Wat maakt de Android Mediabox zo leuk?

Ik heb in een andere blog al eens geschreven dat ik een groot fan van KODI ben en hoe je KODI ook op een (oude) Android telefoon kan zetten.
Misschien vinden sommige mensen dat te ingewikkeld of teveel werk. Dat kan. Daarom is er ook een super handig kant en klaar apparaat te koop; de Android TV Box (of Mediabox).
Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er zelf ook een. In de slaapkamer. En het werkt fantastisch!

Android TV Box

Wat is de Android TV Box of Mediabox eigenlijk? Het is eigenlijk een heel klein computertje dat op Android draait. Het kastje lijkt erg op de oude Apple TV maar is iets groter.Android mediabox ervaring beoordeling
Je sluit de Android TV Box met een HDMI kabel op je TV aan. Het geluid kan (optioneel) ook via een sPDIF kabeltje worden aangesloten. Ik heb dit zelf niet gedaan omdat ik de soundbar van mijn TV gebruik.
Verder zitten er vier USB poorten op waarmee je externe apparatuur kan aansluiten. Denk aan een USB stick of een USB muis en toetsenbord.
De mediabox is ook voorzien van een SD card sleuf. Super handig.

Standaard zit er al WiFi in het kastje. Maar er zit ook een netwerkkabelaansluiting op, mocht je dat prefereren.
Maar het kastje beschikt niet over bluetooth dus daar kan je een USB poort voor gebruiken om een dongle op aan te sluiten, mocht je dat willen natuurlijk.
Zelf gebruik ik gewoon de bijgeleverde afstandsbediening en een USB muis. Dat werkt prima. Er zijn overigens ook speciale USB toetsenborden te koop.

Software

Er zijn verschillende Android TV boxen te koop. Zorg er altijd voor dat je een nieuwe – de nieuwste is vaak moeilijk – Android versie er op hebt. Mijn box beschikt over Android 5.1. Daarmee ben je er redelijk zeker van dat het apparaat in ieder geval een paar jaar mee kan. Zelf updaten kan maar is niet voor iedereen weggelegd.

Een recente Android is ook belangrijk omdat apps regelmatig worden aangepast en daardoor soms alleen op een nieuwere Androidversie kunnen draaien. De TV box blijft door het Android besturingssysteem in essentie natuurlijk gewoon een Android telefoon. Dat zie je ook aan de software. Je zou er zelfs mee kunnen bellen.

Apps

Wat de TV box interessant maakt is dat het apparaat weinig energie verbruikt, klein is en op Android draait. Daardoor heb je ook toegang tot de Google Playstore. Net als op de telefoons. Alle apps die daar op draaien werken hier ook op (Facebook, Twitter, Instagram, Ziggo, KPN).
Maar daar heb ik deze mediabox niet voor gekocht. Ik gebruik de box natuurlijk voor KODI. Deze app is standaard geïnstalleerd.

Om het apparaat voor mij volledig te maken heb ik uit de Playstore de Netflix app geïnstalleerd en natuurlijk de gratis Opera VPN app. Door deze in te schakelen ben je redelijk onzichtbaar mocht Exodus ooit niet meer legaal zijn. Het is natuurlijk ook handig wanneer je torrents download.

Add-Ons

Aan de Kodi app op zich heb je nog weinig. Het zijn de add-ons – een soort kleine software programmaatjes – die Kodi zo leuk maken.
Voor mij is de belangrijkste add-on Exodus. Het programma om films en series te kijken. Normaal is Exodus alleen na aanschaf via een add-on  installer binnen Kodi te installeren maar op deze TV Box is het al geïnstalleerd.

Naast Exodus zijn er nog wat andere add-ons geïnstalleerd. Niet allemaal interessant. Ik heb ze er af gegooid maar je kan ze ook rustig laten staan. Je hebt er ‘geen last’ van.

Voor sportliefhebbers zijn er ook veel (live) sport add-ons beschikbaar. Kijk je graag naar buitenlandse tv-zenders, films of series? Ook dan zit je bij KODI goed. Het is ook mogelijk om bepaalde zenders (deels) te kijken. Zo keek ik naar Game of Thrones op HBO. Maar er zijn ook series en films van Netflix te zien.

Het installeren van add-ons zelf is kinderspel. Een add-on installeer je vanuit een Repository. Dat is een soort database waarin je alle add-ons terug kan vinden. Er  zijn verschillende Repositories. Op de Android TV box staat enkel de KODI Repository. Maar daar hebben de meeste mensen wel genoeg aan, denk ik. Wil je nog meer dan kan je vrij makkelijk nieuwe Repositories aan Kodi toevoegen en daaruit nog meer add-ons toevoegen. Op internet zijn goede (ook Nederlandstalige) handleidingen hierover te vinden. Er is zelfs een KODI-Wiki pagina.

Aanpassen

De Android TV Box werkt eigenlijk ‘out of the box’ om het maar zo te zeggen. Het is de HDMI kabel er in, stekker er in, aanzetten en de taal op NL zetten en een internetverbinding maken. Dan ben je a klaar om films en series te kijken.

Ik heb het hoofdvenster iets aangepast en uit de Google Playstore een paar apps gedownload (Netflix, Opera VPN). Verder heb ik de Ziggo Horizon app geïnstalleerd (weg met die grote decoder in de slaapkamer) en kijk via de app tv. Dit werkt overigens ook met de TV app van andere providers zoals KPN.

In KODI gebruik ik eigenlijk alleen Exodus. Ik heb voor het gemak de ondertiteling add-on geïnstalleerd.

Al met al heel eenvoudig. Na uitpakken ben je binnen 5 minuten film aan het kijken.

Andere mogelijkheden

Omdat de mediabox zo veel aansluitingen heeft kan je er natuurlijk meer mee.
Heb je zelf films, foto’s of muziek op een USB stick of SD card staan? Ook die kan je via de box bekijken en beluisteren.
Mijn TV en Yamaha Netradio kunnen slechts USB sticks van maximaal 32 Gb aan. Ik heb een externe harde schijf van 1 Tb aan de mediabox gekoppeld!
Natuurlijk kan je in de Playstore al je favoriete apps downloaden (Social Media, YouTube, Vimeo, Spotify, Netflix, Flickr etc) en op het grote tv scherm bekijken.

Omdat het kastje over een flinke harde schijf beschikt zou je het zelfs kunnen gebruiken om bestanden te downloaden. Downloads kan je direct op een USB stick op slaan. Het is zelfs mogelijk dat te doen terwijl je de VPN app gebruikt.

Zelf heb ik het niet uitgeprobeerd maar je zou ook bestanden van je Android telefoon of tablet ook naar de TV Box moeten kunne streamen.

Ik neem het kastje, de adapter en een HDMI (en ethernet)kabel tegenwoordig zelfs mee wanneer we een weekje of weekend weg gaan. In de meeste vakantiewoningen staat wel een moderne tv met HDMI aansluiting. Even internet aansluiten en het werkt, ook daar!

Over de interne WiFi van de TV box ben ik zeer tevreden. Wij hebben echt dikke muren tussen de slaap- en woonkamer. Het signaal heeft daar echter nooit last van. Dat signaal werkt – zoals bij bijna alle Android apparaten – overigens alleen op de 2,4 GHz band en helaas nog niet op de snellere 5 GHz band.

Kopen

In Nederland kost een goede Android TV box / Mediabox rond de €50. Heb je twee weken geduld (zolang duurde het bij mij) dan kan je exact dezelfde box voor de helft van de prijs kopen. Zelfs op Marktplaats zijn ze bijna twee keer zo duur!

Vergelijk deze prijzen maar eens:

AliExpress

DennisDeal

Bol.com

Natuurlijk hoef je de Android TV box niet te kopen om Kodi te gebruiken. In een eerdere blog schrijf ik over Kodi op je Android telefoon.

Wil je de TV Box bij AlieXpress of DennisDeal bestellen en heb je daar geen ervaring mee? lees dan mijn blog over kopen in China.

Apple-TV vs Android mediabox v88 afmeting
Mediabox V88 vs Apple TV 3

 

 

 

Philippe Geschreven door:

Op Dagelijkse Zaken schrijf ik over van alles en nog wat; gadgets, reizen, computers, eten, muziek, filmpjes etc. Eigenlijk alles wat het leven leuk en bijzonder maakt. Daarnaast schrijf ik (in opdracht) voor andere websites en heb ik een blog over mijn chronische darmaandoening.

2 Reacties

 1. Tina
  23 januari 2017

  Mijn vriend lag met griep in bed en heb er voor hem een gekocht. Makkelijke installatie en werkt heel soepel.
  Je hebt ons wel verslaafd gemaakt!

 2. Marcel
  20 januari 2017

  Heb er na het lezen van je blog direct een besteld!

Reacties zijn gesloten.