sterk.
 • Zoals eerder aangegeven is het ook mogelijk bovenstaande apps op je iPod Touch te installeren.
 • koop anno 2020 bij voorkeur AUv3 apps! Deze werken niet alleen fijner maar bieden veel meer mogelijkheden.
 • De Nederlandse appmaker Bram Bos / Ruismaker heeft ook zeer goede (en bijzondere) apps. Zelf gebruik ik Kosmonaut regelmatig.
 • kijk af en toe op de website van Appsliced. Hier zijn regelmatig afgeprijsde en zelfs gratis iOS apps te vinden (niet alleen muziek).

Aanvulling 2020:

Probeer de gratis apps van Mooer en TH-U ook eens. Een deel is gratis te gebruiken met wat beperkingen.
De Italiaanse ontwikkelaar Nembrini Audio heeft ook wat zeer goede apps. Enkele zijn bovendien gratis. Alle Nembrini Audio apps zijn AUv3, werken ze in iedere DAW als plugin maar ook als stand alone en – niet onbelangrijk op een iPad – nemen ze weinig ruimte in en verbruiken ze weinig cpu kracht.
Mocht je wat geld over hebben dat kan ik de BST100 aanbevelen. Ik denk dat het momenteel één van de best klinkende en veelzijdige iOS apps is.

Een laatste tip: schaf de AUM app van Kymatica aan! Dit is een betaalde app maar heeft Enorm veel mogelijkheden.

Veel plezier!

Wanneer je muziek apparatuur via deze link bij Bax-shop koopt steun je mijn website (ik ontvang nl voor iedere koop een klein percentage)!

Alvast bedankt?

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites.

Een reactie

 1. Rick
  20 december 2016

  Leuke blog. Heb Tonebridge ook gedownload en inderdaad, het is een leuke gratis app.
  Misschien dat ik Tonestack nog uitprobeer.
  Het is inderdaad veel goedkoper dan losse aparatuur!

Reacties zijn gesloten.